Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: crucial
Úložná zařízení Recenze Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 6. 2023 14:00 25

Seznam kapitol

1. Uvedení PCIe 5.0 disků nešlo dle plánu ... 2. PCIe 5.0 řadič Phison E26 3. POZOR na chlazení! 4. Představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Testy malých souborů (nejdůležitější) 7. Testy malých souborů (důležité)
8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy – body 10. Shrnutí výkonu 11. SLC cache a výkon 12. Srovnání výkonu PCIe 4.0 vs 5.0 v detailu 13. Závěr

Po dlouhých měsících slibů se konečně dostaly na trh první disky pro PCIe 5.0 a dají se i koupit. Nabízejí extrémní výkon, také ale spotřebu a teploty. Jde o první disk NVMe, který se bez chladiče úplně vypne. Možná proto prodej výrobci tak odkládali.

Reklama
Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na test prvního disku pro PCIe 5.0 jsem netrpělivě čekal dva roky od uvedení této verze PCIe na platformě Intel i AMD. Tak nějak jsem tušil, že první generace bude hodně hřát, bude ji potřeba aktivně chladit a výkon, kromě sekvenčních hodnot, nebude nic extra. Spolu s řadičem PCIe 5.0 totiž přišly opět NAND čipy s vyšší hustotou, a tedy i horšími přístupovými časy a náhodným zápisem.

Průměrný výkon po započtení všech testů byl jen o 7 procent nad nejvýkonnějším diskem s rozhraním PCIe 4.0. To je hodně slabý výsledek. Ano, uznávám, že výsledky testů sekvenčních čtení a zápisu v SLC cache jsou impresivní (nad 10 GB/s). Vše ostatní už tak pěkné není, někde jsou hodnoty i pod zmíněný disk Samsung 990 Pro. I tak se ale jedná v případě Crucial T700 o nejvýkonnější NVMe M.2 disk na trhu. Náskok proti minulé generaci je ale malý.

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud vás výkon disku oslovil, není co řešit. V druhém případě, je ale pořízení tohoto disku značně kontroverzní počin. Pokud bych měl vyjádřit svůj osobní názor, upřímně bych tento disk nechtěl. A jelikož jsem tento testovaný musel koupit, vrátím ho. Cena je naprosto šílená, neodpovídá ani zdaleka hodnotě výkonu. Teploty disku jsou vysoké a neobjede se bez aktivního chlazení už tak vysokého pasivu. Nárůst výkonu je spíše sporný, kromě sekvenčních hodnot jde o hodnoty srovnatelné s disky pro PCIe 4.0.

Zatím jsem z této platformy Phison spíše zklamán, uvidíme jak si s implementací poradí další výrobci, nemá cenu kategoricky hodnotit z jednoho disku. Také doufám, že další řadiče ukáží třeba lepší čísla. To uvidíme. V tuto chvíli ale nákup disků PCIe 5.0 hlavně kvůli vysokým cenám nedoporučuji.

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

Verdikt

První generace disků PCIe 5.0 přináší pěkné hodnoty sekvenčního čtení a zápisu, ale hodně topí, musíte ji aktivně chladit a je extrémně drahá.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Super hodnoty sekvenčního čtení a zápisu v SLC režimu (10 GB/s+)
Optimalizace firmwaru pro DirectStorage
SLC cache až 700 GB ( u 2 TB verze)
Extrémní cena (dvojnásobek proti PCIe 4.0 highendu)
Přehřívá se i s chladičem, je nutné aktivně chladit nebo zajistit dobrý airflow ve skříni
Hodnoty čtení a zápisu malých souborů jsou mnohde horší než u minulé generace disků s PCIe 4.0
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama