Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace | Kapitola 12

Petr Kupský

Petr Kupský

3. 8. 2023 23:59

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Prachové filtry 4. Interiér – levá strana 5. Interiér – pravá strana 6. Příklad montáže – základní deska, alternativní panely
7. Příklad montáže – AIO chladič a ventilátory 8. Příklad montáže – disky, napájecí zdroj 9. Příklad montáže – grafická karta, dokončení 10. Příklad montáže – autonomní režim displeje, měření hlučnosti 11. Příklad montáže – aplikace MSI Center 12. Hodnocení a závěr

Počítačovou skříň s menším multifunkčním displejem jsme zde již měli, ale dotykový displej s uhlopříčkou 11 cm je premiérou na zcela jiné úrovni. Ostatně jedná se o inovaci oceněnou prestižním titulem na světově proslulém veletrhu CES 2022. Dnes testovaná skříň pobývá aktuálně na úplném vrcholu nabídky výrobce MSI a je součástí prestižní řady produktů pod označením MEG, do které zapadá nejen vizuálně, ale i funkčně.

Reklama

V dnešním testu jsme si představili skříň MSI MEG PROSPECT 700R, která je součástí prestižní produktové řady MEG a aktuálně se nachází na úplném vrcholu portfolia počítačových skříní výrobce MSI. Pokud se ohlédnu zpět, tak mohu konstatovat, že celou přípravou testu mě až na jednu výjimku provázel stálý dojem kontaktu s luxusním produktem.

Začalo to již pohledem na atraktivní potisk krabice, v níž byla skříň dodána. Zlaté písmo a grafické detaily doslova vybízely k náležitému respektu při manipulaci s viditelně drahocenným obsahem. Při uchopení krabice vážící bezmála 22 kg mě napadla myšlenka, že mně české zastoupení MSI poslalo do testu skříň s již osazenou sestavou. Ale je to hlavně pořádné množství tlustého ocelového plechu, na němž se v žádné části konstrukce nešetřilo.

Po rozbalení můj zrak okamžitě přitáhlo čelo skříně s masivními bočními štíty a nádherným povrchem jemně kartáčovaného hliníku v atraktivním tmavě šedém odstínu. Luxusní vzhled je zde akcentován zlatým odstínem nápisu MEG a znaku výrobce. Přestože nejsem zrovna obdivovatelem asijského designu s ostře řezanými hranami a šikminami, testovaná skříň na mě působila velmi dobře a dokázal bych si ji představit jako atraktivní doplněk v moderní pracovně.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě ta největší pecka přichází po spuštění sestavy a s ní i relativně velkého dotykového displeje na zešikmené ploše čelního panelu. Uhlopříčka 11 cm a vysoké rozlišení displeje produkuje ostré detaily a dobře čitelné informace. Vestavěná řídicí jednotka dovoluje autonomní řízení otáček ventilátorů, nastavení odstínu a barevných efektů připojených prvků osvětlení ARGB, a také dokáže monitorovat teplotu pomocí dedikovaného teplotního čidla, které lze umístit v dosahu kabelu kamkoliv uvnitř skříně.

Informační hodnota displeje se znásobí po instalaci bezplatné aplikace MSI Center. Ta nám zpřístupní zobrazení monitoringu vybraných parametrů procesoru a grafické karty, systémového času v několika grafických podobách a informací o aktuálním počasí. Zde bych dodal, že aplikace by mohla nabídnout mnohem větší škálu monitorovaných veličin instalovaných komponent. Například u grafické karty lze monitorovat jen frekvenci videopaměti a vytížení, přičemž já bych spíše uvítal frekvenci či teplotu jádra grafické karty, a hlavně snímkovou frekvenci. Třeba se v nějaké z následujících aktualizací aplikace rozšíření dočkáme.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz

Milovníky LED osvětlení potěší standardní výbava skříně čtyřmi ventilátory ARGB, naopak odpůrci této atrakce uvítají možnost vypnutí přímo na displeji. Když už se bavíme o osvětlení LED, již tradičně musím vytknout absenci kontrolky aktivity disku, kterou stále považuji za užitečnou věc, která náklady na výrobu skříně citelně nezvýší. Nenajdeme zde ani klasickou kontrolku spuštění sestavy, ale ta nám s ohledem na přítomnost displeje a osvětlených ventilátorů chybět nebude.

Vraťme se však ke konstrukci skříně. Dílenské zpracování hodnotím na výbornou, nenašel jsem žádné nedodělky či defekty, vysoce hodnotím také kvalitu laku a sladění odstínu jednotlivých prvků. Tlusté plechy garantují vysokou pevnost konstrukce, díly jsou dobře slícovány a spáry jsou rovnoměrné s minimální šířkou. S ohledem na použití nadstandardní síly plechů mě překvapila pouze 3mm tloušťka temperovaného skla bočnice, u níž bych čekal alespoň o milimetr více. Domnívám se, že za touto volbou stojí otázka vyvážení, kdy hmotnost kolmo otevřené bočnice může způsobit vyvrácení skříně (jak už jsem u některých jiných produktů měl možnost okusit). Zde skříň stála stabilně na svém místě i v případě, kdy ještě nebyla zatížena vestavbou sestavy, byť ta stabilita byla tak akorát a další zatížení bočnice by ji již narušilo.

Po otestování vestavby komponent do skříně MSI MEG PROSPECT 700R se domnívám, že konstruktéři dosáhli optimálního poměru mezi velikostí skříně a prostorovými možnostmi. Na čelo i strop se současně vejdou radiátory vodního chlazení do velikosti 360 mm, nebo tři 140mm ventilátory. Jeden takový radiátor lze alternativně osadit za čelo skříně ve směru k pravé bočnici. Do limitu 185 mm se vejdou i ty největší věžové chladiče procesoru. Oficiální podpora pro napájecí zdroj je na délku 220 mm, vešel by se i delší. To ovšem za podmínky, že v tunelu napájecího zdroje neposuneme koš s disky do alternativní zadní pozice, což je požadavek při opatření skříně rozšiřujícím dílem pro montáž základní desky největšího formátu E-ATX. Pak musíme sáhnout po zdroji klasické délky 150 mm.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz

Dlouho jsem byl z kvality a konstrukčního řešení testované skříně nadšený, až jsem přistoupil k montáži pevného disku, kde přišlo zklamání. Je to nešvar i některých jiných výrobců, že vůbec neberou ohled na skutečnost, že mechanické disky jsou zdrojem vibrací, které je potřeba potlačit. Mechanické disky tu s nám stále jsou a s ohledem na jejich kapacitní možnosti ještě dlouho budou, takže je nelze přehlížet. Pokud mám produkt té nejvyšší kategorie, tak u něj nemůže být obyčejný plastový šuplík s pevnými kotevními trny, který navíc po zasunutí do kovového koše vykazuje vůli. V tomto případě bych očekával alespoň jednoduché pružné uložení a nejlépe nějaké inovativní řešení. Plastový šuplík je velmi těsný, takže nějaké dodatečné úpravy pomocí podložek nejsou možné.

Ať už to máme za sebou, přidám ještě poslední drobnější výtku. Průduch na stropě bych se nesnažil centrovat v příčném směru co nejblíže středové osy, ale přemístěním podélných otvorů pro upevnění 120mm ventilátorů z kraje ke středu bych jej posunul dále od přepážky základní desky. V takovém případě by bylo možné bez kolize se základní deskou instalovat sestavu radiátoru s ventilátory šíře 120 mm i ve větší tloušťce nad současný limit 73 mm.

Abychom nekončili výtkami, tak chválím za velmi kvalitní prachové filtry na všech ventilačních pozicích, za křídlové bočnice zavěšené na otočných pantech, za výkonnou konektivitu v podobě konektoru USB 3.1 Type-C, za alternativní panely pro úpravu boční pozice pro ventilátory, nebo prodloužení přepážky pro základní desku plného formátu E-ATX. Chválím také za možnost instalace grafické karty ve vertikální poloze a za standardně dodávaný držák grafické karty pro tuto polohu. Rozpačitý jsem z toho, že potřebný prodlužovací kabel PCIe 16×, který by přesně pasoval do držáku, si musíme zakoupit zvlášť. Nehodnotím to ale přímo jako negativum, neboť jsem u vzorové sestavy dokázal použít i kabel jiného výrobce, u něhož příliš nevadilo, že jeho konektor nebylo možné k držáku přišroubovat.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr patří tradičně té rozhodující vlastnosti skříně, kterou je pořizovací cena. MSI MEG PROSPECT 700R není čerstvou novinkou, takže je již běžně dostupná na našem trhu. V době přípravy recenze se dala skříň zakoupit na CZC.cz za 7481,- Kč. Jestli je s ohledem na výbavu a konstrukci tato částka adekvátní, nechám na posouzení každého podle vlastních požadavků a priorit, za které je ochoten zaplatit.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení skříně děkujeme společnosti MSI.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: msi.com

Za zapůjčení AIO chladiče do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: Fractal

Za zapůjčení napájecího zdroje a ventilátorů do testovací sestavy děkujeme společnosti Cooler Master.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: CoolerMaster
MSI MEG PROSPECT 700R

Verdikt

Skříň MSI MEG PROSPECT 700R je luxusní produkt prestižní kategorie MEG, a je tak předurčena pro vestavbu komponent téže kategorie. Z její standardní výbavy lze vyzdvihnout rozměrný dotykový displej, ARGB ventilátory, řídicí jednotku s tepelným čidlem, vertikální držák grafické karty apod. Kvalitní konstrukce je postavena na 1mm plechu, dílenské zpracování je příkladné. Nechybí atraktivní detaily jako například broušený eloxovaný hliník a zlatý potisk. Výrobci se podařilo najít optimální poměr mezi celkovými rozměry a užitnými vlastnostmi skříně, která pojme komponenty těch nejvýkonnějších herních sestav. To všechno se samozřejmě odrazilo v poměrně vysoké pořizovací ceně. Pokud by výrobce věnoval více pozornosti způsobu upevnění mechanických 3,5“ disků a doplnil by nějaké opatření pro eliminaci přenosu vibrací do konstrukce skříně, bylo by to na zlatou medaili a devět bodů. Pro bezproblémové užívání skříně nejsou další výtky již tak významné. Pro výčet pozitivních vlastností bych naopak potřeboval prolomení limitu deseti položek.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Atraktivní a moderní design s luxusními detaily; kvalitní dílenské zpracování; plechy tl. 1.0 mm
Dotykový displej s úhlopříčkou 11 cm; bezplatná aplikace MSI Center
Inteligentní řídicí jednotka s šesti výstupy FAN a ARGB a teplotním čidlem
Podpora základní desky plného formátu E-ATX
Možnost osazení až dvojice 360mm radiátorů vodního chlazení
Podpora grafiky délky do 400 mm, chladiče procesoru do výšky 185 mm, zdroje do délky 220 mm
Čtyři 140mm ventilátory ARGB PWM ve standardní výbavě; kvalitní prachové filtry na všech pozicích
Alternativní plechové díly; pozice pro boční ventilátory/radiátor; otvíravé bočnice na pantech
Vertikální držák grafické karty
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C; větší tlačítko Reset
Upevnění 3,5“ disku v šuplíku bez opatření proti přenosu vibrací do konstrukce skříně
Chybí kontrolka aktivity disku
Posunutí stropního průduchu vlevo by umožnilo použití tlustšího radiátoru nad 73 mm
Aplikace MSI Center by mohla monitorovat více údajů o CPU a GPU
Pouze jediná barevná varianta skříně

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, srpen 2023, pro MSI MEG PROSPECT 700R, za atraktivní a inovativní počítačovou skříň s bohatou výbavou

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama