MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory
i Zdroj: MSI
Skříně, zdroje, chladiče Recenze MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory

MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 9. 2023 20:00 11

Seznam kapitol

1. MAG CORELIQUID E360 2. Specifikace a balení MAG CORELIQUID E360 3. MAG CORELIQUID E360 v obrazech (Galerie) 4. Testovací sestava a metodika, software pro nastavení chladiče
5. Výsledky měření na Core i9 OC (1,29 V) 6. Výsledky měření na Core i9 OC (1,35 V) 7. Závěr – Hodnocení

MSI má v portfoliu desítky různých chladičů AIO pro procesory. V těchto dnech uvádí další model, tentokrát v segmentu nízkorozpočtových s cenou kousek nad třemi tisíci korun. Dobrou zprávou je, že nižší cena neznamená slabý výkon, spíše naopak, výkon je totiž zcela highendový.

Reklama

Výrobce MSI je samozřejmě znám primárně, jako producent grafik a základních desek. Nikdy bych jej nepovažoval za první volbu při výběru chladiče, natož pak vodního. Když jsem ale viděl to velké množství modelů AIO, které už MSI vyrábí, doslova mi to vyrazilo dech. V aktuální nabídce má sedmnáct různých chladičů ve všech svých výkonových řadách (MAG, MPG, MEG). Očividně je o chladiče s logem MSI mezi majiteli grafik a desek ze stejné stáje zájem, jinak by je MSI nevyrábělo.

Chladič, který testuji dnes, patří do řady MAG, což je nejlevnější série produktů. Neznamená to ale, že jsou nějak horší nebo hůře vybavené. U MAG najdete nejlepší poměr ceny k výkonu, stejně jako u nedávno testované základní desky stejné řady. I když je vybavená nejvyšším čipsetem pro AMD, cenou spíše patřící do budgetu. 

Za částku 3399 korun s daní jde o chladič jen o pár set korun dražší, než jsou ty nejlevnější AiO s 360mm radiátorem na trhu.

MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory
i Zdroj: PCTuning.cz

Základ chladiče je stejný jako u všech řešení OEM od Asetek. Radiátor i celková stavba chladiče je stejná, jako najdeme u spousty jiných obrandovaných produktů. Použitá je pumpa Asetek 8. generace. Ta má nově osazen 3fázový motor (jde o klasický bezkartáčový motor na stejnosměrný proud, oproti jednofázovým motorům DC má ale více kotev spínaných ve třech fázích a tím pádem i plynulejší chod). Pod tímto označením máme čekat lepší průtok a nižší odpor. Výrobce zmiňuje také nižší vibrace a velmi tichý chod. Ten mohu potvrdit.

MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory
i Zdroj: PCTuning.cz

V této modelové řadě MAG je na trhu třináct chladičů. Liší se velikostí radiátoru. Nejmenší je řešení se dvěma 120 mm ventilátory. S 360 mm radiátorem v tuto chvíli nabízí MSI čtyři chladiče. Jejich vlastnosti se nijak zásadně neliší, dnes testovaná verze je ale očividně nejmodernější a modely po sobě přicházely na trh jako předchozí upgrade vlastností. Proti předchozí verzi MAG CORELIQUID 360R V2 má dnes testovaný model E360 lepší ventilátory, novou generaci pumpy a zřejmě i vyšší výkon (je vyšší spotřeba ventilátorů). Došlo také k updatu použitelných patic procesorů, ty staré už výrobce nepodporuje.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama