S křemíkem v koncích aneb o šílené magii pokročilých technologií
i Zdroj: depositphotos.com
Hardware Článek S křemíkem v koncích aneb o šílené magii pokročilých technologií

S křemíkem v koncích aneb o šílené magii pokročilých technologií

Michal Rybka

Michal Rybka

8. 9. 2023 10:00 30

Seznam kapitol

1. Dobře upečený 2. Od mrkve k monitorům 3. Občas jsou šílení 4. Tajemství bohů 5. Jiný svět před křemíkem, jiný svět po něm

Arthur C. Clarke údajně pronesl, že každá dostatečně pokročilá technologie je nerozeznatelná od magie. Bohužel je to přesně naopak: Každá dostatečně pokročilá technologie je založená na něčem, vedle čeho vypadá klasická magie jako dětská říkačka.

Reklama

Pokud jste se někdy zajímali o otázky vzniku vesmíru, tak víte, že jde o docela šílenou kategorii poznání. Kanál History of the Universe vydal famózní dvouapůlhodinové video „How Did the Universe Begin?“, které vám všem vřele doporučuji – no, ne ke zhlédnutí, ale k vychutnání si s konvičkou čaje anebo dostatečnou zásobou lahodné kávy. Je to totiž fyzikální poezie na hraně absolutního šílenství.

Asi nejšílenějším aspektem moderní teorie o vzniku univerza je fakt, že základní parametry vesmíru vypadají až příliš vyváženě pro náš prospěch. Stačilo by, aby protony byly víc hmotné než neutrony – a neutrony by byly stabilnější než protony, takže většina hmoty by vznikla v jejich formě – a protože jsou neutrony neutrální a nerady se elektromagneticky kamarádí, nefungovala by klasická chemie a ani biologie.

To, jakým způsobem je náš vesmír upečený, zásadním způsobem ovlivňuje naše možnosti a technologie, které v něm můžeme vyvinout a používat je. Tak kupříkladu spintronika, což je obor elektroniky, který mimo elektrického náboje elektronů využívá i jejich další vlastnost – spin. Spin mi před časem vysvětlovali asi takto: „Představ si, že elektron je kulatý a rotuje kolem své vlastní osy. Může rotovat na jednu stranu anebo na druhou stranu, má přesně dva stavy. Tak to je spin. Tedy až na to, že elektron vlastně není kulatý a navíc nerotuje, takže spin fakt není směr rotace elektronu.“ 

This is fucking great! Ano, hodně pokročilá témata se vyznačují tím, že před nimi zůstává stát selský rozum zcela zmateně – a klasická představivost vás svede na scestí, protože to, čemu říkal Steven Hawking „představivost“, mělo od klasické představivosti smrtelníků hodně daleko. Matematicky výjimečně obdaření to mají s představivostí zcela jinak, v hlavě jim nestraší opička s činely, jak to má Homer Simpson a patrně většina smrtelníků.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama