Editujte a nahrávejte zvuk zdarma - Fígle, efekty a skvělý audio editor Audacity pod drobnohledem
i Zdroj: Studio Recoding Record - Needpix - Creative Commons
Návody Článek Editujte a nahrávejte zvuk zdarma - Fígle, efekty a skvělý audio editor Audacity pod drobnohledem

Editujte a nahrávejte zvuk zdarma - Fígle, efekty a skvělý audio editor Audacity pod drobnohledem | Kapitola 4

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

12. 7. 2023 10:30 4

Seznam kapitol

1. Zvukové filtry úvodem 2. Základní zvukové efekty (filtry) 3. Nahrávací fígle 4. Nahrávání v Audacity 5. Slovníček a závěr

V předchozím článku jsme si shrnuli základní audio terminologii, nyní se zaměříme na efekty, s jejich pomocí zvýšíme hlasitost nahrávky, vyčistíme ji a zajistíme dodržování náležitých standardů. Detailněji se podíváme také na free editor Audacity, jehož funkčnost umějí efekty zásadním způsobem rozšířit.

Reklama

Pro úpravu zvuku existuje hromada programů, za které můžete vysolit hromadu peněz. Nebo taky nic. Aplikace open-source jako Audacity jsou určitě skvělou volbou, dneska už umějí většinu věcí jako jejich placená konkurence. Někomu sice nemusí sedět poněkud archaické ovládací rozhraní, nicméně je to zadarmo, dá se na to zvyknout. Jste-li začátečník, je úplně zbytečné něco kupovat, když ani nevíte co a proč. V Audacity se vyškolíte v práci s většinou prvků, s nimiž se pak setkáte ve všech ostatních zvukových editorech a já se přiznám, že i když vlastním špičkový Adobe Audition, pracuji raději s Audacity. Program je ke stažení na audacityteam.org.

Světlý mód není nic moc, tmavý vašemu zraku opravdu uleví
i Zdroj: PCTuning.cz
Světlý mód není nic moc, tmavý vašemu zraku opravdu uleví

Audacity pod kapotou skrývá zcela aktuální technologie a vše podstatné, co k úpravám zvuku můžete potřebovat. Podporuje vícestopé nahrávání, pluginy VST/VST2 i VST3 (dokonce v realtime módu), export do WAV, MP3, OGG či FLAC, obsažena je i možnost přepnutí mezi světlým a tmavým režimem uživatelského rozhraní. Skvělá je třeba funkce zvýraznění těch částí nahrávky, kde Audacity automaticky detekuje clipping. Aplikace už v základu obsahuje množství vestavěných efektů Nyquist, tedy pluginů psaných přímo pro Audacity v mutaci programovacího jazyka Lisp.

Osobně za asi jediný výraznější nedostatek považuji nedotažený český překlad. Některé položky v menu i po přepnutí do češtiny zůstanou v angličtině a to je víc matoucí než prospěšné. Doporučuji si po instalaci program přepnout do angličtiny, díky tomu se alespoň správně naučíte všechny výrazy, s nimiž se pak setkáte i v jiných aplikacích. Přepnutí jazyka se provádí stisknutím kombinace CTRL+P. Jazyk si v nalevo zobrazené nabídce změníte pod položkou „Rozhraní“. Na stejném místě je možné Audacity přepnout na tmavý režim – vaše oči vám poděkují. 

Automatická detekce clippingu v Audacity
i Zdroj: PCTuning.cz
Automatická detekce clippingu v Audacity

Předpokládejme nyní, že máte svůj mikrofon již úspěšně připojený. Pokud disponujete USB modelem, ukáže se v seznamu záznamových vstupních zařízení ve Windows (Systém > Zvuk > Vstup) tak, jako by šlo o samostatnou zvukovou kartu. V případě, že disponujete XLR mikrofonem, patrně nejste úplný začátečník a zvládnete jej zapojit sami.

Nahrávání v Audacity je snadné. Otevřete program a pokud máte v předvolbách správně nastavený vstup, stačí jen zmáčknout tlačítko record. O tom, jaké zařízení máte v Audacity nastaveno jako výchozí pro nahrávání, se přesvědčíte v menu Úpravy > Preferences > Zařízení > Recording (Zařízení), (Edit > Preferences > Devices > Recording [Device]). V rozbalovací nabídce by měl být uveden některý z vašich mikrofonů. Vestavěné mikrofony v notebooku (Intel) se např. obvykle skrývají pod názvem Microphone Array. 

Pseudeopřeklad Audacity je lepší deaktivovat přepnutím programu do angličtiny
i Zdroj: PCTuning.cz
Pseudeopřeklad Audacity je lepší deaktivovat přepnutím programu do angličtiny

Nyní už jste připraveni na vaše první nahrávání. Znovu doporučuji předtím ztišit vše, co ztišit lze. Když zapnete nahrávání, zkuste si nejprve do mikrofonu říkat něco nanečisto, a to tak, aby tato zkušební nahrávka alespoň zhruba zahrnovala všechny, hlavně však maximální úrovně akcentu vaší řeči, které se domníváte, že použijete. Na základě toho docela dobře odhadnete, jak vysoký nastavit gain (zisk) mikrofonu. Sledujte signálový ukazatel, jenž by měl i v maximech zůstávat někde pod -6 dB. Připomínám, že přehnaný gain, kdy se ukazatel dostane na 0 dB, má za následek nevratné poškození nahrávky clippingem. Tato opatrnost je namístě především u mikrofonů XLR, ke clippingu však může dojít i u mikrofonů pro USB.

Editujte a nahrávejte zvuk zdarma - Fígle, efekty a skvělý audio editor Audacity pod drobnohledem
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama