Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: crucial
Úložná zařízení Recenze Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

7. 6. 2023 14:00 25

Seznam kapitol

1. Uvedení PCIe 5.0 disků nešlo dle plánu ... 2. PCIe 5.0 řadič Phison E26 3. POZOR na chlazení! 4. Představení disku 5. Testovací sestava a specifikace 6. Testy malých souborů (nejdůležitější) 7. Testy malých souborů (důležité)
8. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 9. Syntetické testy – body 10. Shrnutí výkonu 11. SLC cache a výkon 12. Srovnání výkonu PCIe 4.0 vs 5.0 v detailu 13. Závěr

Po dlouhých měsících slibů se konečně dostaly na trh první disky pro PCIe 5.0 a dají se i koupit. Nabízejí extrémní výkon, také ale spotřebu a teploty. Jde o první disk NVMe, který se bez chladiče úplně vypne. Možná proto prodej výrobci tak odkládali.

Reklama
Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

K nějakému číselnému závěru použiji celkové skóre z Anvil Pro Utility, která je hodně oblíbeným nástrojem a jejíž výsledky jsou považovány za důvěryhodné a porovnatelné. Není to profi IOMeter, ale test, který si může doma spustit každý asi dnes lepší není. Anvil přikládá některým testům větší váhu a to kazí celkový bodový zisk. I tak disky zhodnotíme dle skóre, kvůli konzistenci výsledků do budoucna.

Crucial T700 2 TB: První NVMe SSD pro PCIe 5.0 v testu
i Zdroj: PCTuning.cz

Průměrný výkon mne překvapil, samozřejmě negativně. Čekal jsem, že bude díky extrémním hodnotám v sekvenčních úlohách posun větší. Ukázalo se ale, že v mnoha dílčích testech nepodává PCIe 5.0 disk nijak excelentní výsledky. Průměr je tedy takový, jaký vidíte v grafu. Proti nejvýkonnějšímu PCIe 4.0 disku od Samsung je nárůst pouze 7 procent. To není nic, co by ospravedlňovalo cenu disku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama