Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů
i Zdroj: stable diffusion
Sítě a Internet Článek Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů

Podívej, padá Reddit: Lesk a bída komunitních projektů | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 6. 2023 13:30 6

Seznam kapitol

1. Uživatelé uživatelům 2. Není to zadarmo, plaťte také 3. Vaše práce, náš obsah 4. Jste nahraditelní 5. Komu patří Web 2.0

Reddit zavedl poplatky za přístup ke svému API – a jeho uživatelé vstoupili do stávky, zatím dvoudenní. „Zatím“ proto, že oznámili, že bude trvat dva dny, což současného šéfa Redditu, Steva Hufmana nijak nevyděsilo. A tak přešli do časově neomezeného protestu. Je možné, že pokud Reddit neuhne, trvale přijde o značnou část svého obsahu.

Reklama

Nebyla to jediná věc, kterou Aaron Swartz udělal, v podstatě byl celoživotním aktivistou za svobodný přístup k informacím, ale kauza s JSTOR mu zlomila vaz. Americká vláda se z něj tak trochu rozhodla udělat příklad a v soudním procesu v roce 2012 mu hrozilo až 50 let vězení a milion dolarů pokuty, ale Swartz v roce 2013 spáchal sebevraždu oběšením, čímž se stal pro hackerskou komunitu svého druhu mučedníkem a hrdinou. 

Alexis Ohanian je technologickým investorem, který Reddit opustil v roce 2010 a věnuje se do jisté míry aktivistickému investování, jako jsou platformy pro mikropůjčky a rovněž veřejně vystupoval proti legislativě SOPA (Stop Online Piracy Act). Steve Huffman byl ze všech tří největším pragmatikem a zřejmě stál za myšlenkou Reddit prodat, což se stalo v roce 2006, kdy společníci prodali projekt mediální firmě Condé Nast za celkem asi 10 až 20 milionů dolarů. Huffman pak zůstal šéfem Redditu až do roku 2009. 

V roce 2014 Huffman seznal, že prodávat projekt byla chyba, ale Reddit měl v té době technické problémy, takže Huffmana v roce 2015 znovu najal, aby mu šéfoval a vedl ho na cestě vpřed – k aplikacím pro mobilní telefony, k redesignu a podobně. V roce 2016 se Reddit stal centrem kontroverze, protože moderátoři modifikovali komentáře na subredditech, které se týkaly Donalda Trumpa. To je docela ironie, protože ještě v roce 2012 Ohanian označoval Reddit jako „baštu svobody slova“.

Základem současné Huffanovy argumentace o nutnosti zpoplatnit API je to, že se přes něj Reddit stává zdrojem pro učení AI, ale o Redditu je delší dobu známo, že se snažil držet svoje informace pod pokličkou tak, aby ho nebylo snadné prohledávat externími vyhledávači. Důsledkem zpoplatnění přístupu k API by ale bylo to, že zvláště aplikace zdarma by nebyly udržitelné a přestaly by existovat. 

V článku The Verge se zmiňuje to, že Reddit nebyl nikdy navržen tak, aby byl otevřený aplikacím třetích stran. Snaha zpoplatnit přístup k API je podle Huffmana obchodní rozhodnutí a Reddit od něj nebude ustupovat. Jen čisté náklady na podporu infrastruktury externích aplikací podle něj dosahují 10 milionů dolarů měsíčně. Většina menších nástrojů je podle něj v „limitech přístupu zdarma“ a jen dvě největší aplikace, Apollo a Sync, se „rozhodly hodit ručník do ringu“ a ukončit svoji činnost. (Některé zdroje uvádějí, že Apollo by mělo platit Redditu asi 20 milionů dolarů ročně za přístup k API.)

Z rozhovoru celkem jasně plyne, že Huffman vnímá řadu alternativních aplikací pro Reddit jako konkurenci – a zpoplatnění považuje za napravení stavu, když má někdo cizí přístup k jejich informacím zdarma. Podle jeho tvrzení se Reddit neměl otevírat třetím stranám, on sám „byl jeden z mála, který něco takového podporoval“ a teď si vyčítá, že ke korekci současného stavu nedošlo už dříve. Z rozhovoru také plyne, že protesty považuje za okrajovou věc, která pomine a nepřikládá jim velkou váhu. To ale není všechno. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama