3x-lcd-technologie-tn-s-ips-a-mva-v-praxi
Monitory Článek 3x LCD: technologie TN, S-IPS a MVA v praxi

3x LCD: technologie TN, S-IPS a MVA v praxi | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

13. 6. 2005 00:00 54

Seznam kapitol

1. Tři matadoři: TN, S-IPS a MVA 2. Měření (metodika), jas a kontrast 3. Není černá jako černá... 4. Pozorovací úhly a podání barev
5. Pozorovací úhly 6. Podaní barev - barevné přechody 7. Kontrolní obrazec - barvy 8. Reakční doba

V dřívějších článcích jsme se buďto věnovali obecné technologii plochých panelů, nebo jsme podrobně rozebírali praxi, ale vždy jen jeden konkrétní panel. Dnes se zkusíme podívat na situaci, kdy panely rozdílných obrazových technologií postavíme k sobě, ať předvedou, jak zvládají naše testovací úkoly. Pokud si myslíte, že všechny ploché panely jsou stejné, tak podobný test Vás přesvědčí, že ve skutečností jsou docela rozdílné..

Reklama
Základem testování byl dlouhý stůl a dva počítače pohánějící souběžně všechny testované "LCD stroje" (jeden počítač obsluhoval dva panely, další PC pak poslední panel). V průběhu herních testů jsme vždy používali stejný počítač (a také stejný výstup), pokud jsme porovnávali dva panely, vždy byly připojené ke stejnému počítači a pracovaly v režimu klonování (grafická karta GeForce 6600GT byla vybavena výstupy D-SUB i DVI-D). Střídali jsme digitální i analogové propojení, pouze u LG jsme používali pouze přopojení D-SUB.

Panely byly před testem resetovány a nastaveny na výchozí hodnoty. Použili jsme barevné profily dodané výrobci a pokud bylo třeba doladili jsme mírně, podle kontrolních obrazců, jas, kontrast a případně i úroveň černé. Nepoužívali jsme žádný ze speciálních továrních profilů jako jsou "Video", "Game", "Night", "Photos" apod.

3x LCD: technologie TN, S-IPS a MVA v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Měření probíhalo převážně v noci, naše postřehy (dvě osoby) jsme zaznamenávali do bloku, poté následovalo fotografování obrazu digitální zrcadlovkou Olympus E1, a to vždy za stejných expozičních podmínek. Vyžívali jsme i údaje změřené optickou sondou a těmi dnes začneme.

Měření optickou sondou

3x LCD: technologie TN, S-IPS a MVA v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Na začátku jsme ve zcela zatemněné místnosti provedli měření úrovně jasu při zobrazení černé a bílé plochy (hodnoty jsou v Luxech).

 FSC P19-2LG L1915SNEC 1970NX
technologieS-PVATNS-IPS
bílá338214338
černá1,32,253,90
kontrast260:195:187:1
Všimněte si, že jas je u PVA a S-IPS vyšší (cca 330lx) než u panelu typu TN (220lx) - panely TN propouštějí světlo, pokud není na buňky LC není přivedené žádné napětí. Obecně platí, že světelná propustnost panelu TN není ani v otevřeném stavu příliš vysoká.

Mnohem zajímavěji dopadla černá barva (ideálně bychom měli naměřit 0lx) - zde byl nejhorší, s hodnotou 3,9lx panel typu S-IPS. Není divu, přepínaní v ploše vyžaduje složitější strukturu elektrod, kolem kterých proniká část světla i ve vypnutém (zatemnělém) stavu. Co to znamená, vysvětlíme dále.

Kontrast v praxi

Pokud sledujete zahraniční weby tak vás ani nepřekvapí, že reálné hodnoty kontrastu neodpovídají tabulkovým výsledkům. Podobná čísla můžete vidět i jinde - zčásti je to dáno čidlem, které měří větší plochu (a nikoliv jen jeden bod v zapnutém a vypnutém stavu), zčásti je to dáno tím, že hodnoty uváděné výrobci nevycházejí z běžného nastavení panelu - v laboratoři se používají jiné měřící režimy které dané buňky vedou do extremních stavů. Můžeme však říci, že jsme změřili asi 1/4 toho, co uvádějí výrobci.

Vítězem je panel S-PVA, u nás má reálných 260:1, v papírech 1000:1. Musím však podotknout, že honba za vysokým kontrastem je zbytečná - někteří výrobci díky ní jen zvyšují jas panelu (a panel pak zcela neergonomicky často velmi rušivě září). V praxi je důležitější úroveň bílé a zejména podání (a sytost) černé barvy (viz. dále).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama