Z X odcházejí velcí inzerenti. Propagandu nelze ověřit fakty. Drama v Open AI pokračuje #TYDEN 27. listopadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Z X odcházejí velcí inzerenti. Propagandu nelze ověřit fakty. Drama v Open AI pokračuje #TYDEN 27. listopadu

Z X odcházejí velcí inzerenti. Propagandu nelze ověřit fakty. Drama v Open AI pokračuje #TYDEN 27. listopadu | Kapitola 2

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

27. 11. 2023 07:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

Lazarus napadl Cyberlink. „Halucinace“ slovem roku 2023. Nejpopulárnější aplikace celosvětově. Tesla věděla o závadě Autopilota

Reklama

Umělá inteligence

Cambridge Dictionary vyhlašuje slovo „halucinace“ slovem roku 2023 a uvádí jeho nový význam v souvislosti s generativní umělou inteligencí. (Ars Technica)

Umělecká díla od AI jsou potenciálním přínosem pro veřejnou doménu a mohou sloužit jako protilátka k americkému systému autorských práv , který někteří považují za zatěžující a příliš omezující. (ArsTechnica)

Anthropic debutuje s verzí Claude 2.1, která nabízí kontextové okno až pro 200 tisíc tokenů nebo ~ 150 tisíc slov, údajně o více než 50 % vyšší přesnost a nové integrace API. Špatná zpráva je, že Česko není podporované. (Search Engine Journal)

Bývalý prezident OpenAI Greg Brockman oznamuje, že funkce hlasového vyprávění ChatGPT je nyní k dispozici všem uživatelům zdarma. (TechCrunch)

Stability AI vydává Stable Video Diffusion ve výzkumném náhledu, svůj první základní model pro generativní video založený na modelu Stable Diffusion. (Stability AI)

Google aktualizuje Bard s podrobnějším přístupem k obsahu YouTube a umožňuje uživatelům klást konkrétní otázky týkající se obsahu videa. (Android Authority)

Meta rozpustila svůj tým zodpovědné umělé inteligence. Nová zpráva uvádí, že tým Meta Responsible AI nyní pracuje v jiných týmech AI. (The Verge, CNBC)

Meta Cicero: Agent, který dokáže hrát na úrovni člověka v tak strategicky složité hře, jako je Diplomacie, je skutečným průlomem v oblasti kooperativní umělé inteligence. (Meta)


Drama v Open AI

Memorandum OpenAI: Altmanův vyhazov nebyl způsoben „nesprávným postupem“ ani nesouvisel s finančními, obchodními, bezpečnostními nebo ochrannými postupy, ale „selháním komunikace“. (Axios)

  • Sutskever obhajoval Altmanovo odvolání na schůzi všech členů vedení s tím, že je to nezbytné pro ochranu poslání OpenAI, kterým je vytváření umělé inteligence prospěšné lidstvu. (New York Times)
  • Kdo je Mira Murati, nová dočasná generální ředitelka společnosti OpenAI? (Wired)

Drama pokračuje: Představenstvo OpenAI souhlasilo s rezignací a návratem Sama Altmana a Grega Brockmana, ale od té doby váhá. Altman by chtěl výrazné změny ve vedení společnosti. (The Verge)

Jason Kwon, ředitel pro strategii společnosti OpenAI, ve zprávě zaměstnancům sdělil, že společnost je „optimistická“ a může přivést zpět Sama Altmana a Grega Brockmana. (The Information)

  • Investoři OpenAI diskutovali o znovuzavedení Sama Altmana do funkce tím, že vyhrožovali OpenAI masovou vzpourou výzkumníků, zadržením cloudových kreditů Microsoftu a žalobou. (Forbes)
  • Sam Altman a Greg Brockman plánují představit investorům nový startup s umělou inteligencí a zvažují, kteří zaměstnanci OpenAI by se k nim připojili. (New York Times)
  • OpenAI získala jen zlomek z 10 miliard dolarů, které Microsoft investoval a z nichž velkou část tvoří cloudové výdaje, což Microsoftu dává značný vliv. (Semafor)

Další vývoj dramatu: Sam Altman se do funkce CEO nevrátí a Emmett Shear byl jmenován dočasným generálním ředitelem, sdělil zaměstnancům ředitel správní rady OpenAI Ilya Sutskever. (The Information)

  • Desítky zaměstnanců OpenAI interně oznámily, že dávají výpověď poté, co jim Ilja Sutskever oznámil, že se Sam Altman nevrátí. (The Information)
  • Satya Nadella prohlásil, že Sam Altman, Greg Brockman a jejich kolegové se připojí k Microsoftu a povedou nový výzkumný tým pro umělou inteligenci a že Microsoft je i nadále odhodlán podporovat OpenAI (TechCrunch)
  • Správní rada OpenAI „stojí za svým rozhodnutím jako za jedinou cestou k pokroku a obraně poslání OpenAI“ a kritizuje „Samovo chování a nedostatek transparentnosti“. (New York Times)
  • Zdroje popisují, jak úspěch ChatGPT rozšířil ideologické rozpory v OpenAI a Ilja Sutskever se začal chovat jako duchovní vůdce, který očekává příchod AGI. (The Atlantic)
  • Zaměstnanci OpenAI zveřejňují dopis podepsaný Iljou Sutskeverem a více než 500 dalšími, v němž říkají, že mohou odejít a připojit se k Samu Altmanovi, pokud správní rada neodstoupí a Altman znovu nenastoupí. (Wired)
  • Emmett Shear, bývalý generální ředitel společnosti Twitch, který má za úkol stabilizovat OpenAI, má za sebou pikantní minulost na sociálních sítích. (TechCrunch)

A vhodné připomenout: Co je to AGI (Artificial General Intelligence, obecná umělá inteligence)? Jak ji poznáme?

Zdroje: Altmanův odchod do Microsoftu není definitivní on a Brockman jsou otevřeni návratu do OpenAI, pokud rezignují zbývající členové představenstva, kteří ho vyhodili. (The Verge)

  • Představenstvo OpenAI oslovilo CEO Anthropic Daria Amodeie ohledně potenciální fúze v rámci snahy přesvědčit Amodeie, aby nahradil Sama Altmana ve funkci generálního ředitele. (The Information)
  • Elon Musk oznámil podporu OpenAI při vyhazovu Sama Altmana. Zde je důvod. (Mashable)
  • Hlavní vědecký pracovník OpenAI Ilja Sutskever vedl převrat v představenstvu proti Samu Altmanovi. Později řekl, že toho lituje.  Absurdnost divadla doplňuje i to, že Ilja je posedlý AGI. Až nezdravě posedlý. (WSJ)

Středa, další den dramatu: OpenAI oznámila, že se Sam Altman vrátí na pozici CEO. Společnost uvedla, že bude mít nové představenstvo ve složení Bret Taylor, Larry Summers a Adam D'Angelo. (WSJ, Axios)

OpenAI a Q*

Ohledně toho „průlomu“ v oblasti OpenAI. Změní Q* od OpenAI svět? (Marcus on AI)

Výzkumní pracovníci společnosti OpenAI varovali představenstvo před průlomem v oblasti umělé inteligence před odvoláním generálního ředitele, tvrdí zdroje (Reuters)

Hypotéza Q*: Strom myšlenek, modely odměňování procesů a přeplňování syntetických dat. Informace, které potřebujeme k pochopení toho, co je Q*, jsme měli přímo před sebou, ale memy jsou zábavnější než realita. (InterConnects)


Software

Open source alternativa Notion AppFlowy získává velké sponzory a přistává v cloudu (TechCrunch)

Google aktualizuje Google Meet tak, aby rozpoznávala gesta při schůzkách, včetně zvednutí ruky pro spuštění tlačítka „Zvednout ruku“. Funkce je ve výchozím nastavení vypnutá. (9to5Mac)

Většina elektronických víz jsou jen online formuláře, ukazuje průzkum. Podle nového průzkumu drtivá většina systémů elektronických víz nevyužívá technologie, jako je biometrická shoda, skenování a ověřování dokladů, porovnávání sledovaných osob nebo dokonce správa elektronických víz. (Biometric Update)

EFF vyzývá FTC, aby sankcionovala Amazon za prodej Android TV s malwarem. Problém se týká prodejců set-top boxů a mobilních zařízení Android TV čínské výroby na platformách jako Amazon a AliExpress. (Tech Spot)


Mobilní aplikace

Nothing stáhla svou aplikaci Nothing Chats založenou na Sunbirdu z Obchodu Play poté, co výzkumník zjistil, že aplikace není šifrovaná e2e, přílohy jsou veřejné. (9to5Google)

Aplikace iMessage byla bezpečnostní katastrofou a byla stažena za 24 hodin. Společnost Nothing slibovala šifrování end-to-end a pak ukládala texty veřejně v prostém textu. (Ars Technica)

Vaše kroky promění ve výšlap na Everest i výlet po Římě. Česká aplikace Walking Planet spojuje fitness a hru. Miloš Endrle po prodeji Geewy představuje svůj nový projekt: „K pohybu motivujeme emocionálně. Jako Duolingo s výukou jazyků.“ (Czech Crunch)

Nejpopulárnější aplikace celosvětově. Podle počtu stažení, takže to nic neříká o reálné popularitě z hlediska uživatelů. (Visual Capitalist)

Nejpopulárnější aplikace celosvětově.
i Zdroj: PCTuning.cz
Nejpopulárnější aplikace celosvětově.

Nová zpráva ukazuje, že 83 % mobilních her selže během prvních tří let po uvedení na trh. Průzkum mezi stovkami vývojářů přináší nepříjemné informace o mobilním herním byznysu. Zdá se, že model „živé služby“ na chytrých telefonech a tabletech příliš nefunguje. (Tech Spot)

Apple údajně ukončí používání biometrie otisků prstů v iPhonech. Zprávy naznačují, že čtvrtá generace iPhonu SE bude vybavena funkcí Face ID a nahradí tak poslední model iPhonu, který je stále vybaven funkcí Touch ID. (MacRumors)


Hry

19. listopadu 1998 se zrodila legenda. Half-Life. 25 let, neuvěřitelné.

Až do 28. listopadu frčí na Steamu podzimní výprodej.

Vybíráme herní hardware pod stromeček s maximálním výkonem i rozumnou cenou (Hrej)

Poté, co si uživatelé stěžovali, že se jim ve hře Assassin's Creed Odyssey na Xboxu i PlayStationu zobrazuje vyskakovací reklama přes celou obrazovku, společnost Ubisoft viní „technickou chybu“. (The Verge)

Pokémon už není jen hra – je to životní styl. Nový hraný seriál PokéTsume je pro tuto sérii úplným završením. (The Verge)

Krátký film o Zeldě vytvořený fanoušky představuje Ocarina of Time ve stylu Studia Ghibli

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama