dvanactijadro-amd-v-breznu
Novinka Dvanáctijádro AMD v březnu

Dvanáctijádro AMD v březnu

Michal Kleman

Michal Kleman

17. 12. 2009 11:00 7

AMD dodá na trh dvanáctijádrové serverové procesorry již v březnu (Marec).

Reklama

Procesory Magny-Cours s dvanácti jádry pro high-endové servery se kvapem blíží, zdroje blízké společnosti uvedly, že by se měly na trh dostat během března roku 2010. Majitelé serverů s budou mít možnost upgradovat i na modely, které budou mít osm jader, všechny procesory Magny-Cours jsou složené ze dvou šesti nebo osmijádrových procesorů. Všechny nové procesory budou určeny do patice AMD G34 (platforma Maranello, patice s 1944 piny), časem se očekává i procesor s šestnácti jádry. Platforma pak bude schopna provozovat paměti ve čtyřkanálovém zapojení s 12 moduly.

Dvanáctijádro AMD v březnu
i Zdroj: PCTuning.cz

Dvanástijádrové procesory řady Opteron 6000 budou pracovat na frekvencách 1,9GHz, 2,1GHz a 2,2GHz. Kromě toho AMD chystá HE (highly efficient) procesor s taktem 1,7GHz a SE (special edition) s taktem 2,3GHz. Osmijádrové procesory busou taktovány o trochu výš, konkrétně na 2,0; 2,3 a 2,4GHz, s nimi příjdou dva HE procesory s takty 1,8 a 2,0GHz. Pro lepší stabilitu mají modely s dvanácti jádry podtaktovaný podtaktovaný paměťový řadič a L3 cache, a to na 1,8GHz.

I přes to, že takty procesorů nejsou nijak vysoké, jejich TDP je až 140W u nejnáročnějších modelů, HE verze mají však TDP maximálně 85W. Vysoká spoteba však nebrání AMD ve víře, že procesory nabídnou dobrý poměr cena/výkon, nové procesory nabídnou totiž kromě zvýšeného počtu jader také jisté inovace, jako je například rychlost sběrnice HTT zvýšená na 6,4GT/s. K šetřícím funkcím se také přidají technologie Cool Speed a C1E. Procesory budou samozřejmě vyráběné 45nm SOI procesem u společnosti Globalfoundries.

Podle X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama