YouTube ani přes nahlášení nemaže podvodnou inzerci. Média mají pomáhat, ne škodit, píše David Klimeš #TYDEN 25. prosince
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek YouTube ani přes nahlášení nemaže podvodnou inzerci. Média mají pomáhat, ne škodit, píše David Klimeš #TYDEN 25. prosince

YouTube ani přes nahlášení nemaže podvodnou inzerci. Média mají pomáhat, ne škodit, píše David Klimeš #TYDEN 25. prosince | Kapitola 3

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

25. 12. 2023 07:00 11

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

HP Ink od 25. ledna zdražuje. Nejhorší hry roku 2023. EasyPark unikla data zákazníků. Facebook je zahlcen kradenými obrázky od AI. Adobe a Figma ukončily fúzi

Reklama

Marketing, komunikace

V době, kdy TikTok zavádí svůj nový program Creativity Program, jsou někteří tvůrci frustrováni jeho snahou stát se „mini YouTube“ s videi o délce až 15 minut. (CNN)

Scientologie: největší podvod v dějinách lidstva (Mikýř)

Vyšetřování: DC Weekly, „zpravodajský“ web napojený na Rusko, který používá příspěvky psané umělou inteligencí a „reportéry“ s falešnými jmény a fotografiemi, podporoval nepravdivá tvrzení o Zelenském. (BBC)

Americké spotřebitelské skupiny a zákonodárci tvrdí, že Klarna, Affirm, Afterpay a další služby BNPL mohou mladé Američany a Američanky s nižšími příjmy podněcovat k přílišnému zadlužování. (New York Times)

Nová studie: Nejméně 15 % veškerého obsahu Redditu tvoří firemní trollové, kteří se snaží manipulovat s veřejným míněním (Homeless Romantic)


Bezpečnost, soukromí, právo

Parkovacímu gigantu EasyPark unikla data zákazníků. Působí v řadě měst Česka včetně Prahy. Únik se týkal i čísel platebních karet, podle společnosti však zneužití nehrozí. Jestli čísel karet, tak si samozřejmě pište, že zneužití hrozí. (Z Dopravy)

EU podnikla první formální kroky proti společnosti X, dříve známé jako Twitter, kvůli údajnému porušování pravidel týkajících se nelegálního obsahu a dezinformací. (Bloomberg, Reuters)

  • Komise EU zahájila oficiální vyšetřování X v rámci DSA, které se zaměřuje na nelegální obsah, dezinformace, transparentnost reklamy, „klamavý design“ a přístup k údajům. (The Verge)

Společnost Cooper, která poskytuje hypotéky a úvěry, tvrdí, že hackeři ukradli osobní údaje 14 milionů zákazníků, včetně dat narození, telefonních čísel, SSN a čísel bankovních účtů. (TechCrunch)

Wolverine je součástí masivního úniku dat z Insomniac Games po uplynutí lhůty pro zaplacení výkupného. Rhysida uvolnila více než terabajt interních firemních dat obsahujících přes 1,3 milionu souborů poté, co původně požadovala výkupné ve výši 2 milionů dolarů. (The Verge, Cyber Daily)

Google souhlasí s tím, že zaplatí 700 milionů dolarů a provede změny v obchodě s aplikacemi, například nabídne alternativní systém účtování, aby urovnal antimonopolní žalobu 36 států USA a Washingtonu z roku 2021. (WSJ)

Comcast Xfinity odhalila, že hackeři prolomili server Citrix v říjnu 2023. Dva týdny poté, co Citrix vydal opravu, a ukradli údaje o 35+ milionech lidech (Bleeping Computer)

Výzkumníci podrobně popsali MITM útok na SSH, který může narušit integritu protokolu, první „praktický útok svého druhu“. Opravy se potýkají s problémy s kompatibilitou. (Ars Technica)

V pěti experimentech se při povzbuzování lidí, aby používali vyhledávače k hodnocení pravdivosti falešných zpráv, zvýšila pravděpodobnost, že budou vyhodnoceny jako pravdivé. (SciAm)

Britský soudce poslal Ariona Kurtaje, 18letého mladíka, který vyzradil kód GTA VI a naboural se do společnosti Nvidia, do zabezpečené nemocnice, dokud ho soud pro duševní zdraví nepropustí. (Bloomberg)

Nový malware založený na Go se zaměřuje na systémy Windows a macOS. JaskaGo je údajně schopen krást citlivá data a nasazovat malware. (Tech Radar)

ScamSniffer: Reklamy Google a X propagují stránky obsahující kryptografický nástroj s názvem „MS Drainer“, který od března 2023 ukradl 59 milionů dolarů od 63 210 obětí (Bleeping Computer)

Falešná rozšíření VPN pro Chrome byla násilně nainstalována 1,5 milionkrát. Tři škodlivá rozšíření Chrome, která se vydávala za VPN (virtuální privátní sítě), byla stažena 1,5 milionkrát a fungovala jako únosci prohlížeče, nástroje pro hackování cashbacků a krádeže dat. (Bleeping Computer)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama