User Experience — K čemu nám ty počítače vlastně jsou?
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek User Experience — K čemu nám ty počítače vlastně jsou?

User Experience — K čemu nám ty počítače vlastně jsou? | Kapitola 2

Jan Horčík

Jan Horčík

7. 5. 2010 03:00 41

Seznam kapitol

1. Špatný a dobrý user experience design 2. Na začátku byli odborníci 3. Funkce a použitelnost 4. Rozhoduje prvních pár sekund 5. Nejde jen o čas 6. Uživatel stojí uprostřed

Dlouho tu nebyl žádný pěkný nový buzzword. Samé grafiky, procesory, prostě pořád jen technická nuda. Samo to označení už tak trochu upadlo v zapomnění, a tak je načase vytáhnout jej opět na slunce jarních dnů. "User experience" - je to úplně nový obor, nebo jen další módní výstřelek internetového světa?

Reklama

V době, kdy byly počítače jen pro "lidi od počítačů" bylo všechno skvělé a křišťálově jasné. Počítače představovaly složité, běžnému smrtelníkovi vzdálené přístroje pro jejichž obsluhu a ovládání bylo třeba odborníků. Tito odborníci podle mínění většiny neodborníků dokázali počítače beze zbytku ovládat a opravit jakýkoliv zádrhel.

Odborníci se rádi tvářili, že to všechno doopravdy zvládnou. Člověk "od počítačů" byl nezbytně považován za osobu zcela jistě chytrou, bezmála snad i geniální. Nikoliv tak už ale opačně - kdo nebyl od počítačů, nemusel být přeci nutně hloupý až tupý! Ačkoliv si tak možná v přítomnosti počítače, odborníka a zapeklitého problému mohl dočasně připadat.

User Experience — K čemu nám ty počítače vlastně jsou?
i Zdroj: PCTuning.cz

Počítače a lidé se vyvíjeli a nadále vyvíjejí. Počítače rychleji než lidé. Zmenšují se, proměňují a rozšiřují se. Jsou všude okolo nás a nabývají nejrůznějších podob. Jednou vypadají jako přenosný telefon do kapsy. Jindy jako malý placatý displej, který reaguje na dotyky. Počítač na sebe vzal také podobu televize, videopřehrávače, herní konzoly, pračky, sporáku nebo automobilu. Kromě lžíce, tužky, sekyry, klíče, kladiva, lopaty, švýcarského armádního nože a jednoduché stolní lampičky už dnes neexistuje zařízení, které by nefungovalo díky alespoň jednoduchému počítači.

User Experience — K čemu nám ty počítače vlastně jsou?
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny tyto "elektronizované" produkty dnes a denně zaplňují naše životy. Nežijete-li v roubence, uprostřed lesa v daleké pustině, přicházíte s nimi neustále do styku. Prožíváme s nimi interakci. Počítače nás obklopily a dokonce i ti, kdo se někdy cítili být odborníky, se rázem chtě-nechtě proměnili zároveň v uživatele. Ať už za volantem, u televize nebo při posílání SMS.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama