via-k8t890-asus-prodejni-verze-desky-s-ati-xpress-200-msi-aneb-pcie-pro-amd
Hardware Článek VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD | Kapitola 4

Charles

Charles

1. 3. 2005 00:00 39

Seznam kapitol

1. VIA K8T890 - další čipová sada s PCIe pro AMD 2. Asus A8V-E Deluxe 3. Asus A8V-E Deluxe - BIOS, softwarová výbava 4. MSI RS480M2 5. MSI RS480M2 - BIOS, softwarová výbava 6. MSI K8N SLI Platinum
7. MSI K8N SLI Platinum - BIOS, softwarová výbava 8. Testy zaměřené na výkon procesoru 9. Herní testy 10. Paměťový subsystém a diskový řadič 11. Závěr

Po nedávném představení čipové sady ATi Xpress200P pro Athlony 64 s podporou sběrnice PCIe se nám nedávno naskytla příležitost otestovat chybějícího hráče v této oblasti - a to základní desku postavenou na již dlouho předem ohlášené čipové sadě VIA K8T890. Na tuto příležitost jsme čekali poměrně dlouhou dobu, proto zajisté mnohé z vás zajímá, jak si základní deska z produkce Asusu ve finále v praxi vedla. Společně s tímto jsme měli příležitost se seznámit konečně i s prodejní verzí základní desky postavené na čipové sadě ATi Xpress 200, na což mnozí též čekali. Pojďme se tedy podívat, jak VIA K8T890 obstojí proti konkurenci v podobě nVidie a ATi.

Reklama

Jak už bylo v úvodu zmíněno, nedávno jste se společně s námi mohli podívat na testovací vzorek základní desky od výrobce MSI s čipovou sadou ATi Xpress 200P. Jelikož šlo o vzorek, nebyly možnosti, jaké jeho BIOS umožňoval, brány v potaz, jelikož bylo vysoce pravděpodobné, že tomu bude u prodejní verze jinak (což naznačovalo i jeho, pro značku MSI netypické, ztvárnění).

Pokud šlo ale o výkon na standardních hodnotách (jelikož nebyla možnost cokoli v tomto směru měnit), tak se čipová sada ATi Xpress 200P ukázala jako naprosto obstojný hráč na tomto poli, což je vcelku i logické, jelikož před procesory architektury K8 (Athlon 64 a další variace) byly znatelné rozdíly mezi různými čipovými sadami způsobovány jejich rozdílnými paměťovými řadiči, který byl obsažený v NorthBridge - tedy v čipové sadě, nikoliv v procesoru jak tomu je dnes u procesorů architektury K8. Ostatně uvidíme až přijdou na řadu testy v závěru článku.

Pojďme se tedy podívat, jak moc se liší koncová prodejní verze základní desky od výrobce MSI postavená na čipové sadě ATi XPress 200 od námi dříve testovaného testovacího vzorku.

 MSI RS480M2

Krabice + příslušenství

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství je zde tvořeno jednou redukcí napájení z klasického Molex na Serial ATA, která je spojena s datovým kablíkem Serial ATA (což ve finále zamezí viklání konektorů), jedním 80-ti žilovým IDE a jedním FDD kabelem, bracketem (externím vývodem) se sériovým portem, audio kablíkem a záslepkou I/O konektorů. Výčet zakončuje manuál včetně instalačního CD a diskety s ovladači pro RAID.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI RS480M2 v celé své kráse

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama