Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti
i Zdroj: Dell
Monitory Článek Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti

Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti | Kapitola 13

Z. Obermaier

Z. Obermaier

31. 8. 2022 20:00 36

Seznam kapitol

1. QD-OLED, 34" a 175 Hz, herní ideál 2. Zpracování a specifikace 3. Porty a OSD menu 4. První dojmy 5. Pastva pro oči při hraní 6. Rovnoměrnost podsvícení, pozorovací úhly 7. Spotřeba: Když tmavé téma šetří elektřinu
8. Ultimátní výhoda pro hráče: odezva pixelů 9. QD-LED vs. LCD v desktopu: Jiné subpixely, jiné neduhy. Nebo spíš duhy 10. Spravil by to i firmware 11. Subpixely a měřítko rozlišení 12. MacType místo ClearType 13. Závěr

Uvedení tohoto monitoru způsobilo v herním světě poprask. První OLED monitor, který sklízí jednu kladnou recenzi za druhou. Není výjimkou ani označení za nejlepší herní displej všech dob. Navíc je za přijatelnou cenu. Je opravdu skvělý, ale má i pár nepříjemných vlastností a jsou scénáře, pro které se moc nehodí.

Reklama

Alienware AW3423DW je vskutku impresivní monitor, který ale kvůli některým atypickým vlastnostem nemusí vyhovovat každému. 

Jasnou devizou je QD-OLED panel se skvělým obrazem ve hrách nebo při filmech, vysokým kontrastem, živými barvami a HDR, u kterého nehrozí, že by se na tmavších plochách objevovaly světlejší fleky kvůli tomu, že po nich přejedete kurzorem podobně jako u LCD se zónovým podsvícením. 

Monitor je vybaven systémem herních a dalších profilů, které mají smysl a jsou funkční. Díky G-Sync a obnovovací frekvenci 175 Hz je hraní skutečně plynulé a odezva obrazových bodů ve srovnání s LCD fantastická, což ukázal i UFO test. Pokud vám u LCD vadí duchy – ať už ty tmavé, nebo ty inverzní u ovedrive, s OLED získáte obraz, kterému nemohou LCD konkurovat. Už kvůli tomu podobný panel na hry musíte chtít.

Pro čistokrevné hráče přecházející z 1080p jde o naprostou bombu. Kdo dnes už hraje na 120Hz nebo 144Hz panelu s rozlišením 4K, HDR a úhlopříčkou 32" a větší, už si ale nejspíš raději počká na monitor s větším panelem s QD-OLED a vyšším rozlišením.

Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Displeje s poměrem stran 21:9 už dnes nejsou zase takovou raritou. Pár (doslova) modelů s příznivou cenou už se propracovalo i mezi nejprodávanější herní monitory s vyššími obnovovacími frekvencemi.

U všech ultraširokoúhlých monitorů s poměrem stran 21:9 se musíte připravit na to, že většina současného obsahu je připravovaná pro displeje s aktuálně nejpoužívanějším poměrem stran 16:9 u full HD a 4K. Při zobrazení na displeji s formátem stran 21:9 to znamená, že musíte obraz buď zvětšit a oříznout, nebo jej na monitoru zobrazit ve formátu 16:9 s černými pruhy po stranách. Výška 1440p u monitorů s tímto formátem UWQHD zase znamená, že videa přes celé políčko 4K s 2160 řádky nepřehrajete v maximální kvalitě. 

Dnes už ale i na displejích s poměrem stran 16:9 narazíte i na streamovacích službách na filmy, které mají černé pruhy nahoře a dole podobně, jako tomu bývalo kdysi při sledování širokoúhlých filmů na klasických televizorech a u nich už je obraz přes celou plochu, zatímco černé pruhy jsou na tom 4K. 

Pro použití v kombinaci s herními konzolemi vadí nestandardní rozlišení. To ale hráče na PC trápit nemusí.

Otázkou osobních preferencí je prohnutí panelu – někomu vyhovují spíše rovné panely, někteří zase nedají dopustit na ty prohnuté

Někteří recenzenti hlásili, že při dlouhém hraní se může ohlásit hlukem i ventilátor modulu G-Sync. Já ale vyšší hlučnost nezaznamenal.

Alienware AW3423DW: Jak se hraje na panelu QD-OLED z budoucnosti
i Zdroj: PCTuning.cz

Mnozí recenzenti ve svých závěrech hodnotili tento panel jako nejlepší herní monitor na trhu. Pokud bych se omezil čistě na kvalitu obrazu ve hrách, bezesporu tomu tak je. Pokud bych se ale díval i na některé další aspekty, už bych to tak jednoznačně neviděl. 

Pokud vám nevadí, že na výšku nabídne jen dvě třetiny řádků ve srovnání s běžným 4K ani to, že má menší úhlopříčku než LCD, které můžete pořídit za podobné peníze a uvážíte všechny klady panelu, jedná se o jasný hráčský hit. Nabízí solidní plochu, vysokou obnovovací frekvenci 175 Hz, maximálně kvalitní a kontrastní obraz, HDR s možností rozsvítit část obrazu na maximální jas až 1000 nitů, G-Sync, nastavitelné podsvícení s adresovatelnými RGB LED, dobře řešené menu OSD a aplikaci pro Windows pro nastavení ambientního osvětlení. 

Celkem příznivá je i cena, ve srovnání s ostatními panely, zejména ve srovnání s většinou jiných herních monitorů s displejem OLED, je super. 

Problematičtější je jen práce s vektorovou grafikou a zobrazení grafických prvků, na kterých kterých jsou ostré, především vodorovné přechody z bílé do černé či tmavě šedé – kvůli vysokému kontrastu jasně svítících subpixelů na hraně tmavých objektů pak chytají vodorovné hrany barevný nádech do fialové či zelené barvy.

Problémy způsobené atypickým uspořádáním pixelů jednou vyřeší vyšší rozlišení (PPI). U mobilů s OLED s obdobně atypickým uspořádáním pixelů podobné problémy nepocítíte, protože mají rozlišení dostatečně vysoké a subpixely nemáte šanci rozlišit.  

U 34" panelu s rozlišením 3440 × 1440 bodů a podobným PPI, jaké mají 21,5" monitory s full HD, už si barevného nádechu při práci s grafikou a texty můžete všimnout, a pak nemůžete mít hlavu přilepenou na monitoru podobně jako u 28" LCD se 4K, ale chce to sedět od obrazovky o něco dál. U her a fotek či videa, ve kterých se bílé obdélníky na černém pozadí obvykle nevyskytují, není žádný problém.

Na závěr ještě připomínka stavu trhu, na kterém se v těchto dnech objevuje řada zajímavých OLED panelů. Kromě oznámených produktů se shodným panelem od MSI a dalších přišel i Samsung s novými televizory OLED se 4K a 120 Hz. Koupit je lze i v ČR. Na 4K je v současnosti 120 Hz dostatečná frekvence a i když jde primárně o TV,  pomocí profilu Game lze za cenu jistého diskomfortu docílit vlastností podobných monitoru pro PC/Konzole. Určitě jeden z nich brzy vyzkouším, zdali už dává OLED ve 4K smysl.

Alienware AW3423DW
KLADY [+][-] ZÁPORY 
Perfektní obraz ve hrách a při použití HDR, vysoký maximální jasVe srovnání se 4K znatelně menší pracovní plocha, méně obvyklý poměr stran 21:9
Špičková odezva při překreslování obrazu„Chromatická“ barevná vada na kontrastních přechodech barev
Vysoký kontrast, perfektní a hluboké barvyPři vysoké intenzitě okolního osvětlení není černá tak tmavá jako u monitorů a televizorů LCD
Neomezené pozorovací úhly, netrpí problémy displejů s podsvícenímNevhodný k herním konzolím, které nepodporují rozlišení 3440 × 1440, ale jen přeškálování z 1080p nebo 2160p, na HDMI 2.0 nepodporuje více než 100 Hz
Několik profilů nastavení dle žánrů, široké možnosti nastavenímodul G-Sync má aktivní chlazení, ventilátor může být slyšet
Velmi dobrá cena na QD-OLED se špičkovými parametry a obnovovací frekvencíZáruka na vypalování obrazu 3 roky, u OLED TV bývá i delší
  
Orientační cena včetně DPH: 33 000 Kč
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama