ASUS TUF Dash F15 FX517ZM: Může fungovat malý herní notebook za necelých 40 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze ASUS TUF Dash F15 FX517ZM: Může fungovat malý herní notebook za necelých 40 tisíc?

ASUS TUF Dash F15 FX517ZM: Může fungovat malý herní notebook za necelých 40 tisíc? | Kapitola 7

Michal Maňák

Michal Maňák

24. 10. 2022 19:30 17

Seznam kapitol

1. Úvod, obsah balení 2. Parametry 3. Design a provedení 4. Syntetické testy
5. Herní testy 6. Provozní testy 7. Výdrž, běžné použití 8. Závěr

Herní notebook je oxymoron. Buď přeci musí stát přes sto tisíc, aby dokázal uchladit svůj výkon a mohl se vyrovnat desktopu, nebo je to hračka, která seriózní hraní nezvládne. Mohlo by stačit necelých 40 tisíc a laptop vážící 2 kg, aby byli spokojeni jak hráči, tak lidé vyžadující mobilitu? ASUS TUF Dash F15 FX517Z se pokouší vyhovět oběma skupinám, v této recenzi proto koukneme na to, zda se to povedlo.

Reklama

Pokud notebook topí, potřebuje energii odněkud logicky i brát. Uvnitř je zásobárna energie na 76 watthodin rozdělená do čtyč Li-ion článků. To v praxi znamená, že sice notebook váží dvě kila a není problém ho nosit celý den v batohu, ale taky že hraní bez nabíječky si dlouho neužijete.

Za půl hodiny hraní v režimu bez integrované grafiky zmizelo z akumulátoru 40 % maximální energie. Že byste hráli bez možnosti nabíjet něco méně náročného? Neradujte se předčasně, i starší hry mají velkou spotřebu.

Příliš nejde využívat ani režim, kdy chcete hrát půl hodiny třeba v posteli a pak se přeusnout k napájení. Output 200 W na nabíječce možná vypadá impozantně, ale během stále puštěné hry ukazatel po deseti minutách informoval o příbytku pouze 2 % maximální kapacity.

Adaptér váží s neoddělitelnou částí kabelu 458 g. Notebook váží 2036 g.
i Zdroj: PCTuning.cz
Adaptér váží s neoddělitelnou částí kabelu 458 g. Notebook váží 2036 g.

Karta se ale obrátí, jakmile dojde na méně náročné použití. Pokud jste si zvykli např. na koukání na YouTube, během kterého ve druhém okně brouzdáte webem, při poloviční intenzitě podsvícení ubylo  20 % baterie až za hodinu a čtvrt! S maximálním jasem už to ale bylo 40 % za stejnou dobu.

Se snížením vytížení se samozřejmě zvýší i rychlost nabíjení. Rázem není třeba se na 10 na 100 % dostat za 55 minut. Jen poslední procenta se neuvěřitelně vlečou, dostat se při zatížení z 95 % do plné kapacity zabere klidně čtvrt hodiny. To ale nepovažuji az chybu, v limitních stavech už se energie měří nepřesně a nenabíjí se ani maximálním výkonem.

Nepřesný odhad ovšem může naštvat ve hrách. Rád bych proto varoval, že jakmile notebook doporučí připojení nabíječky, okamžitě ji připojte, i když zbývá třeba 7 %. Čas před vypnutím se měří v sekundách, ne minutách.

Běžné použití

Pokud chcete využívat notebook mimo domov, nevyhnete se situacím, kdy nejsou podmínky ideální. Pak vyplují na povrch třeba nedostatky obrazovky. ASUS sice žádné viditelné nemá, přesto představa, že klasický displej bude při jasném slunečním světle použitelný, trochu kulhá.

Maximální jas, přímé sluneční světlo a vidět je minimum. Pokud by dění na displeji bylo spíše světlé, byl by obsah čitelnější.
i Zdroj: PCTuning.cz
Maximální jas, přímé sluneční světlo a vidět je minimum. Pokud by dění na displeji bylo spíše světlé, byl by obsah čitelnější.

Nejen grafikou živ je hráč. Chtít ovšem od notebooku, zvlášť když je kladen důraz na jeho přenositelnost, kvalitní zvukovou reprodukci, je předem odsouzeno k záhubě. I pro Dash F15 platí zákony fyziky, takže při malém prostoru, který reproduktory dostaly, se nedá očekávat plnohodnotná reprodukce hudby.

Jistě, pokud chcete mrknout na sociální sítě, pustit si seriál na Netflixu, nebo si jen zatelefonovat, můžete být plně spokojeni. Už u hudby se ale projeví nevyhnutelné. O basovou složku se písně opřít nemohou, chybí hloubka, kolikrát i z mnohovrstevných skladeb máte pocit, že si veškerý prostor spektra zabraly činely.

Nerad bych z toho ale dělal problém, to je obecná vlastnost notebookových reproduktorů , obzvlášťě u kompaktních strojů. Nikdo nemůže čekat, že malé reproduktorky v tenkém těle nahradí repráky dospělé velikosti. Při hraní jsou sluchátka kvůli hukotu větrání nezbytná a na zbývající nenáročné použití vlastně audio FX517ZM stačí.

Podobnou kvalitu má i webkamera. Zvládá běžnou komunikaci, jakmile ale začne mizet denní světlo, umí jen naznačovat. Porovnejte si sami: první screenshot je ze stinného kouta během jasného dne, druhým jsem v koupelně simuloval horší podmínky. Mezera asi 20 centimetrů byla minimem, při kterých notebook ještě obraz vnímal. Jas displeje totiž k ozáření obličeje nestačil.

Denní snímek. Noční snímek.
i Zdroj: PCTuning.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
Porovnání záznamu z webkamery ve dne a za tmy.

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama