amd-vs-intel-vecne-tema
Hardware Článek AMD vs. Intel: Věčné téma

AMD vs. Intel: Věčné téma | Kapitola 3

Dudek Jan

Dudek Jan

2. 4. 2004 00:00 197

Seznam kapitol

1. Malý výlet do historie 2. Pokračování ... 3. Současná situace 4. Hospodaření AMD za posledních 5 let 5. Hospodaření Intelu za posledních 5 let 6. AMD vs. Intel v ČR

AMD vs. Intel je provařené téma, ale u čtenářů patří mezi nejpopulárnější, proto také o něm rádi píšeme. I já jsem opět dostal chuť napsat o tomto věčném tématu se zaručeným flamewarem. Co vám můžu nabídnout, aby to nebylo už stokrát omílané klišé? Zkusil jsem napsal absolutně nezaujatý článek s informacemi, které možná jinde nenajdete. Dovolil jsme si malý výlet do historie, zhodnocení současnosti, blízké budoucnosti a připojil jsem pár grafů. Přeji příjemné počteníčko ...

Reklama

Nenechte se však mýlit, že AMD může i přes své mnohé úspěchy v posledních letech Intel porazit a mít třeba 50 % trhu. Možná by si to mnozí příznivci AMD přáli, ale musím vás zklamat, je to běh na dlouhou trať. Všechny úspěchy jsou dílčí a ten, kdo vyhraje bitvu, nemusí vyhrát válku. Intel si svou pozici budoval desítky let, má obrovský finanční kapitál (po bankovních účtech se mu válí něco kolem 13 miliard USD) a může si dovolit dělat chyby (např. utopit pár miliard v Itanium, které možná nikdy nepřinese investované peníze nazpátek nebo kiks s pamětmi RAMBUS), aniž by to nějak citelněji ovlivnilo jeho pozici na trhu. AMD naopak nemůže dělat chyby skoro žádné. Doufat v to, že AMD přivede Intel ke krachu je stejné jako doufat, že ČR dobude svět. Teoreticky by se Intel musel chovat asi jako naše České dráhy (které jsou co do počtu zaměstnanců srovnatelné) a permanentně generovat ztrátu po dobu asi 20 či možná více let. Což se díky schopnému managementu Intelu (který má při stejné velikosti 30x větší obrat než České dráhy a nesrovnatelný zisk) nikdy nestane. Intel, pokud si dobře pamatuji za posledních 10 (a možná více let) nevykázal ztrátu a běžně má zisk stejný nebo větší než celkový obrat AMD.

AMD vs. Intel: Věčné téma
i Zdroj: PCTuning.cz

Šéf AMD Hector Ruiz s AMD Athlon 64 FX

AMD je pro mnohé skvělá firma, ale opravdu není nic jiného než Intel v bledě zeleném. Naproti "Chipzille" však musí prodávat své, byť v některých ohledech mnohem lepší, procesory za nižší ceny z několika důvodů:

  • značky AMD a Athlon nemají zdaleka tak dobrý zvuk jako Intel a Pentium
  • nemá tolik peněz na masivní marketingové kampaně a celý Intel Inside program dotující všechny reklamy s logem Intel
  • nemá tolik peněz na finanční motivační injekce výrobcům počítačů, kteří díky nim upřednostňují procesory Intel před AMD
  • nemá exkluzivní smlouvy s výrobci počítačů typu Dell, který ještě jaksi taksi nezaznamenal, že na trhu je i AMD :o)

Z hlediska tržního podílu AMD také ani nemůže mít více než 30 % trhu, protože na to prostě nemá výrobní kapacity. Jedna továrna v Drážďanech nedokáže vyrobit více než 30 - 40 miliónu procesorů a to ani, když se přejde na 90 nm technologii. Pokud by AMD opravdu chtělo získat větší procento trhu, muselo by mít aspoň pětileté úspěšné období, podobné jako v roce 2000/2001 a postavit minimálně jednu továrnu navíc. Určitě to není vyloučeno, ale v dohledné době (tak do roku 2010), bych spíše řekl, že se AMD bude dlouhodobě držet v pásmu kolem 25 % trhu a stále bude operovat s jedou továrnou (FAB 30 bude nahrazena FAB 36).

Jaká je dnešní situace na trhu s procesory? AMD na podzim konečně (s ročním zpožděním) uvedla K8/Hammer neboli Athlon 64 (a loni na jaře začala dobývat serverový trh Opterony). Architektura procesoru je špičková, byť kostra je shodná s K7, ale to v konečném výsledků nevadí. Zajímavou specialitkou je integrovaný paměťový řadič v procesoru, který je vítanou výkonnostní injekcí, i když AMD trošku snižuje flexibilitu při přechodech na nové paměťové platformy. Hlavní technologií AMD je podpora 64-bit se zpětnou 32-bit kompatibilitou. AMD se sice touto technologií chlubí kde může, ale kromě serverů ji ještě nikdo nemůže využít, protože software víceméně neexistuje. Microsoft už novou 64-bit verzi Windows pěkně dlouho slibuje, ale s vydáním opravdu nespěchá. Čeká se na to, až Intel uvede své procesory architektury IA32e (Prescotty s upravenými registry na způsob AMD K8/Hammer - slavný to dlouho zapíraný Yamhill). To by mělo být někdy v druhé polovině tohoto roku, ale pozor, jen v kompletních značkových počítačích (rozuměj - hlavně Dell). Přes nevyužití 64bitového potenciálu může být rok 2004 pro AMD velmi slibný. Nová architektura dostala AMD do pozice podobné roku 2000/2001. Nové Athlony dokáží Intelům pěkně zatopit a ještě k tomu má konkurence problémy s přechodem na 90 nm.

AMD vs. Intel: Věčné téma
i Zdroj: PCTuning.cz

 

AMD v březnu zvýšila frekvenci na 2,4 GHz a top model Athlon 64 FX dostal označení 53. V dubnu budou i jedno-kanálové Athlony 64 tikat na 2,4 GHz, což ve výsledku bude znamenat zvýšení ratingu na 3700+. Intel ve stejném měsíci kontruje svým 3,6 GHz Pentiem. V květnu nás čeká představení patice 939, která má top Athlony 64 odstranit z patice 940 určené výhradně pro Opterony. AMD s 939tkou měla přijít už na podzim při uvedení Athlonů 64 FX. Zbytečně tak komplikuje život zákazníkům, kteří si FXko koupili, protože teď budou moct upgradovat už jen Opterony. Během léta či brzkého podzimu se objeví 2,6 GHz verze Athlonů/Opteronů - víc už z 0,13 mikronů AMD prostě nevytáhne. Letošní podzim nás čekají nové 90 nm procesory od AMD - San Diego (Athlon 64 FX) a Winchester (Athlon 64). Čekají nás lehké změny - hovoří se zejména o podpoře SSE3 instrukcí a hlavně aktualizaci paměťového řadiče, který však ještě prý nebude podporovat DDR2, ale spíše se počítá s velmi rychlými DDR1 pamětmi (500+ MHz). Pro AMD bude přechod na 90 nm technologii klíčový, protože díky ní může pokračovat v tržní expanzi nebo opět ztratit všechny trumfy získané uvedením K8/Hammerů. Těžko říct, jaká bude situace na podzim, ale AMD je na 90 nm přechod poměrně dobře připravena, protože jí s vývojem nové výrobní technologie hodně pomáhalo IBM. Ale jak se říká - nikdy neříkej nikdy a dvakrát to platí o vrtkavém trhu s procesory. 

AMD vs. Intel: Věčné téma
i Zdroj: PCTuning.cz

Intel to může dosvědčit svým problematickým přechodem na 90 nm. Největším problémem je hlavně teplota jádra, která se díky vysoké frekvenci stává neúnosnou. Intel ještě má určitě rezervy (sám říká, že strop je pro něj u 140 W), ale smělé plány zlomit frekvenci 10 GHz v brzké době vzali za své (měl ji už zlomit Intel Nehalem plánovaný na rok 2005/2006). Ono marketingově se frekvence určitě osvědčila, ale nyní je zase na čase trošku přibrzdit, výkon se bude přidávat jinak než frekvencí. Letošní rok u Intelu bude poměrně nudný, po uvedení Prescottů v únoru by se jejich frekvence pomalu měla do konce roku vyšplhat ke 4 GHz. Ještě nám letos klidné intelovské moře rozčeří IA32e technologie, které jak jsem napsal výše je v podstatě AMD64 v procesorech Intel. Kromě toho se ještě objeví 90 nm verze Xeonu/Pentia 4 XE Nocona a 64-bitový Xeon Potamac. Kromě toho nám Intel nadělí nové čipsety i915 s DDR2, PCI Express sběrnicí a novou LGA 775 paticí.

Letošek by neměl být nějak zvlášť dramatický, AMD se bude snažit udržet náskok získaný uvedením nových Athlonů a Intel se bude snažit náskok dorovnávat. Jasné je už dnes, že i když nebude mít Intel takovou převahu jako v předcházejících letech, tak zisky budou opět velmi slušné v řádech miliard USD. I AMD bude snad v lednu 2005 slavit, protože po letech stagnace až mírného poklesu jí opět čeká růst.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama