Test desky MSI MAG X670E Tomahawk WIFI: Nejlevnější highend pro AMD Ryzen
i Zdroj: PCTuning.cz
Procesory, Paměti, Desky Recenze Test desky MSI MAG X670E Tomahawk WIFI: Nejlevnější highend pro AMD Ryzen

Test desky MSI MAG X670E Tomahawk WIFI: Nejlevnější highend pro AMD Ryzen | Kapitola 11

Z. Obermaier

Z. Obermaier

5. 9. 2023 15:00 10

Seznam kapitol

1. Téměř nejvyšší třída za solidní cenu 2. Testovací sestava 3. Představení desky (Obsah krabice) 4. Základní deska – layout 5. Specifikace desky 6. Bližší pohled na desku a teploty
7. Napájení desky 8. BIOS 9. Přetaktování Ryzen 5 7600X 10. Přetaktování pamětí s AGESA 1.0.0.7c 11. Hodnocení

Ryzeny pro AM5 jsou na trhu už rok a může se zdát, že výrobci už všechny desky vydali vloni. Není tomu tak, dnes testovaná deska je celkem novinka. MSI ji vydalo teprve nedávno, bude tedy zajímavé zjistit, zda a jak se deska uvedená s takovým odstupem liší od těch raných. 

Reklama
Test desky MSI MAG X670E Tomahawk WIFI: Nejlevnější highend pro AMD Ryzen
i Zdroj: PCTuning.cz

Zpracování a výbava

MSI je na trhu základních desek stálice, která umí prvotřídní produkty i ty levnější. Dnes testovaná deska je vybavená highend čipsetem X670E, ovšem za cenu vybavenějších desek s nižšími čipsety. Kdo tedy čekal na dostupnější desky s plnou výbavou, dočkal se právě nyní, rok po uvedení procesorů Ryzen 7000.

Deska je solidně zpracovaná, ovšem je vidět, že se hodně šetřilo. Na desce nejsou žádná tlačítka, žádné RGB podsvícení, nic zbytečného navíc. Výbava porty je velice solidní, možná bych ocenil ještě jednu síťovou kartu. Máte ale k dispozici vestavěný bezdrátový modul, a to se počítá. Možnosti BIOSu zcela dostačují a taktovat se na desce také dá. Příbalené příslušenství je extrémně slabé, ale opět připomínám, jde o nejlevnější desku s X670E.

Přetaktování

Vzhledem k tomu, co jsem napsal výše, vše zbytečné bylo omezeno. Deska nemá žádné příslušenství na taktování, žádné pomocníky, displeje, přepínače. Zkrátka vůbec nic. U platformy AMD to ale tolik nevadí, maximum z procesoru dostanete i na těch nejlevnějších deskách. Jenom klasickým nastavením v BIOSu lze přetaktovat solidně procesor i paměti. Takže zde také nemám co desce vytknout.

Hodnocení

Závěrečné hodnocení je nasnadě, jde o velmi solidní desku s dobrou cenovkou. Nabízí plnou výbavu nejvyšší čipové sady, možnost osadit až čtyři disky M.2, dvě grafiky nebo jiná zařízení. K dispozici je samozřejmě PCIe 5.0 konektivita pro disk i grafiku. Možnosti ladění pamětí jsou skvělé, maximální kapacita dostatečná. Výbava dalšími porty a výstupy je také dobrá, jistě uspokojí každého kupce. Pozor si dejte jen na poslední BIOS, který nefunguje korektně a deska s ním zamrzala v BIOSu. Starší verze fungovala příkladně. Za cenu 7300 korun s daní jde o velice zajímavou desku s výbavou highendu.

Verdikt

Velice solidní deska s čipsetem X670E za nejnižší cenu na trhu.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Kvalitní zpracování, silná napájecí kaskáda
Solidní BIOS, možnosti ladění a nastavení
Nejlevnější deska s X670E
Poslední BIOS (.140) nefunguje korektně, deska zamrzá v BIOSu, starší verze jsou bez problémů
Téměř nulové příslušenství
Žádné RGB přímo na desce, pouze konektory (komu by to vadilo)
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama