Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů
i Zdroj: stable diffusion
Sítě a Internet Článek Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů

Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 6. 2023 13:30 6

Seznam kapitol

1. Uživatelé uživatelům 2. Není to zadarmo, plaťte také 3. Vaše práce, náš obsah 4. Jste nahraditelní 5. Komu patří Web 2.0

Reddit zavedl poplatky za přístup ke svému API – a jeho uživatelé vstoupili do stávky, zatím dvoudenní. „Zatím“ proto, že oznámili, že bude trvat dva dny, což současného šéfa Redditu, Steva Hufmana nijak nevyděsilo. A tak přešli do časově neomezeného protestu. Je možné, že pokud Reddit neuhne, trvale přijde o značnou část svého obsahu.

Reklama

Problém s obsahem produkovaným bez honorářů je typický pro celý Web 2.0, protože vytváří propast mezi vlastníky platformy a těmi, kteří ji plní obsahem a fakticky jí tak dávají smysl. Platforma bez obsahu je zbytečná – a fakt, že Huffman mluví v rozhovoru o „zpeněžování dat Redditu konkurencí“ ve skutečnosti muselo hodně uživatelů naštvat, protože tito uživatelé vnímají to, co publikovali, jako svoje data, výsledek své vlastní práce. Zatímco řada platforem se rozhodla nějak ocenit tvůrce obsahu a uznala, že vkládají do tvorby obsahu svůj čas, práci, vědomosti a také svoji duši, Reddit to nějak tak bere zdarma – a tím, že Huffman o tom tak otevřeně mluví, že mluví o tvůrcích obsahu téměř jako o lůze, která pracuje zadáčo na jeho pozemcích a jen příležitostně mu křičí do oken, ho nestaví do úplně pozitivního světla.

Situace kolem Redditu se stále vyvíjí – a přináší zajímavé otázky. Pokud Reddit své přispěvatele neplatí, ale existuje díky jejich obsahu, znamená to, že by je měl poslouchat víc než ten, kdo nabízí uživatelům za jejich práci peníze?

Reddit se nejspíš chce se stávkou vypořádat po svém a nejnověji se  vyjádřil ve smyslu, že moderátoři mají právo dát si od moderování pauzu, nebo s ním skončit, pokud už dále moderátory být nechtějí. Upozorňuje na to, že mají zásady a postupy pro jednání s neaktivními moderátory. Pokud moderátoři nemají zájem nadále moderovat danou komunitu a jako moderátorský tým se jednomyslně shodují na tom, že moderovat přestanou, hodlá Reddit pozvat nové moderátory, aby obsah zůstal otevřený a přístupný uživatelům. A pokud se moderátorský tým neshodne jednomyslně, zůstanou pouze moderátoři, kteří mají zájem starat se o komunitu nadále a ostatní skončí.

Reddit se už roky pokouší o IPO, o to, aby se stal veřejně obchodovatelnou společností. Co to znamená ve vztahu k lidem, kteří ho fakticky budovali? Pokud je bude Reddit dále přehlížet, není pro ně jednodušší vyexportovat si svůj vlastní obsah, smazat ho z Redditu a jít s ním o dům dál? 

Wikipedie žádá příspěvky na svou činnost, i když obsah pro ni je komunitní a přináší veřejný prospěch. Nebyly by podobné projekty vhodnějším cílem pro státní granty, než spousta jiných?

Není divné, že pro mnohé je Reddit něco jako jejich veřejný prostor, jejich agora – a to, že přichází Cézar a začínám jim to tam překopávat proti jejich vůli, je nutně naštve. A způsob, kterým to komentuje, má potenciál vejít mezi „nejblbější demotivační proslovy v historii“, protože celou komunitu, která pro něj pracuje zadarmo, naštval ještě o něco víc.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama