ASUS TUF Dash F15 FX517ZM: Může fungovat malý herní notebook za necelých 40 tisíc?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Recenze ASUS TUF Dash F15 FX517ZM: Může fungovat malý herní notebook za necelých 40 tisíc?

ASUS TUF Dash F15 FX517ZM: Může fungovat malý herní notebook za necelých 40 tisíc? | Kapitola 8

Michal Maňák

Michal Maňák

24. 10. 2022 19:30 17

Seznam kapitol

1. Úvod, obsah balení 2. Parametry 3. Design a provedení 4. Syntetické testy
5. Herní testy 6. Provozní testy 7. Výdrž, běžné použití 8. Závěr

Herní notebook je oxymoron. Buď přeci musí stát přes sto tisíc, aby dokázal uchladit svůj výkon a mohl se vyrovnat desktopu, nebo je to hračka, která seriózní hraní nezvládne. Mohlo by stačit necelých 40 tisíc a laptop vážící 2 kg, aby byli spokojeni jak hráči, tak lidé vyžadující mobilitu? ASUS TUF Dash F15 FX517Z se pokouší vyhovět oběma skupinám, v této recenzi proto koukneme na to, zda se to povedlo.

Reklama

Zprvu mi kombinace her a notebooku neseděla. Čekal jsem, že buď hardware neutáhne náročnější grafiku, nebo ji nedokáže uchladit, nebo nebude přenosný, nebo bude stát nehorázně moc. Nakonec však musím konstatovat, že kombinace zábavy a mobility může dávat smysl. S kompromisy, ale nijak zásadními.

Notebook je mobilní, ale pokud chcete i hrát, myslete na místo pro nabíječku.
i Zdroj: PCTuning.cz
Notebook je mobilní, ale pokud chcete i hrát, myslete na místo pro nabíječku.

Jak to myslím? Pokud jste fanoušky počítačových her a zároveň chcete i přenosný počítač na práci, pořád bych vám doporučil výkonné stolní PC a k tomu nějaký skromný notebook. Pokud chcete jedno zařízení, na kterém budete ždímat hardware do poslední kapky, nebude ASUS TUF Dash F15 FX517ZM ani pro vás. Snadno se vejde do batohu, ale nemůžete čekat výkon o poznání dražších highendových monster. K nim má daleko a na náročné hraní je malý moc, o komfortním hraní se za hluku chlazení ani nedá mluvit.

Pokud však potřebujete stroj, u kterého budete čas trávit spíše prací než hraním, ale pořád si chcete třeba na dovolené po večerech odehrát nějaký ten match a zároveň počítáte s kompromisy danými tím, že nenabídne nejvýkonnější mobilní grafiku nebo velký displej s vysokým rozlišením, věřím, že s touhle F15 můžete doletět daleko. Za necelých 40 tisíc totiž koupíte laptop, na kterém se dá hrát i pracovat, se kterým zvládnete cestování i povinnosti a nezboříte si reputaci ani v doupěti pařanů, ani mezi korporátní smetánkou.

Slušný notebook pro méně náročné hráče

Verdikt

Notebook, který lze použít na hraní ve full HD i pro práci. K prvnímu je třeba nabíječka, ke druhému šikovnější klávesnice. Pořád ale máte za snesitelnou cenu zařízení, které zvládne obojí. ASUS TUF Dash F15 FX517Z není nic pro hardcore hráče, ale pokud si chcete po vyřízení povinností vyčistit hlavu, ať už jste doma nebo na cestách, stojí za zvážení.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Hmotnost a rozměry
Výkon stačí na hry ve full HD
Výdrž při pracovním zatížení
Numerický blok
Hluk při chlazení na plný výkon
Malý počet konektorů
Kompromisy u rozložení klávesnice
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama