Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů
i Zdroj: stable diffusion
Sítě a Internet Článek Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů

Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů | Kapitola 3

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 6. 2023 13:30 6

Seznam kapitol

1. Uživatelé uživatelům 2. Není to zadarmo, plaťte také 3. Vaše práce, náš obsah 4. Jste nahraditelní 5. Komu patří Web 2.0

Reddit zavedl poplatky za přístup ke svému API – a jeho uživatelé vstoupili do stávky, zatím dvoudenní. „Zatím“ proto, že oznámili, že bude trvat dva dny, což současného šéfa Redditu, Steva Hufmana nijak nevyděsilo. A tak přešli do časově neomezeného protestu. Je možné, že pokud Reddit neuhne, trvale přijde o značnou část svého obsahu.

Reklama

Steve Huffman publikoval vnitřní zprávu o tom, že se vlastně nic neděje a výpadek jednotlivých kanálů je jenom dočasný. Správci jednotlivých subredditů totiž zprivátnili řadu subredditů, které fakticky zmizely a nejsou viditelné pro ostatní uživatele – v pondělí mělo jít o 8000 subredditů. Vnitřní zprávu opět zveřejnil The Verge.

„Zatím jsme nezaznamenali žádný významný dopad na příjmy a budeme pokračovat v monitorování. Zatím je kolem toho hodně ruchu. (Protesty) patří mezi nejhlučnější, které jsme viděli. Prosím, uvědomte si, že naši týmy na tom pracují a stejně jako u všech velkých protestů na Redditu, i tento pomine. Nejdůležitější věci, které můžeme nyní udělat, jsou soustředit se, přizpůsobit se výzvám a jít vpřed. Absolutně musíme udělat to, co jsme ohlásili. Naše budoucnost spočívá ve zlepšování našeho produktu a v krátkodobém horizontu máme několik důležitých změn nástrojů, které musíme zvládnout.!

(„We have not seen any significant revenue impact so far and we will continue to monitor. There’s a lot of noise with this one. Among the noisiest we’ve seen. Please know that our teams are on it, and like all blowups on Reddit, this one will pass as well. The most important things we can do right now are stay focused, adapt to challenges, and keep moving forward. We absolutely must ship what we said we would. The only long term solution is improving our product, and in the short term we have a few upcoming critical mod tool launches we need to nail.“)

Když se redditoři dozvěděli, že jejich protest Huffman fakticky přehlíží, rozhodli se místo dvoudenního protestu přejít na časově neomezený protest – a to už může být problém. Ono se totiž ukazuje, že zatímco Huffman považuje Reddit za „svůj“ (tedy ve smyslu Redditu), jeho uživatelé ho také považují za „svůj“ ve smyslu redditovskými uživateli vytvořené dílo. 

To, co komu patří, je ve skutečnosti docela komplikovaná otázka. Většina velkých korporací se smluvně chrání v tom smyslu, že jakékoliv uživateli vytvořené dílo publikované na korporátně vlastněné platformě je vlastně taky jejich dílo a korporace s ním mají právo nakládat a zpřístupňovat je třetím osobám. 

Politika Redditu je vyjádřená v jejich Privacy Policy takto:

„Ačkoli některé části Služeb mohou být soukromé nebo v karanténě, mohou se stát veřejnými (např. rozhodnutím moderátora v případě soukromých komunit) a měli byste to zvážit předtím, než něco zveřejníte na Službách.“

(„Although some parts of the Services may be private or quarantined, they may become public (e.g., at the moderator's option in the case of private communities) and you should take that into consideration before posting to the Services.“)

Není mi osobně úplně jasné, jestli to znamená, že o zveřejnění rozhoduje moderátor komunity anebo „například“ moderátor komunity v tom smyslu, že se Reddit může rozhodnout zveřejnit informaci tak jako tak, což podle mě tento obrat naznačuje. Teoreticky by tedy mohlo dojít k tomu, že Reddit ukončí blackout tím, že prostě zveřejní zesoukroměné informace a odejme moderátorům právo je zase zesoukromnit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama