MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory
i Zdroj: MSI
Skříně, zdroje, chladiče Recenze MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory

MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory | Kapitola 4

Z. Obermaier

Z. Obermaier

20. 9. 2023 20:00 11

Seznam kapitol

1. MAG CORELIQUID E360 2. Specifikace a balení MAG CORELIQUID E360 3. MAG CORELIQUID E360 v obrazech (Galerie) 4. Testovací sestava a metodika, software pro nastavení chladiče
5. Výsledky měření na Core i9 OC (1,29 V) 6. Výsledky měření na Core i9 OC (1,35 V) 7. Závěr – Hodnocení

MSI má v portfoliu desítky různých chladičů AIO pro procesory. V těchto dnech uvádí další model, tentokrát v segmentu nízkorozpočtových s cenou kousek nad třemi tisíci korun. Dobrou zprávou je, že nižší cena neznamená slabý výkon, spíše naopak, výkon je totiž zcela highendový.

Reklama
MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory
i Zdroj: PCTuning.cz

Core i9-9900K na 5,0 GHz

Měření jsem provedl na klasické platformě Coffee Lake. Procesoru Intel Core i9-9900K sekundovala základní deska Asus Maximus XI Gene. Zdroj jsem použil osvědčený Antec 1200 W, druhý pevný disk ADATA XPG NVMe a 2× paměti Patriot Viper DDR4-4400 MHz. Pro testy procesorové používám úspornou GeForce 710.

Je v podstatě jedno, jaký použijete procesor. Záleží na patici a napětí. Stejně topí při stejném napětí Coffee lake jako Raptor Lake, na prověření výkonu chladičů to postačuje. Odpadní teplo se řídí stejnými fyzikálními zákony, napětí násobeno proudem vychází na tepelný výkon u všech platforem (LGA 1200 a 1700) Intel skoro stejné.

Ovládací software

Výrobce k chladiči nedává pro jeho správu žádný samostatný software. Na deskách MSI můžete veškeré možnosti, jako je nastavení podsvícení RGB či křivky pro regulaci ventilátorů, nastavit přímo z Windows v aplikaci MSI center. 

Jelikož chladič nemá žádný vlastní řídicí hardware, dává to smysl. Regulace chladiče procesoru či pumpy v závislosti na teplotách procesoru se obvykle nastavuje v BIOSu. A pokud chcete ovládat RGB osvětlení ventilátorů, využijete k tomu obvykle aplikaci od výrobce základní desky. Anebo třeba nativní podporu ve Windows 11.

Pokud chcete ovládat ventilátory a pumpu na deskách jiných výrobců (například na desce ASUS), musíte si stáhnout starší software Xpert Fan, ten funguje perfektně. Použil jsem ho k regulaci všech parametrů i já. Vy samozřejmě použijete váš oblíbený software k vaší desce, nebo nastavíte otáčky v BIOSu.

MSI MAG CORELIQUID E360 – Levný, ale výkonný chladič AiO pro procesory
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama