Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti
i Zdroj: Dell
Monitory Článek Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti

Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti | Kapitola 5

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 8. 2022 20:00 36

Seznam kapitol

1. QD-OLED, 34" a 175 Hz, herní ideál 2. Zpracování a specifikace 3. Porty a OSD menu 4. První dojmy 5. Pastva pro oči při hraní 6. Rovnoměrnost podsvícení, pozorovací úhly 7. Spotřeba: Když tmavé téma šetří elektřinu
8. Ultimátní výhoda pro hráče: odezva pixelů 9. QD-LED vs. LCD v desktopu: Jiné subpixely, jiné neduhy. Nebo spíš duhy 10. Spravil by to i firmware 11. Subpixely a měřítko rozlišení 12. MacType místo ClearType 13. Závěr

Uvedení tohoto monitoru způsobilo v herním světě poprask. První OLED monitor, který sklízí jednu kladnou recenzi za druhou. Není výjimkou ani označení za nejlepší herní displej všech dob. Navíc je za přijatelnou cenu. Je opravdu skvělý, ale má i pár nepříjemných vlastností a jsou scénáře, pro které se moc nehodí.

Reklama

Pokud jste zvyklí na velký monitor se 4K jako já, bude vám v prvních minutách nízký panel s poměrem stran 21:9 připadat jako úzká nudle. Když si časem zvyknete o něco nižší rozlišení a obraz v užším prohnutém pruhu, budete se už jen kochat. 

Barvy jsou extrémně zářivé (jak moc závisí na zvoleném profilu), jas a kontrast je excelentní a ve hrách s HDR budete mít pocit, že světla svítí, slunce praží do očí, neony v Cyberpunku oslňují, lesklé věci hází odlesky a zlato vypadá jako zlato a ne jako žluté cosi. Osobně jsem si nastavil méně výrazný profil, kdy byly barvy spíše věrné předloze a ne tolik přesaturované. Je zajímavé, že herní profily opravdu mají svůj význam a jsou dobře nastavené, tak, že mezi nimi poznáte rozdíl.

Díky G-Sync s frekvencí až 175 Hz je obraz krásně plynulý i v rychlých hrách, jako je DOOM Eternal. V kombinaci s HDR jde o neskutečný zážitek. Na hraní je prostě tento monitor geniální. Škoda té nízké výšky, kvůli níž displej nezabere celé zorné pole. 

Pokud se mne zeptáte, zdali je to opravdu nejlepší herní monitor na trhu, jednoznačnou odpověď vám nedám. Je to určitě jeden z nejlepších herních monitorů co jsem testoval, to stoprocentně. Ale, že by mne posadil do židle a zcela konsternoval, to nikoliv. Použité rozlišení a rozměry testovaného Alienware jsou pro mne malé. 

Pokud k tomuto displeji přesedláte z klasických počítačových monitorů s úhlopříčkou 28–32 palců, nebudete chápat, o čem to mluvím a co se mi na takovém monitoru nezdá. Ale pokud si k němu přesednete od 40" nebo 43" panelu se 4K, bude vám to připadat jako krok zpět. Co do šířky si významně nepohoršíte, ale u výšky se nezbavíte pocitu, že vám chybí třetina obrazu.

Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Až se bude prodávat 38" verze se 4K, bude to možná můj favorit, ale v této podobě nejsem tak úplně přesvědčen. Hraní je bomba, zbytek už tak slavný není. 

Sledování filmů může být také kompromis vzhledem k tomu, že většina obsahu je ve formátu 16:9 a bez HDR, které by tento monitor využilo naplno. 

Obraz je obecně vysoký nadprůměr, ale pokud byste chtěli displej primárně na filmy, je v současnosti lepší pořídit OLED TV s klasickým rozlišením 4K. Možná jste už ale i na 4K narazili na filmy s černými pruhy nahoře a dole – a ty zase líp sedí tomuto panelu.

Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

16:9 obraz bude vždy zobrazován s pruhy na stranách

 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama