AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím) | Kapitola 7

Adam Vágner

Adam Vágner

4. 10. 2023 19:00 92

Seznam kapitol

1. Nižší výkon, ale proč? 2. Nové HWiNFO a nová data: Je problém v limitu na takty shaderů? 3. Pure Radeon RX 7700 – vliv resetu do továrního nastavení na výkon 4. Gigabyte Radeon RX 7800 – vliv resetu do továrního nastavení na výkon (neměřitelný)
5. Jak to ručně „spravit“ 6. Co teď s tím? 7. Jak poznat, že to dělá i vaše karta?

Zdá se, že výchozí nastavení v ovladačích není vlastně výchozí, obnovení nastavení neobnovuje původní nastavení a reset do továrního nastavení neresetuje do továrního nastavení. Jakmile jednou na něco sáhnete v sekci ladění, může regulace nastavit nižší maximální takt čipu a výkon Radeonů může mírně klesnout. Asi tak by se dalo shrnout chování nebo vlastnost AMD Software, na níž jsem narazil.

Reklama

Žádné velké drama, někde to ani nepoznáte

Většinu majitelů Radeonů to nebude moc trápit – problém je jen v tom, že jsou o něco nižší takty čipu a rozdíl není tak dramatický, aby to bylo vidět více než na desetinách nebo maximálně jednotkách snímků za sekundu. Těm ostatním, co se i snaží přijít na to, v čem je problém, třeba ušetřím pár hodin, které jsem na tom strávil já. Sám jsem to zaregistroval ne kvůli nižším taktům čipu nebo rozdílu ve výkonu, ale kvůli tomu, že se karta najedou propadala pod power limit, když původně běžela na jeho hranici.

Navíc je míra poklesu výkonu nejspíš závislá i na typu zátěže a na tom, jak moc je karta továrně přetaktovaná a na jakých taktech reálně běží – pokud automatická regulace nenaráží strop maximálních taktů a takty jsou hluboko pod ním, tak nepoznáte, když se strop maximálních taktů sníží nebo zvýší.

Jak poznat, že k tomu dochází?

Nejjednodušeji tak, že se po instalaci ovladačů podíváte přes HWiNFO (aktuálně poslední betaverzi) na limit taktů a občas zkontrolujete, jestli hodnota limitu (a s tím i běžné takty karty) nespadly dolů.

V případě Pure RX 7700 je to pak třeba vidět i na průběhu monitoringu spotřeby, z něj je zřejmé, že karta po změně nastavení nenaráží na power limit (ta skoro rovná čára na úrovni 238 W, ale škrtí ji něco jiného a kolísá o 10–30 W níže.

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz

S tou hodnotou limitu příkonu je vůbec problém. V sekci ladění ji totiž nemáte jak zjistit – zatímco u taktů paměti a GPU lze přepnout z procent na normální hodnoty, u spotřeby je jen možnost nastavení v procentech.

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz

 Dá se tedy spíše odhadovat na základě toho, že pustíte třeba logování v GPU-Z nebo overlay v ovládacím panelu AMD Software (resp. logování) a ze záznamu se pak podíváte, zda se údaj Board Power Draw drží soustavně okolo nějaké hodnoty, nebo padá pod ni.

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz

Několik limitů pro příkon je vidět i v HWiNFO, ale žádný vysloveně přesně nesedí na hodnoty z monitoringu. U RX 7700 to bylo kolem 238 W, v HWiNFO vidíte mimo jiné GPU PPT Limit (sustained) s 210 W a GPU PPT Limit (Short) s 252 W. 

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz

Referenční Radeon má udávaný „typický příkon“ 245 W a TechPowerUp se při měření příkonu samotné karty dostával ve furmarku na hodnoty kolem těch 238 W a v simulaci hry o něco níže. Reálný příkon výrobci neuvádějí ani v případě, že jej kvůli přetaktování navýší.

Také upozorňuji, že to, že karta neběží na hranici limitu, nemusí znamenat problém. To, že budou takty zastropované na nějaké úrovni a příkon karty bude nižší, než je limit, může být i zamýšlené chování, aby frekvence nevyskakovala příliš vysoko a karta neměla problémy se stabilitou. 

Pokud však po instalaci běží karta rychleji než po resetu do továrního nastavení či obnovení výchozích hodnot, velmi pravděpodobně to záměr není. Podstatné asi je, jestli je rozdíl mezi výkonem po čerstvé instalaci a výkonem v ovládacím panelu. 

Běh pod hranicí limitu příkonu neznamená problém ani v případě, že grafický čip není plně vytížený třeba kvůli tomu, že je limitovaný výkonem procesoru, vertikální synchronizací anebo limitem snímkové frekvence. 

A proč se v nastavení vůbec šťourám?

Pokud vám vrtá hlavou, proč po instalaci vůbec sahám do nastavení profilů, tak dnes už spíš ze zvyku. Na Radeonech jsem se to naučil dělat před lety kvůli jiné chybě ovladačů AMD (nebo vlastnosti?), a od té doby jsem jej většinou praktikoval. Tuším při testování Radeonu Nitro+ HD 6870 narazil na to, že když jsem po něm do sestavy osadil referenční kartu, ani jsem si neškrtl. Než jsem se ve Windows na cokoliv zmohl, objevilo se BSOD. Ovladače si totiž ukládaly nastavení regulace včetně taktů, které zůstalo v systému zadrátované i po odinstalaci ovladačů, a pokud jste do počítače dali jiný model HD 6870 a nainstalovali drivery,  kvůli stejnému ID modelu se zřejmě načetly hodnoty, které zůstaly trčet někde v systému od minulé karty. Tehdy jsem to tuším vyřešil tím, že jsem tam vrátil zpátky Nitro+, podtaktoval jej, a následně nainstaloval referenci, která už s uloženými nižšími takty naběhla a mohl jsem tatky vrátit do továrního nastavení.

Dodneška je možná kvůli této chybě (nebo vlastnosti) ovladačů na internetu pár recenzí, v nichž jsou u některých Radeonů naměřené nepřesné výsledky, protože karty běžely na jiných taktech, než měly – pokud někdo testoval více různých modelů ze stejné modelové řady a takový „reset“ nastavení nějakým způsobem neudělal, mohl testovat další model na taktech předchozího modelu. AMD tuším někdy v té době začalo recenzentům v reviewers guide doporučovat ovladače po instalaci vyresetovat do továrního nastavení, možná to byl ten důvod. Od té doby obvykle preventivně přepnu výkonnostní profil, pak obnovím výchozí nastavení, a pak (vždy) ještě resetuji na tovární hodnoty. Zjevně je i to málo.

Teď už začínám být trochu bezradný v tom, jak to vlastně dělat, když ani výchozí nastavení a reset do továrního nastavení není srovnatelný s čistou instalací a reset do továrního nastavení nebo obnovení výchozího nastavení zregulaci „rozbije“. Na druhou stranu už aspoň nejspíš k nějakému „resetu“ nastavení na hodnoty uložené v BIOSu dochází při instalaci ovladačů, když stačí pouhá odinstalace a opětovná instalace ovladačů a limit je na původní úrovni. 

Řešením na zmíněné problémy bývá i Display Driver Uninstaller. Nedá se říct, že bych DDU nepoužíval, ale snažil jsem se zůstat u standardních nvůli každé reinstalaci ovladačů do nouzového režimu, v něm vyčistit systém utilitou třetí strany a teprve potom instalovat znovu, totiž určitě není standardní postup. Dnes už jsme se ale posunuli dál a na DDU se jako pomoc v případě problémů odkazují už i výrobci jako na „řešení“ běžně odkazují i ti výrobci grafik. Třeba teď kvůli tomu, že nejde už řadu měsíců při instalaci zapnout vyšeděnou volbu pro „Obnovení to továrního nastavení (nepovinné)“. A k dispozici je ještě samostatná AMD Cleanup Utility, u níž ale není nikdy moc jasné, jak moc je aktuální.

Problém je, že tady se to „pokazí“ až po instalaci ovladačů bez ohledu na to, jak moc byl čistý systém předtím.

Na celou věc jsem přišel hlavně kvůli tomu, že jsem znovu instaloval ovladače na sestavu, která už „očistou“ nastavení prošla a překvapilo mě, že se karta chová jinak ve výchozím nastavení a jinak v profilu Vyvážený. Obvykle je totiž chování karty s těmito dvěma profily prakticky stejné. Při kontrolním přeměření „Výchozího“ mě pak dost vyděsilo, že dostávám něco jiného než předtím. 

U Pure RX 7700 XT byl také zjevný nepoměr mezi limitem taktů po instalaci a limitem taktů u „továrního“ nastavení – spolu s tím, že už se karta nedostávala na limit příkonu, byl rozdíl taktů tak okatý, že už se to nedalo přičítat běžné chybě měření. Na RX 7800 od Gigabyte si rozdílu mezi stavem před resetem a po něm ani nevšimnete.

Nejspíš si ještě zopakuju měření provozních vlastností Pure RX 7700 a doplním měření výchozím nastavení vedle „výchozího nastavení“, ve kterém jsou momentálně otestované.

Je to bug, není to bug…?

Neberte to jako definitivní, já teď opravdu nevím, co si o tom myslet. Možná se ještě dopátráme k tomu, že jde o něco jiného, nebo že je to funkce. A možná je to všude jinde v pořádku a má to tak běhat a problém je u Pure RX 7700, která má v BIOSu zadrátovaný příliš vysoký limit a ovladače jej vracejí na normální hodnoty, ale to nedokážu říct, dokud nevyzkouším několik různých modelů RX 7700 (a tady by mohli pomoct i majitelé RX 7700, kteří by v diskuzi napsali, jak je na tom po instalaci a případném resetu s limitem jejich karta).

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz

Umím si představit třeba to, že ovladače upravují hranici limitu dynamicky v závislosti na tom, že při renderingu naráží na nějaké chyby. Je taky dost dobře možné, že ovladače třeba při každém startu nebo „resetu“ nebo změně nastavení regulace očichávají maximální takty shaderů podobně, jako to dělá automatické přetaktování a nastaví limit, který se jeví stabilní. Pak by to ale znamenalo, že se i stejný kus karty může chovat při stejné zátěži a stejném testu jinak a vracet jiné výsledky. A moc nerozumím ani tomu, proč se limit taktu shaderů mění tak výrazně.

Jako nejpravděpodobnější mi ale připadá možnost, že s tím, jak je u Radeonů RX 7000 oddělený takt shaderů od taktu frontendu, se v ovladačích něco smatlalo a regulace místo taktů pro frontend mění takty shaderů, nebo že se obě hodnoty navzájem přepisují, nějak tlučou, nebo něco podobného. Obdobný problém je i u regulace křivky pro ventilátory, kde automatika zřejmě pracuje v křivce s průměrnou teplotou čipu (nebo jí podobnou hodnotou), ale při ručním nastavení regulace se začnou ventilátory řídit teplotou hotspotu.

Radeon Software je pro mě stejně jako pro vás jenom černá skříňka, na kterou se mohu dívat zvenčí přes jiné blackboxy a pozorovat, co z toho leze, a jak se to změní, když se změní nějaký parametr na vstupu. Co hardware a software opravdu dělá a co dělat nemá, vědí asi jenom ti, co jej stvořili.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama