amd-vs-intel-vecne-tema
Hardware Článek AMD vs. Intel: Věčné téma

AMD vs. Intel: Věčné téma | Kapitola 4

Dudek Jan

Dudek Jan

2. 4. 2004 00:00 197

Seznam kapitol

1. Malý výlet do historie 2. Pokračování ... 3. Současná situace 4. Hospodaření AMD za posledních 5 let 5. Hospodaření Intelu za posledních 5 let 6. AMD vs. Intel v ČR

AMD vs. Intel je provařené téma, ale u čtenářů patří mezi nejpopulárnější, proto také o něm rádi píšeme. I já jsem opět dostal chuť napsat o tomto věčném tématu se zaručeným flamewarem. Co vám můžu nabídnout, aby to nebylo už stokrát omílané klišé? Zkusil jsem napsal absolutně nezaujatý článek s informacemi, které možná jinde nenajdete. Dovolil jsme si malý výlet do historie, zhodnocení současnosti, blízké budoucnosti a připojil jsem pár grafů. Přeji příjemné počteníčko ...

Reklama

Dovolil jsem si vytáhnout z finančních výsledků výši tržeb AMD za posledních 5 let (jen procesory). Ostatní produkty AMD v grafu zahrnuty nejsou (zejména flash paměti). Všechny údaje jsou v miliónech USD.

AMD vs. Intel: Věčné téma
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejúspěšnějším rokem v historii AMD z hlediska celkových tržeb byl rok 2000 s obratem 4,6 miiardy USD, ale z hlediska procesorů to byl rok 2001, kdy se začaly hojně prodávat jak dražší Athlony, tak levné Durony, vše bylo korunováno velmi dobrými Athlony XP. Rok 2002 představoval pro AMD ztrátu, loňský rok mírné vyrovnání (hlavně díky dobře vydařenému poslednímu čtvrtletí) a letos by se AMD měla dostat aspoň na úroveň 2000/2001.

Další specialitkou, kterou jsem si pro vás připravil je graf ukazující čistý zisk/ztrátu AMD. Jak sami vidíte, tak i přes spoustu úspěšných procesorů má AMD častěji ztrátu než zisk. To nemusí hned znamenat, že se AMD nevede, ale spíše, že hodně investuje (tato rozhodnutí však závisí zejména na vrcholném managmentu a dozorčí radě). Firma si klidně může vzít obrovskou půjčku a být fakticky v plusu, byť jsou tržby nulové. Vzpomeňme na Enron, s čísly se dá hrát do aleluja :o).

AMD vs. Intel: Věčné téma
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejzajímavější je ale graf poslední:

AMD vs. Intel: Věčné téma
i Zdroj: PCTuning.cz

Vyjadřuje všechna aktiva AMD. Od roku 1999 se majetek AMD rozrostl dvojnásobně. Je to způsobeno jak finančními úspěchy s procesory řady K7, ale také velkými investicemi v posledních letech. Jasné je, že AMD posiluje a ne naopak.

Výsledky Intelu nejsou tak zajímavé jako u AMD, protože je permanentně v zisku a křivka tržeb nekopíruje vývoj na trhu (Intel umí své produtky prostě prodat, i když jsou třeba méně výhodnější než konkurence). 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama