intel-lga775-ddr2-pci-express-grafika-zvuk
Hardware Článek Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk | Kapitola 2

Charles

Charles

25. 6. 2004 00:00 48

Seznam kapitol

1. Popis i915P, i915G, i915GV a i925X 2. LGA775 aneb vždy proklínaná změna patice procesoru 3. Southbridge je opravdu vypilován 4. Standardy na počátku své životní dráhy - PCI Express, DDR2
5. Výkonnostní testy 6. D915GEV (Eatonville) - základní deska s i915G na palubě 7. Závěr (mnoho změn, ale jaké ve finále jsou?)

Intel tento týden představil zcela novou platformu - tu jsme v redakci pracovně nazvali LGAčko, a to i přes to, že nová "pružinková" patice LGA775 a odpovídající Pentia 4 jsou jen zlomkem toho, co nám tento "launč" přinesl. Společně s novými procesory přichází nové paměti DDR2, dlouho očekávané čipové sady Grantsdale a Alderwood, nový zvukový standard, poprvé se objevují sběrnice a grafické karty PCI Express... Musíme však uznat, že tolik novinek s sebou přineslo nejen nadšené výkřiky ale i kritické komentáře. Je nadšení oprávněné?

Reklama

Společně s novými čipovými sadami přichází mnoho změn. Ne všechny jsou na první pohled jenom pozitivní - na druhou stranu je nelze označit jako krok zpět, to v žádném případě. Ovšem jedna dosti zásadní změna s sebou přináší jeden hodně diskutovaný a velice nepříjemný fakt - tou je změna patice procesoru. Čipové sady kódově označované jako Grantsdale (rodina i915) a Alderwood (mírně výkonnější rodina i925) přinášejí s sebou novou, zpětně nekompatibilní patici, ale i nový způsob usazování procesorů.

Protože se počet pinů (kontaktních nožiček procesoru) postupem času s novějšími procesory stále zvyšoval (samozřejmě kolikrát v rozmezí až několika let), nyní dospěl Intel až k počtu 775, pročež zvolil patici novou s označením LGA775 se zcela odlišným způsobem uchycení procesoru. To je lepší z hlediska odvodu tepla, jelikož takto uchycený procesor je uzavřen v jakémsi kovovém pouzdře. Rozeberme si ale tento "zlepšovák" podrobněji...

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz

Dřívější "nožičky" procesoru naprosto vymizely a byly nahrazeny jen kontaktními ploškami, které jsou uzavřením procesoru do kovového pouzdra přitlačeny na kontaktní piny (obdoba nožiček procesoru), které pokrývají patici v místě styku s procesorem (jak jinak samozřejmě :)).

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte myší

Mohlo by se zdát, že jde o změnu přinášející pouze klady, což není až tak docela pravda. Sice je toto uchycení z hlediska instalace procesoru mírně bezpečnější (nehrozí ohnutí dřívějších pinů ze spodu procesoru - toto riziko bylo ovšem bohužel přeneseno na patici samotnou), ale má také svou stinnou stránku. Je potřeba si dávat pozor na to, abychom se nedotkli kontaktních částí (plošky procesoru, piny patice), protože usazená mastnota z našich prstů (bohužel - je to tak) by mohla postupem času způsobit nedokonalý elektrický kontakt, což by mohlo vést, v krajním případě, k poškození procesoru (o to více zákeřnější je celý problém v tom, že případné problémy by se neprojevily hned, ale až po nějaké době - řádově x měsíců).

U doposud používaných pinů zespodu procesoru tento problém nemůže nastat, jelikož každá nožička je uzavřením patice (pootočením uzavírací páčky) sevřena, namísto jen přitlačení (navíc pokud ohnete nožičku, poznáte následky ihned :)).

U nových desek bývá kontaktní pole běžně chráněno plastovým krytem, který jen čeká na to, až bude odstraněn a nahrazen vyhovujícím procesorem.

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotná instalace procesoru je sice o trochu "složitější" než u předchozího řešení Socket 478, ale nicméně o nic, co by vyžadovalo nějak výjimečně zvýšenou zručnost, nejde. Následující fotky sice mluví samy za sebe, ale přesto menší komentář nikdy neuškodí.

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz

Po odstranění plastového krytu nejprve povolíte sevření - tedy pootočíte poměrně robustní kovovou páčkou. Poté snadno odklopíte kovovou část, která slouží při sevření k vyvíjení tlaku na procesor. Do takto otevřené patice vložíte procesor, který si přesně sedne díky umělohmotnému orámování kolem kontaktního pole (to je jediná nekovová část a je zde jen kvůli přesnému usazení procesoru).

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz

Vsazený procesor sice už "sedí" na svém místě, ale stále není nijak upevněn. K tomu slouží již výše zmíněný odklápěcí kovový rám, který díky svému provedení slouží také k lepšímu odvodu tepla z procesoru (sice ne nijak výrazně, nicméně v případě procesorů určených právě pro tuto patici je každý, byť jen minimální, "chladící" efekt velice vítaný). Do patice umístěný procesor stačí jen "sevřít" pootočením kovové páčky - tím se celá konstrukce vlastně uzavře.

Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz
Intel LGA775 + DDR2 + PCI Express + grafika + zvuk
i Zdroj: PCTuning.cz

Podívejme se, jak se liší procesory určené pro novou patici v porovnání s těmi pro socket 478.

i Zdroj: PCTuning.cz


Pro zvětšení klikněte myší

Díky odlišnému usazování procesoru byl heatspreader po obvodu upraven pro optimálnější uchycení v patici a díky vyššímu počtu kontaktů se celkové rozměry samotného procesoru nyní o něco zvětšily (ale jak je vidět z obrázku, tak nijak výrazně).

Nabídka intelovských procesorů aktualizována - nové číselné značení

A jelikož byla uvedena nová patice, tak společně s ní byly uvedeny i nové procesory, abychom ji měli vůbec čím osadit :-) Jednalo se převážně o již existující modely s úpravou pro LGA775 až na výjimku jednoho zcela nového přírůstku a to P4 3.6GHz. Počínaje těmito modely bude Intel pojmenovávat své budoucí procesory podle zcela nového číselného značení. Takže místo podrobného popisu, ze kterého je vše zřejmé, se začnou odteď objevovat procesory s víceméně nic neříkajícími názvy (abyste rozeznali oč jde, musíte se aspoň trochu orientovat). Půjde o 3 série... 3xx pro Low-End, 5xx pro Mainstream, High-End a 7xx pro mobilní segment. Nicméně z počátku to přinese spíše zmatek mezi uživateli :-(

Nové procesory určené pro patici LGA775

  Jádro Frekvence FSB L2 L3
Pentium 4 520 Prescott 2.8 GHz 800 MHz 1024 KB -
Pentium 4 530 Prescott 3.0 GHz 800 MHz 1024 KB -
Pentium 4 540 Prescott 3.2 GHz 800 MHz 1024 KB -
Pentium 4 550 Prescott 3.4 GHz 800 MHz 1024 KB -
Pentium 4 560 Prescott 3.6 GHz 800 MHz 1024 KB -
Pentium 4 Extreme Edition 3.4GHz Gallatin 3.4 GHz 800 MHz 512 KB 2048 KB

Společně s těmito novými procesory pro LGA775 byly oznámeny i vylepšené Celerony. Poprvé v historii těchto low-endových procesorů došlo ke změně jejich názvu, který teď činí Celeron D. Jsou založené na jádře Prescott a určené pro socket 478. Stejně jako v předchozích případech Celeronů založených na architektuře Netburst obsahují čtvrtinovou L2 cache oproti plnohodnotnému Pentiu 4 se stejným jádrem. Takže jelikož došlo ke změně jádra, dochází u nových Celeronů D ke zvýšení L2 cache ze 128 na 256 KB. Navíc pracují na systémové sběrnici 533 MHz (oproti dřívějším 400 MHz) - můžeme říci, že po dlouhé době je tady konečně pořádný Celeron.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama