AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)
i Zdroj: PCTuning.cz
Grafické karty Článek AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím)

AMD Software: Reset nebo změna nastavení sráží výkon některých Radeonů RX 7000 (a co s tím) | Kapitola 6

Adam Vágner

Adam Vágner

4. 10. 2023 19:00 92

Seznam kapitol

1. Nižší výkon, ale proč? 2. Nové HWiNFO a nová data: Je problém v limitu na takty shaderů? 3. Pure Radeon RX 7700 – vliv resetu do továrního nastavení na výkon 4. Gigabyte Radeon RX 7800 – vliv resetu do továrního nastavení na výkon (neměřitelný)
5. Jak to ručně „spravit“ 6. Co teď s tím? 7. Jak poznat, že to dělá i vaše karta?

Zdá se, že výchozí nastavení v ovladačích není vlastně výchozí, obnovení nastavení neobnovuje původní nastavení a reset do továrního nastavení neresetuje do továrního nastavení. Jakmile jednou na něco sáhnete v sekci ladění, může regulace nastavit nižší maximální takt čipu a výkon Radeonů může mírně klesnout. Asi tak by se dalo shrnout chování nebo vlastnost AMD Software, na níž jsem narazil.

Reklama

Co teď s tím?

Co na to AMD, to jsem se ptal včera dopoledne, zatím jsem se odpovědi nedočkal, tak uvidíme. Za normálních okolností bych celou věc asi řešil nejdřív s jejich podporou, počkal na odpověď, ve které by se k tomu měl někdo vyjádřit, a já svá zjištění pak publikovat i s jejich komentářem, ale už jsem to párkrát zkoušel a nemám s tím dobré zkušenosti – většinou s něčím takovým počkám, informace se předá dál na podporu, dlouho se nic neděje, a odpovědi se stejně nedočkám, a pak to nějak vyhnije. A v tomto případě bych nerad, aby to vyhnilo, protože mi nepřijde úplně v pořádku, aby po resetu do továrního nastavení spadl takt grafiky téměř o 100 MHz.

Už jsem totiž takto zkoušel řešit třeba problémy se spotřebou Radeonů v desktopu bez zátěže. Na obdobné potíže s úspornými režimy, jako jsou ty u Radeonů RX 7000, jsem narazil už u šestitisícovek – karty stačilo přepnout do jiného než nativního rozlišení monitoru, přestaly se podtaktovávat paměti a spotřeba vyletěla o deset dvacet wattů nahoru (a nešlo s tím nic dělat). 

Do jisté míry je to pochopitelné, problémů je hodně a tohle není zrovna kritická věc, a asi máte zkušenosti s tím, že obecný předpoklad lidí na podpoře je ten, že když je něco blbě, tak je to blbě u zákazníka a ne u nich, a tak se snaží hledat chybu u zákazníka a ne u sebe. Mimo jiné proto, že se jim obvykle nedaří stejný problém replikovat (klasické nám to funguje, takže problém je u vás).

Tentokrát s tím jdu ven rovnou a uvidíme, jestli se tím bude někdo zabývat a odpoví. Pro případ, že byste taky narazili na to, že „karta najednou přestala běžet naplno“, budete mít lepší představu o tom, v čem je (nejspíš) problém a jak to vrátit do původního stavu.

Není to jen AMD

Rovnou ještě zdůrazním, že podobnými problémy se nebavím jenom u AMD. Stejně jsem nedávno zabil přes dva dny čistého času hledáním toho, proč levnější modely GeForce RTX 40 žerou v idle chvílemi v průměru o 10–15 W víc, než by měly. Hlavně kvůli tomu, že jsem marně hledal chybu u sebe a ve Windows. Až když nepomohla ani instalace Linuxu, definitivně jsem to hodil na GeForce. 

Na podpoře Nvidie se kvůli tomu, že se jim problém nedařilo replikovat, nikdo velice nezabýval do chvíle, než na stejný problém narazil i Computerbase, který má širší čtenářskou obec a hrozilo, že kolem toho bude poprask. Pak to aspoň začali řešit a nejspíš se na tom stále pracuje, zatím to však vyřešeno není. Možná proto, že to nemá velkou prioritu – vyžaduje to specifickou kombinaci systému nepříliš zahnojeného bloatwarem v nečinnosti a monitoru v náročnějším 4K, a poznáte to v podstatě jen ve chvíli, kdy se soustředíte na měření spotřeby počítače (a podobně jako já budete nejspíš nejdřív hledat chybu všude jinde v nějakém zlobícím procesu na pozadí a ne u grafiky). A jakmile se pokusíte o jakékoliv logování, problém zmizí. Jinak vám grafika žere o deset wattů víc, považujete to za normální stav a ani o tom nevíte (a ani nevíte, že by to žrát nemuselo). V grafech na PC Tuningu a v Computeru to od té doby mám zohledněno ve spotřebách karet, kvůli tomu jsou o něco vyšší než u jinak obdobně žravých Radeonů.

U Nvidie by se to, co se mi stalo u AMD, ale stát nemohlo, protože… jednak protože Nvidia tlačítko pro reset ovladačů do továrního nastavení nemá, jednak proto, že panel pro taktování z ovladačů odstranila a přetaktování nechala na výrobcích (kdysi bylo možné přidat i přímo do ovládacího panelů GeForce záložku, přes níž šlo karty taktovat). Dnes už jsou tedy podobné potíže v gesci vývojářů utilit pro taktování, takže když se něco pokazí, není to problém Nvidie. (teda do jisté míry, protože utility pořád využívají pro taktování API Nvidie a utility jsou do jisté míry jenom grafickým rozhraním pro API Nvidie.)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama