Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: crucial
Úložná zařízení Recenze Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu | Kapitola 3

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 6. 2023 14:00 25

Seznam kapitol

1. Uvedení PCIe 5.0 disků nešlo dle plánu ... 2. PCIe 5.0 řadič Phison E26 3. POZOR na chlazení! 4. Představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Testy malých souborů (nejdůležitější) 7. Testy malých souborů (důležité)
8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy – body 10. Shrnutí výkonu 11. SLC cache a výkon 12. Srovnání výkonu PCIe 4.0 vs 5.0 v detailu 13. Závěr

Po dlouhých měsících slibů se konečně dostaly na trh první disky pro PCIe 5.0 a dají se i koupit. Nabízejí extrémní výkon, také ale spotřebu a teploty. Jde o první disk NVMe, který se bez chladiče úplně vypne. Možná proto prodej výrobci tak odkládali.

Reklama

Dnes netradičně uvádím kapitolu s teplotami hned v úvodu testu. Je to důležité, jelikož disky PCIe 5.0 jsou v tomto směru zcela bezprecedentní. Pokud situaci kolem disků PCIe 5.0 sledujete, víte, že první modely s řadičem Phison E26 měly na chladiči aktivní ventilátor. Původně se čekalo, že veškeré disky budou aktivně chlazené, což se nakonec nestalo. Původní předpoklad měl ale důvod.

Řadič Phison E26 má na tento typ zařízení extrémní spotřebu, jelikož řadič PCIe 5.0 není energeticky nenáročný. Spotřeba disku je až 11 W, což je téměř na maximu slotu M.2. Takový Samsung 990 Pro si řekne maximálně o 5 W. Teploty jsou tedy vysoké. Crucial na webu přímo upozorňuje na chlazení. Verze disku bez chladiče je nutné chladit chladičem na základní desce nebo jinak. Disk bez chladiče nefunguje! To platí pro všechny disky na této OEM platformě Phison E26. Ani disk s chladičem se přehřívání nevyhne, podívejme se na měření.

První graf ukazuje teplotu disku během krátkých testů, benchmarků. Tedy se zapisovalo i četlo. Disk bez chladiče už během několika minut dosáhne hraniční teploty 80 °C+. Je nepoužitelný. Disk s chladičem funguje naprosto perfektně. Teplota se během lehčí zátěže dostane maximálně na 62 °C. Pro běžné používání tedy chladič dostačuje.

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Druhý graf ukazuje výkon v kontinuálním čtení, tedy bez náročného zápisu. Disk bez chladiče opět zcela selhává, během několika minut už hodnoty čtení rychle klesají, disk se snaží softwarově ochladit a snižuje výkon. Disk s chladičem opět bez problémů.

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Třetí graf ukazuje výkon v kontinuálním zápisu. Zde je to pro disk bez chladiče úplná katastrofa, ale ani disk s chladičem neudržel stabilní výkon. Všimněte si, že disk bez chladiče, okamžitě padá s výkonem až k úplnému kolapsu. Disk s chladičem se drží trochu déle, ale i tak vidíme výkonové propady, kdy se disk snaží ochladit. Po vyčerpání cache SLC pak výkon padá. To si ale probereme až později.

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední graf je porovnání teplot s aktivním chlazením. Z grafu jsem odebral hodnoty, aby byl přehlednější. Všimněte si, že chlazený disk má více kultivovaný chod v zápisu. Zde musím doporučit aktivně chladit disk i s chladičem. Instalace třeba do PS5 nepřichází v úvahu.

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama