S křemíkem v koncích aneb o šílené magii pokročilých technologií
i Zdroj: depositphotos.com
Hardware Článek S křemíkem v koncích aneb o šílené magii pokročilých technologií

S křemíkem v koncích aneb o šílené magii pokročilých technologií | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 9. 2023 10:00 30

Seznam kapitol

1. Dobře upečený 2. Od mrkve k monitorům 3. Občas jsou šílení 4. Tajemství bohů 5. Jiný svět před křemíkem, jiný svět po něm

Arthur C. Clarke údajně pronesl, že každá dostatečně pokročilá technologie je nerozeznatelná od magie. Bohužel je to přesně naopak: Každá dostatečně pokročilá technologie je založená na něčem, vedle čeho vypadá klasická magie jako dětská říkačka.

Reklama

Aby to bylo jasné, počítače tak, jak je známe dnes, vlastně nejsou až tak moc exotické. V minulosti jsme měli analogové počítače, hybridní digitálně-analogové, dokonce stroje založené na hydraulice a aerodynamice, které vypadaly spíš jako šílené varhany. Existovaly mechanické počítače – nejen ty z přelomu století, nejen předdruhoválečné diferenciální analyzéry, ale také mechanické počítače určené pro stíhačky, které mohly být vystaveny elektromagnetickému pulzu z jaderných zbraní.

Když jsem se pouštěl do výpočetní techniky, vypadalo to tak jednoduše. Viděl jsem jenom její binárně logickou část – a vůbec jsem netušil, na jak šílených věcech se pracovalo v minulosti – a na jak šílených věcech se bude pracovat v budoucnosti. Je to naprosto fascinující, zcela ohromující – a je vlastně jenom náhoda, že zrovna v období od 70. let až do dneška fungoval Moorův zákon tak dobře, že se zdálo, že vlastně nepotřebujeme žádnou výpočetní exotiku.

Jenomže jsme na konci Moorova zákona – a tak budeme muset otočit stránku v kouzelném koraktoru a hledat další tajemství, další fundamentální fyzikální principy, které nám přinesou nové a revoluční architektury, vedle kterých budou vypadat ty naše dnešní tak primitivně, tak směšně.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama