via-k8t890-asus-prodejni-verze-desky-s-ati-xpress-200-msi-aneb-pcie-pro-amd
Hardware Článek VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD | Kapitola 3

Charles

Charles

1. 3. 2005 00:00 39

Seznam kapitol

1. VIA K8T890 - další čipová sada s PCIe pro AMD 2. Asus A8V-E Deluxe 3. Asus A8V-E Deluxe - BIOS, softwarová výbava 4. MSI RS480M2 5. MSI RS480M2 - BIOS, softwarová výbava 6. MSI K8N SLI Platinum
7. MSI K8N SLI Platinum - BIOS, softwarová výbava 8. Testy zaměřené na výkon procesoru 9. Herní testy 10. Paměťový subsystém a diskový řadič 11. Závěr

Po nedávném představení čipové sady ATi Xpress200P pro Athlony 64 s podporou sběrnice PCIe se nám nedávno naskytla příležitost otestovat chybějícího hráče v této oblasti - a to základní desku postavenou na již dlouho předem ohlášené čipové sadě VIA K8T890. Na tuto příležitost jsme čekali poměrně dlouhou dobu, proto zajisté mnohé z vás zajímá, jak si základní deska z produkce Asusu ve finále v praxi vedla. Společně s tímto jsme měli příležitost se seznámit konečně i s prodejní verzí základní desky postavené na čipové sadě ATi Xpress 200, na což mnozí též čekali. Pojďme se tedy podívat, jak VIA K8T890 obstojí proti konkurenci v podobě nVidie a ATi.

Reklama

Jak je tedy vidět, tato deska disponuje opravdu nadstandardní výbavou. Zatím jsme si ale představili čistě hardwarovou stránku věci, nyní jsou na řadě možnosti její konfigurace - tedy samotný BIOS a schopnosti ladění výkonu (přetaktování).

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz


- obrázek doprovázející vás během POSTu -

Ještě před prvním vstoupení do BIOSu vás přivítá obrázek doprovázející vás během POSTu (aspoň do té doby, než jej v Setupu zakážete). Ten se nese v duchu série "ai Proactive", což samo o sobě znamená, že tato základní deska bude obsahovat jednu či více z nadstandardních funkcí, které jsou pro tuto sérii typické. Jaké konkrétně zde tedy naleznete, se dozvíte dále.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Položka Main obsahuje jen standardní výpis připojených zařízení, čímž se zde zabývat nebudeme. Hned se podíváme na položku Advanced, která obsahuje další sekce, které se stanou předmětem našeho zájmu.

VIA K8T890 (Asus) + prodejní verze desky s ATi Xpress 200 (MSI) aneb PCIe pro AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

CPU Configuration poskytuje jen základní informace o nainstalovaném procesoru, což ostatně též není na škodu, jelikož zde naleznete i aktuální rychlost FSB. Jediná měnitelná položka tu však je v podobě aktivace/deaktivace funkce Cool n Quiet.

Následuje položka Chipset, kde se vám naskytne příležitost měnit parametry vztahující se právě k samotné čipové sadě, včetně možnosti zvýšit její napětí a konfigurace sběrnice HyperTransport.

Vedle konfigurace čipové sady zde ale naleznete ještě položku DRAM Configuration, kde se vám naskytne možnost ladit paměťový subsystém (ovšem v rámci standardních mezí, žádné pokročilejší nastavení zde sice nenajdete).

Už jsme si přiblížili možnosti čipové sady a všechny přídavné čipy, které na této základní desce naleznete - k tomu náleží položka Onboard Device Configuration, kde máte možnost jejich konfigurace.

Pod označením JumperFree Configuration se skrývají jako obvykle možnosti přetaktování. I zde se setkáme s dalším dělením na jednotlivé sekce (což je u této desky poněkud ve větší míře a dle mého to jen zbytečně komplikuje orientaci). V základní nabídce máte tedy možnost měnit napětí pamětí a procesoru včetně jeho násobiče.

V případě volby Overclock Profile se vám naskytne výběr několika režimů, kterými můžete systém přetaktovat, přičemž každý je samozřejmě svým způsobem specifický. Na výběr máte mezi možnosti Manual (nastavení pevných frekvencí dle vašeho uvážení), Auto, Standard, AI Overclock (v tomto případě máte na vývěr volby Overclock 3%, Overclock 5%, Overclock 8% a Overclock 10%) a AI N.O.S. (Non-Delay Overclocking System), přičemž toto označení zastupuje automatické přetaktování systému v závislosti na zátěži.

N.O.S. Option - tato funkce zde bohužel není stupňovaná jako v případě jiných desek Asusu, respektive jiných čipových sad, a máte zde možnost nastavit pouze míru přetaktování při zátěži bez jakékoli další definice a navíc v poměrně malém rozsahu.

Pokud se rozhodnete pro vlastní nastavení jednotlivých frekvencí, vaše pozornost se zaměří na položku Frequency Configuration, kde můžete měnit frekvenci FSB (CPU Clock), sběrnice PCI Express (PCIEx Clock) a sběrnice PCI (PCI Clock). To tedy znamená, že můžete pro co nejvyšší úspěšnost při přetaktování procesoru uzamknout sběrnice PCI a PCIe na jejich standardních hodnotách (33 MHz pro PCI a 100 MHz pro PCIe). Nebo můžete ponechat jejich rychlost v závislosti k rychlosti FSB.

Po možnostech přetaktování následuje samozřejmě hardwarový monitoring systému, kam je dobré se občas podívat, abyste zjistili, zda jste to trochu s tím přetaktováním nepřehnali (pokud se vůbec do Setupu BIOSu v takovém případě dostanete) nebo pro zjištění toho, jak je na tom váš procesor s teplotou a zda nezvážit případně efektivnější chlazení. Avšak pozor - teplota procesoru zde udávaná nemusí bohužel zákonitě zcela odpovídat skutečnosti. Jak je u Asusu zvykem, naleznete zde pro milovníky ticha užitečnou funkci Q-Fan, která má na svědomí při nízké teplotě procesoru automatické snížení otáček ventilátoru jeho chladiče, což samozřejmě sníží jeho hlučnost.

Systém byl osazen procesorem Athlon 64 3500+ (Winchester) a paměťmi pracujícími na rychlosti 400MHz, takže následující hodnoty nabízí BIOS právě pro tuto konfiguraci. To zmiňuji záměrně, jelikož pro jiný procesor by byl přístupný jiný napěťový rozsah a volba násobiče.

Tuning paměti

CAS latency 2, 2.5, 3
Min RAS Active Time auto, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15
RAS to CAS Delay auto, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Row precharge Time auto, 2, 3, 4, 5, 6

Nastavení napětí

CPU VID auto, 0.800 až 1.5625 V (po 0.025 krocích)
DRAM Voltage auto, 2.60, 2.65, 2.70, 2.75, 2.80, 2.85, 2.9, 2.95, 3 V

CPU Vcore Offset

+ 100 mW, + 200 mW

Chipset Vcore 1.5, 1.6 V

Nastavení frekvencí

FSB Minimum 200 MHz - Maximum 400 MHz
DRAM 200, 266, 333, 400 MHz
HT Frequency 1x, 1.5x, 2x, 2.5x, 3x, 4x, 5x
PCI Express 100 - 200 MHz (po 1MHz krocích)
PCI 33, 37.5, 40 MHz
CPU Ratio (násobič) StartUp, 4x až 11x (po krocích 0.5)

BIOS vás co se týče ladění výkonu nezklame. Vedle možností nastavení napětí procesoru můžete zvýšit i napětí pamětí a čipové sady. Samozřejmě zde nechybí pro overclocking velmi důležitá možnost zafixovat rychlost sběrnice sběrnice PCIe a PCI.

V nepřetaktovaném stavu jsou hodnoty systému následující:

Softwarová výbava

Instalační menu přiloženého CD vám nabídne k instalaci:

  • Ovladače pro čipovou sadu, audio, síť
  • Asus PC Probe, Asus Update, Asus´s AMD Cool n Quiet Software,
  • Microsoft DirectX 9.0c, Winbond Voice Editor,
  • Norton Internet Security 2005, Adobe Acrobat Reader V5.0, Asus Screen Saver
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama