bmw-intel-a-mobileye-chteji-plne-autonomne-rizena-vozidla-v-ulicich-do-peti-let
Novinka BMW, Intel a Mobileye chtějí plně autonomně řízená vozidla v ulicích do pěti let

BMW, Intel a Mobileye chtějí plně autonomně řízená vozidla v ulicích do pěti let

Mirek Kočí

Mirek Kočí

4. 7. 2016 12:00

Společnosti BMW, Intel a Mobileye se rozhodly spolupracovat na vývoji řešení pro plně automatizované řízení automobilů, které by mělo vstoupit do sériové výroby do roku 2021.

Reklama

Budoucnost automatizovaného řízení slibuje změnit životy lidí i společnosti k lepšímu. Nicméně cesta k plně autonomnímu světu je složitá a bude vyžadovat komplexní řešení, jež budou integrovat informace napříč celou sítí, od zámků dveří po datová střediska.

Cílem spolupráce firem je vyvinout řešení pro budoucnost, která nejen umožní řidiči sundat ruce z volantu, ale dosáhnout úrovně, kdy „řidič nebude muset sledovat provoz“ (úroveň 3) a nakonec „kdy bude moci úplně vypnout“ (úroveň 4), díky čemuž se pobyt ve vozidle může stát zábavou nebo pracovním časem. Tato úroveň autonomie by z technické perspektivy umožnila dosáhnout finální úrovně, kdy by „řidič nebyl vůbec potřeba“ (úroveň 5), takže uvnitř vozu by se nemusela nacházet lidská osoba. Toto vše zakládá možnost plně autonomních flotil, které by se mohly objevit do roku 2021, a zároveň to vytyčuje základy zcela nových obchodních modelů v propojeném mobilním světě.

Podle analytiků má společnost Intel dodávat do vozů centrální procesorovou jednotku, která bude schopná koordinovat nesčetné součásti vozu, včetně softwarů a zařízení společnosti Mobileye. Prvním plně autonomním vozidlem německé automobilky má být model iNEXT.

BMW, Intel a Mobileye chtějí plně autonomně řízená vozidla v ulicích do pěti let
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Intel

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama