athlonxp-thoroughbread-sezame-otevri-se
Návody Článek AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

3. 1. 2003 00:00 55

Seznam kapitol

1. Základy můstkologie 2. AthlonXP s jádrem Thoroughbread 3. Nové násobiče a jejich logika - heuréka! 4. Jak změnit stav BP-FID [4]

Jelikož jsme dříve patřili mezi průkopníky "v overclockingu", rozhodli jsme se, a to i přesto, že dnes je výkon i velmi levných procesorů poměrně vysoký a význam tohoto "sportu" tedy klesá, pro pokračování v našem klasickém tématu. V tomto článku se budeme zabývat novou řadou procesorů AMD AthlonXP řady Thoroubread (od specifikace 2400+ výše) a ukážeme si, jak tento procesor přinutit - na první pohled paradoxně - běhat s nižším násobičem než tím nastaveným v továrně. Některé poznatky jsou unikátní i ve světovém měřítku!

Reklama

Nejlepší je mít základní desku, která pin BP-FID [4] ovládá přímo - v opačném případě musíte, jak jsem již předeslal, stav tohoto vedení modifikovat "ruční" modifikaci na

Klasická cesta (spojování můstků tužkou) - tudy cesta nevede

Protože díry po pálení laserem mezi můstky nejsou nijak velké, zdálo by se, že propojit můstky nebude žádný problém - chyba lávky. Situace je stejná jako u předchozích procesorů s organickým pouzdrem. Pokud se vám podaří krajní můstek sběrnice L3 přece jen propojit, bude se nejspíše jednat o velmi křehké a nestabilní řešení.

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezera mezi body můstku není sice větší než u klasických Duronu avšak problémem je podpovrchové vedení. Dráha vedená "po tuze" je delší a odpor větší.

Vodivý korekční lak

Alternativou k spojování tužkou je spojování speciálním elektricky vodivým lakem sloužícím na opravu přerušených plošných spojů (občas lze koupit v GM electronic). To by mohlo fungovat, zejména proto, že z pravé strany nehrozí kontakt laku z jiným můstkem a můžete si dovolit být více "rozšafní".

Problém je ale v tom, že je toto spojení je poměrně viditelné (reklamace :-(  a dále jakmile můstek spojíte, získáte sice standardní sadu násobičů, ale zároveň přijdete o sadu přemapovanou.

Důležité! Před propojováním můstků na procesoru musíte krajní body ("zlaté" tečky) pečlivě očistit od případných nečistot, mastnoty a ochranného laku. K tomuto účelu se skvěla hodí tvrdší guma, nejlépe na technické rysy. Jemným gumováním body doslova přeleštíte.

Spojování pinů na procesoru

Už jsme o této metodě psali (fungovala i bez dřívější hlubší znalosti vedení BP-FID). Nyní jsme ji vyzkoušeli doslova "na vlastní kůži" / "na vlastní nervy".

Princip je takový: "uzemněním" pinů BP-FID lze vynutit změnu stavu daného přerušením horních můstků. V případě BP-FID [4] to znamená, že procesor bude používat původní sadu násobičů. Tato metoda je elegantní a rychlá avšak vyžaduje doslova hodinářskou zručnost a trpělivost.

Piny BP-FID

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se
i Zdroj: PCTuning.cz

Většina návodů pak doporučuje spojit tyto piny:

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se
i Zdroj: PCTuning.cz


...jedná se o roh procesoru ležící naproti rohu označeného zlatou značkou (trojůhelníkem)

Ke snadné orientaci výhodně poslouží zde mezera v pinovém polu.

Pojďme se nyní podívat na praxi...

"Drátování" - práce pro hodináře

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se
i Zdroj: PCTuning.cz

To o jak titěrnou práci se jedná dosvědčí fakt, že jako spojovacího drátku jsem použil jeden dílčí "sub"drátek (průměr cca 0.2mm) z rozpleteného běžně používaného vodiče. Metod jak vytvořit odpovídající spojku je několik - já jsem zkusil nejdříve vytvořit malou smyčku na jiných, lépe přístupných krajních nožkách. Když se mi podařilo konce smyčky ukroutit, zjistil jsem, že takto vzniklý polotovar není vůbec špatný (viz šipka na horním obrázku - drátek kruťte na delší straně, takto se vám vytvoří pomyslné Céčko).

Problémem však bylo vzniklý článek (jako u řetízku) nasadit na odpovídající nožičky. Nebudu to zde podrobně popisovat - jen konstatuji, že mi nejhorších chvílích pomáhal "dlaždičský slovník" (to tehdy, když mi titěrný článek spadl 3x na zem a musel jsem ho dělat znovu). Také bych ocenil hodinářskou pinzetu a lupu.

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se
i Zdroj: PCTuning.cz


 

Pokud článek dlí na svém místě, není problém ho mírně "omotat" kolem nožek (např. do osmičky) tak, aby z pinů nesklouzl.

Poznámka: Je pravdou, že ne každému se tato metoda podaří (tipuji tak 1 z 5). Navíc nemůžete použít příliš silný drát, protože hrozí, že ten bude celý procesor nadzvedávat.

Další alternativy

Když jsem podstoupili celé martyrium napadlo mě, že by bylo možné upravit přímo základní desku. Podívejte se na situaci:

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se
i Zdroj: PCTuning.cz

Rozhodujícím pinem je pin označený červenou jedničkou. Z propojení pinů také plyne, že k pinu zemnícímu označenému jako 2 je alternativní pin 3 - mohli bychom nejspíše použít propojení i na tento pin (to jsme však nezkoušeli).

Předpokládám, že se objeví desky, které pin BP-FID [4] budou řídit tak, jak to dělají dosud s piny BP-FID [0-3] - pokud takovou desku nemáte a chcete za každou cenu kutit, můžete rozvinout svou vlastní fantazii - možností zde je nespočet.

Drátování... na desce (vyzkoušeno Eaglem)

Operace vychází z faktu, jednotlivé piny procesoru jsou ze zadní strany desky snadno dostupné - můžete tedy jednoduchým spojením dvou cínových plošek přímo na zadní straně základní desky dosáhnout stejného efektu, jako při "drátování" na procesoru. Výhody jsou zcela zřejmé - místo je mnohem lépe dostupné, můžete použít větší drát, drát nebrání vložení procesoru do socketu a konečně nijak se tím nijak nezasahuje do samotného procesoru.

Co k provedení této metody budete potřebovat? Krátký kousek středně silného drátku a izolepu nebo jinou věc, kterou drátek přilepíte (razantní metoda: připájíte). Postup je jednoduchý - na lepící stranu izolepy dejte drátek a izolepu pak přiložte k pinům tak, aby drátek propojil zmíněné dva piny. V praxi jsou však s touto metodou některé problémy:

  • na kontaktech někdy bývá ochranný nevodivý lak,
  • propojení drátkem není bez správného přítlaku zcela spolehlivé,
  • po jisté době může dojít k tomu, že drátek opustí své místo a způsobí zkrat na jiných pinech.

Joro: možná by bylo možné k fixaci drátku použít průhledný silikonový tmel či ještě lépe, použít přímo vodivý lak.

Doplněno: U spojka - nejlepší řešení?

Jednoho čtenáře napadlo, že piny lze spojit "U můstkem" vloženým do odp. otvorů patice CPU. Ještě jsem to nezkoušel ale mohlo by to fungovat dobře - pokud použijete dostatečně tenký drátek.

Upozornění

PCtuning neručí za jakékoliv škody způsobené vašimi zásahy. Overclocking a úpravy HW jsou jen a pouze na Vaši zodpvědnost.

Výkon

Díky propojení nožíček procesoru drátkem (původní metoda) se mi podařilo provozovat procesor AthlonXP 2400+ v této konfiguraci: 12.5 (upravený násobič) x 176MHz. Výsledná frekvence činila 2200MHz - výkon a propustnost paměťové sběrnice odpovídaly cca modelu 2800+.

Poznámka: s úspěchem jsem vyzkoušel desky MSI KT4 Ultra a ASUS A7N8X.

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se
i Zdroj: PCTuning.cz

Bližší porovnání výkonů provedeme v průběhu recenze základní desky MSI KT4 Ultra.

Přeji vám hodně štěstí!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama