vetrne-tunely-to-nejlepsi-pro-chlazeni
Návody Článek Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení

Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

9. 12. 2002 00:00 114

Seznam kapitol

1. Problém - aneb jádro pudla 2. A jeho možné řešení... 3. Výroba otvoru 4. Výroba tunelu

Tento nápad, i když je poměrně jednoduchý, je k viděni opravdu zřídka. A to je opravdu škoda, neboť neexistuje nic, čím byste mohli chlazení procesoru zefektivnit jednodušeji, než právě "větrnými tunely" (název "wind tunnels" považujte za můj copyright :-) Když jsem shrnul veškeré své zkušenosti v této věci, vznikl zajímavý a bohatě ilustrovaný popis dvou konkrétních "kauz".

Reklama

Náš úkol je tedy jednoduchý - dodávat procesoru vzduch o teplotě okolí a zabránit "recyklaci" tepla. Za tímto účelem zde máme již zmíněné "wind tunnels". Výsledek by měl vypadat jak níže (potom se podíváme, jak takové tunely zhotovit prakticky).

Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Wind tunely nejsou nic jiného, než dodatečné (zde pružné, zvuko- a termo- izolační) "roury" mezi boční stěnou a chladičem procesoru. Ke chladiči procesorů je tak přiveden relativně chladný okolní vzduch. Vyšší tepelný spád (rozdíl mezi teplotou vzduchu a procesoru) způsobuje to, že vzduch který opouští chladič procesoru není navíc ani příliš horký - hravě ho zvládne odčerpat i větrák zdroje.

Poznámka: Zkoušeli jsme i jiné varianty - větráky jsme umísťovali přímo na bočnici, vzduch jsme "tahali" ze zadní stěny... nic však nepřekonalo wind tunnel výše zmíněné koncepce (efektivita byla nižší).

Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Kauza 1 - www server

Finální řešení serverové skříně (ve skříni jsou tři dodatečné větráky) - teplota procesorů byla:

  • při uzavřené skříni 60C
  • při otevřené bočnici 52C
  • s "wind tunnels" 50C, což je méně, než když byl počítač bez krytu!

Výroba "serverového řešení" trvala 2h a stála cca 160Kč.

Poznámka: za absolutní hodnoty uváděných teplot neručím - desky nemívají teplotní čidla kalibrované (to je také důvod, proč nelze srovnávat výsledky dosažené na různých sestavách). Za co však ručím, jsou rozdíly zde uváděných teplot.

Kauza 2 - desktopový počítač

Díky "wind tunelu" jsem si mohl dovolit snížit otáčky větráku procesoru z 3800 na 2600 ot/min, přičemž teplota CPU ještě mírně klesla (o cca 1C, z 52 na 51 při 100% zátěži). Snížila se i teplota základní desky - o 2C.

Větrné tunely - to nejlepší pro chlazení
i Zdroj: PCTuning.cz

Pojďme se podívat, jak takové tunely zhotovit... například z PET láhve a kousku pěnovky co bývá v krabici pod základní deskou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama