AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím) | Kapitola 2

Adam Vágner

Adam Vágner

4. 10. 2023 19:00 92

Seznam kapitol

1. Nižší výkon, ale proč? 2. Nové HWiNFO a nová data: Je problém v limitu na takty shaderů? 3. Pure Radeon RX 7700 – vliv resetu do továrního nastavení na výkon 4. Gigabyte Radeon RX 7800 – vliv resetu do továrního nastavení na výkon (neměřitelný)
5. Jak to ručně „spravit“ 6. Co teď s tím? 7. Jak poznat, že to dělá i vaše karta?

Zdá se, že výchozí nastavení v ovladačích není vlastně výchozí, obnovení nastavení neobnovuje původní nastavení a reset do továrního nastavení neresetuje do továrního nastavení. Jakmile jednou na něco sáhnete v sekci ladění, může regulace nastavit nižší maximální takt čipu a výkon Radeonů může mírně klesnout. Asi tak by se dalo shrnout chování nebo vlastnost AMD Software, na níž jsem narazil.

Reklama

Za normálních okolností bych asi nepřišel na to, v čem by mohl být problém, ale v posledních betaverzích HWiNFO přibyla podpora Radeonů RX 7700 a RX 7800 a v diagnostice se objevily další hodnoty a snímače. Mezi nimi už umí aplikace zobrazovat a logovat i limit pro frekvenci grafického čipu (nebo shaderů?), což je věc, kterou jinak nemáte jak zjistit, v běžných utilitkách jako GPU-Z není vidět stejně jako hromada dalších hodnot. Jde o položku GPU Shader Clock Frequency Limit

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz

Bližší popis toho, oč jde a jak to má fungovat, jsem nenašel. Zdá se ale, že má nějakou přímou návaznost na položku maximálního taktu v ovládacím panelu (nebo mít nemá, a možná je to i jádro problému). 

V jednotlivých předvolených profilech totiž nevidíte, co všechno daná a jak daná volba mění, pouze aktuální hodnoty, ale nikoliv jejich nastavené hranice. Pouze u funkcí pro automatické taktování nebo „podvoltování“ vám software oznámí, jakou změnu udělal.

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem ale nechal logovat veškeré údaje a porovnal, jak pak mezi jednotlivými výkonnostními profily liší jednotlivé hodnoty z monitoringu, kromě změn v taktech byl evidentní rozdíl byl právě u položky „GPU Shader Clock Frequency Limit“. 

Na následujícím grafu je jeden z mnoha testů v zátěži, které jsem dělal, a je na něm vidět trojice průběhů – výchozí nastavení čerstvě po instalaci, pak po přepnutí na profil Vyvážený a pak opětovný reset do továrních nastavení. 

U čerstvě nainstalované karty je výchozí limit na 2700 MHz a nejspíš v závislosti na tom, jaká je aktuální spotřeba karty, regulace jeho hodnotu dynamicky snižuje. Změna profilu ale limit shodí kousek nad 2500 MHz a k dalšímu snižování taktů už dochází jenom v kratičkém úseku, kde je (nejspíš) příkon karty dost vysoký na to, aby šel takt ještě dolů.

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem to pak vyzkoušel naživo s otevřeným HWiNFO, bylo vidět, že hodnota maximálních povolených taktů se mění jak při resetu do továrních nastavení, tak při změně výkonnostního profilu.

Vidět je to na následujícím videu, kde je původně po instalaci u Pure Radeon RX 7700 XT limit 2700 MHz (hodnota v prvním sloupečku v kolonce Current, tedy aktuální stav). Po přepnutí profilu ale limit spadne na (v tomto případě) 2510 MHz. Ani po resetu nastavení panelu Ladění už se limit nezvedne na původní hodnotu a nestane se to ani po resetu celých ovladačů do továrního nastavení (a limit se změní i v případě, že na panel ladění vůbec nesaháte, ale provedete reset do továrních nastavení).

Co mi hlava moc nebere, je fakt, že se na této hranici limitu taktů u jedné karty objevují různé hodnoty.  Jednou to bylo 2535 MHz, jindy 2555 MHz a také 2590 MHz. Jednou jsem po čisté instalaci jenom v ladění klepl na Reset a hodnota limitu se změnila na 2580 MHz, aby po vypnutí a zapnutí počítače naskočil limit 2520 MHz a po opětovném vypnutí a zapnutí už pouze 2500 MHz. 

Není mi jasné, co se děje, ale hodnota limitu u nezatížené karty už se následně přes tuto hranici nedostává, a to má vliv na pracovní takty i výkon karty v zátěži.

Zarážející je, že dokud jsem na nastavení ladění nebo tovární reset nesáhnul, limit zůstával na 2700 MHz i po opakovaných restartech a vypínání a zapínání zátěže zůstával na původních 2700 MHz. Jakmile ano, začaly se objevovat rozličné hodnoty třeba s každým zapnutím počítače. Je to vidět i na konci videa výše, kde po vypnutí a opětovném zapnutí počítače naběhla jiná hodnota limitu.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama