athlonxp-thoroughbread-sezame-otevri-se
Návody Článek AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se | Kapitola 3

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

3. 1. 2003 00:00 55

Seznam kapitol

1. Základy můstkologie 2. AthlonXP s jádrem Thoroughbread 3. Nové násobiče a jejich logika - heuréka! 4. Jak změnit stav BP-FID [4]

Jelikož jsme dříve patřili mezi průkopníky "v overclockingu", rozhodli jsme se, a to i přesto, že dnes je výkon i velmi levných procesorů poměrně vysoký a význam tohoto "sportu" tedy klesá, pro pokračování v našem klasickém tématu. V tomto článku se budeme zabývat novou řadou procesorů AMD AthlonXP řady Thoroubread (od specifikace 2400+ výše) a ukážeme si, jak tento procesor přinutit - na první pohled paradoxně - běhat s nižším násobičem než tím nastaveným v továrně. Některé poznatky jsou unikátní i ve světovém měřítku!

Reklama

Vraťme se ještě na okamžik k můstkům Thoroughbredu (níže provedena analýza je, pokud vím, unikátní i ve světovém měřítku):

Jak už jsme řekli, soustava můstků L1 propojující jednotlivá vedení sběrnice určující násobič CPU (říkejme ji, jako za dob prvních Duronů BP-FID, neboť AMD tato vedení oficiálně nedokumentuje) na základní desku jsou nepřerušená - zde tedy není co řešit - všimněte si však toho, že můstků L1 je nově 5.

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se
i Zdroj: PCTuning.cz


konst. 3 +1x0.5 +0x1 +1x2 +0x4 +1x8 = 13,5

Provedl jsem analýzu můstků a zjistil jsem, že v případě Tbredu je klíčová sada L3 - pouze tyto můstky totiž určují násobitel. Váhy můstků jsou (zleva doprava) takové: 0.5x, 1x, 2x, 4x a 8x. Lze říci, že počet bitů násobitele ze zvýšil u posledních modelů Athlonů XP na pět - kombinaci je nyní teoreticky 32, přesto se jich využívá pouze 16.

Je to logické až na jednu výjimku (irregularity):

Pro šťuoraly: Aby byla celá věc o něco zamotanější, mají násobitele od 11 až po 12.5x (Tbready 1700+ až 2000+) invertovaný stav posledního můstku (podle přísné logiky by se jednalo o násobitele 3x až 4.5x). To vše díky tomu, že u AMD chtěli, ať stav posledního můstku zároveň jednoznačně indikuje sadu násobičů - standardní, nebo přemapovanou.

AthlonXP Thoroughbread - sezame otevři se
i Zdroj: PCTuning.cz


konst. 3 +0x0.5 +0x1 +0x2 +0x4 +(inv. 0=1)x8 = 13,5

Poznámka: Nad násobičem 12.5x a pod násobičem 11x vše probíhá podle původního schématu 3+ /0.5 /1 /2 /4 /8 .

Krajní můstek soustavy L3

Veškerá vedení jsou, jak jsem řekl, vyvedena na odpovídající piny základní desky, avšak původní konstrukce desek umí ovládat stav pouze na čtyřech "klasických" pinech BP-FID [0-3]. Proto je nutné, pro plné ovládaní násobičů stav pátého pinu BP-FID [4] ovládat "ručně" - buď na procesoru (spojováním a rozpojováním pravého můstku L3) nebo propojováním tohoto pinu na zem na socketu základní desky.

V praxi to vypadá tak, že stav na pravém můstku L3 (ten nejvíc napravo) přehazuje mezi standardní a přemapovanou sadou násobičů. Pokud je tento můstek spojený, sada je standardní (5x až 12.5x), když je rozpojený, použije se sada přemapovaná.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama