via-k8t890-asus-prodejni-verze-desky-s-ati-xpress-200-msi-aneb-pcie-pro-amd
Hardware Článek VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD | Kapitola 2

Charles

Charles

1. 3. 2005 00:00 39

Seznam kapitol

1. VIA K8T890 - další čipová sada s PCIe pro AMD 2. Asus A8V-E Deluxe 3. Asus A8V-E Deluxe - BIOS, softwarová výbava 4. MSI RS480M2 5. MSI RS480M2 - BIOS, softwarová výbava 6. MSI K8N SLI Platinum
7. MSI K8N SLI Platinum - BIOS, softwarová výbava 8. Testy zaměřené na výkon procesoru 9. Herní testy 10. Paměťový subsystém a diskový řadič 11. Závěr

Po nedávném představení čipové sady ATi Xpress200P pro Athlony 64 s podporou sběrnice PCIe se nám nedávno naskytla příležitost otestovat chybějícího hráče v této oblasti - a to základní desku postavenou na již dlouho předem ohlášené čipové sadě VIA K8T890. Na tuto příležitost jsme čekali poměrně dlouhou dobu, proto zajisté mnohé z vás zajímá, jak si základní deska z produkce Asusu ve finále v praxi vedla. Společně s tímto jsme měli příležitost se seznámit konečně i s prodejní verzí základní desky postavené na čipové sadě ATi Xpress 200, na což mnozí též čekali. Pojďme se tedy podívat, jak VIA K8T890 obstojí proti konkurenci v podobě nVidie a ATi.

Reklama
 Asus A8V-E Deluxe

Krabice + příslušenství

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství je zde tvořeno 2 datovými kablíky Serial ATA, 1 rozdvojkou a zároveň redukcí napájení z klasického Molex na Serial ATA, jedním 80-ti žilovým IDE a jedním FDD kabelem, bracketem (externím vývodem) s jedním portem IEEE1394 (FireWire), bracketem se sériovým portem, bracketem s dvěma porty USB 2.0 a gameportem. Výčet zakončuje záslepka I/O konektorů, Wi-Fi anténka a manuál včetně instalačního CD a DVD s přídavným softwarem.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz


Asus A8V-E Deluxe v celé své kráse

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Umístění paměťových slotů v tomto případě nemůže činit žádné potíže s manipulací s grafickou kartou ve slotu PCIe 16x.

Pod posledním PCI slotem nalezneme zelenou LEDku indikující stav.

Osazení - rozvržení konektorů

Nejprve se podívejme na konektory, které má deska externě vyvedené.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz


2xPS/2, LPT, 2xS/PDIF Out (coax, optical), IEEE1394a, 4xUSB 2.0, RJ-45, audio, wireless LAN LED + anténa

Dále jsou na řadě vnitřní konektory nacházející se přímo na desce:

  • 2x USB 2.0 (k jednomu konektoru přísluší 2 porty)
  • 1x IEEE1394b - 400Mbit/s (k jednomu konektoru přísluší 1 port)
  • 1x S/PDIF In, CD-In
  • Game/MIDI
  • + standardní konektory (přední výstupy pro audio, indikační diody a tlačítka na skříni atd.)
VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Umístění napájecích konektorů je také celkem v pořádku.

Po výpisu konektorů si shrňme přídavné šváby, kteří se na desce nalézají:

  • LAN - Marvell 88E8053 (připojeno přímo přes PCIe 1x)
  • Zvuk - Realtek ALC850 7.1
  • I/O - Winbond W83627
  • FireWire - TSB43AB22A (2 porty IEEE1394a)
VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Baterie společně s jumperem (propojkou) na vymazání CMOS paměti se nachází v těsné blízkosti slotu PCIe 16x, díky čemuž při osazení grafickou kartou je poněkud znesnadněna případná manipulace s jumperem pro vymazání CMOS paměti. Pokud jde o přídavné čipy, které rozšiřují možnosti čipové sady, jde v tomto případě o mírný nadprůměr (zejména díky integrovanému čipu mající na svědomí Wi-Fi). Pojďme se na jednotlivé čipy nalézající se na desce podívat podrobněji.

Bezdrátové připojení k síti (Wi-Fi) je umožněno díky čipu Marvell 88W8310, jenž odpovídá specifikaci 802.11g (tedy jednoduše WiFi-g), což znamená maximální teoretickou rychlost 54 Mb/s.

Schopnosti základní desky jsou obohaceny o rozhraní FireWire prostřednictvím čipu TSB43AB22A od Texas Instruments, který poskytuje 2 porty o rychlosti 400Mbit (IEEE1394a).

Připojení k síti (LAN) je zde realizováno pomocí čipu od Marvellu, který poskytuje Gigabitovou rychlost a je připojený přímo přes sběrnici PCI Express.

Zvukovým kodekem je zde ALC850 od firmy Realtek, jenž poskytuje osmikanálový zvuk (7.1).

Firemní speciality Asusu - AI Proactive

Jelikož Asus patří mezi kvalitativní "stálice" v oblasti výrobců základních desek, jeho modely jsou vybaveny širokou řadou firemních technologií, které přidávají vždycky něco navíc (někdy jde spíše jen o menší plus, někdy zase o opravdový "vylepšovák"). Pojďme si je tedy postupně představit.

AI NOS - tuto technologii popisuje Asus slovy: "Navýšení výkonu ve chvíli, kdy to nejvíce potřebujete". Jde sice o firemní slogan, nicméně naprosto vystihuje funkci této technologie. NOS samozřejmě vychází z analogie s "nitrous oxide" z motorové oblasti, nicméně konkrétně v tomto případě se jedná o zkratku "Non-delay Overclocking System". Jednoduše řečeno jde o automatické zvýšení frekvencí dle zatížení.
AI NET2 - diagnostika sítě ještě před zavedením operačního systému. Tato technologie je schopná hned po zapnutí počítače zjistit chybu v kabeláži do vzdálenosti 100m s přesností 1 metru.
 

Další firemní vlastnosti značky Asus:

  • Precision Tweaker - možnost měnit napětí procesoru a pamětí
     
  • PEG Link mode - možnost měnit frekvenci sběrnice PCI Epxress
     
  • CrashFree BIOS 2 - v případě selhání BIOSu se automaticky spustí, hledá floppy mechaniku a následně soubor, jež obsahuje jakoukoliv verzi BIOSu a musí být pojmenován jako P4C800ED.ROM. Pokud soubor, který splňuje podmínky najde, automaticky ho použije k flashnutí vadného BIOSu. Pokud disketu s BIOSem nemáte, můžete použít CD, které jste obdrželi jako součást příslušenství, jelikož pokud nenajde disketu, začne automaticky hledat soubor na CD. No a jelikož je to CD od výrobce, tak si potřebný soubor hned najde (zaručeně tam je :-)) a použije ho k flashnutí jako v předchozím případě.
     
  • Asus Q-Fan 2 technology - má na svědomí při nízké teplotě procesoru automatické snížení otáček ventilátoru jeho chladiče, což samozřejmě sníží jeho hlučnost.
     
  • Asus Post Reporter - tato vlastnost umožňuje během POSTu (fáze hned po zapnutí počítače - Power On Self Tests) zvukovou diagnostiku stavu pomocí buď z výroby přednastavených a nebo vámi zaznamenaných hlasových záznamů. Pro vlastní editaci vlastních zvukových stop a jejich přiřazení konkrétním událostem se na CD nachází software Winbond Voice Editor.
     
  • Asus Multilanguage BIOS - BIOS v několika jazykových verzích, mezi kterými lze přepínat
     
  • Asus Instant Music - tato vlastnost umožňuje přehrávat klasická audio CD bez nutnosti nabootování do operačního systému. Během POSTu jen stačí stisknout této funkci přidruženou klávesu a vaše PC se promění v přehrávač zvukových disků. Ovládání v takovém případě zastanou F-kové (nebo-li funkční) klávesy - součástí příslušenství je i samolepící fólie, kterou můžete kolem těchto kláves nalepit a na níž jsou znázorněny funkce, které dané klávesy v tomto režimu zastávají.
     
  • Asus MyLogo2 - můžete si vytvořit svoje vlastní logo, které se bude zobrazovat při POSTu
     
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama