apacer-pracuje-na-ssd-se-zabezpecenim-na-bezdratovou-kartu
Novinka Apacer pracuje na SSD se zabezpečením na bezdrátovou kartu

Apacer pracuje na SSD se zabezpečením na bezdrátovou kartu

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

23. 4. 2012 09:00 2

SSD má dvě dva oddělené oddíly a jeden z nich je přístupný pouze se speciální kartou. Notebook tak normálně může fungovat, ale na oddíl s daty se nikdy bez karty nedostane.

Reklama

Výrobce Apacer na akci Secutech 2012 přišel s velice zajímavým řešením, jak zabezpečit pevný disk, nebo spíše data. Místo zastaralých elektromagnetických karet se využívá bezdrátovou RFID kartu. To vše použil v jeho SSD disku. Oddíl, který je chráněn technologií RFID je šifrován přes 128bitové AES. V ukázkovém disku byla čtečka umístěna uvnitř SSD, v praxi bude ale umístěna někde na přístupném místě na notebooku.

Apacer pracuje na SSD se zabezpečením na bezdrátovou kartu
i Zdroj: PCTuning.cz

Celé zařízení využívá dvou rozhraní. Disk je sice připojený v notebooku přes SATA rozhraní, je vidět ale jen 32 GB a tato část, který není nijak zabezpečena a šifrována, by měla být určená pro operační systém. Druhým rozhraním je USB, přes které se přistupuje k druhému oddílu, který může být až 128 GB. Tento oddíl se zpřístupní jen při přiložení bezdrátové karty ke čtečce. Díky fyzickému oddělení jednotlivých oddílů by měla být šance na obejití ochrany nulová. Chráněný oddíl by měl být na data, ale hovoříme spíše o dokumentech, určitě si někdo nebude schovávat hry. Tímto se naráží na použité rozhraní, které je ve verzi 2.0 a přenos tak bude pomalý, což by u běžných dokumentů nevadilo. Možná se v budoucnu dočkáme implementace USB 3.0 nebo rovnou druhého SATA portu.

Zdroj: VR-zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama