msi-k8n-neo3-pcie-pro-socket-754-aneb-idealni-podvozek-pro-sempron
Hardware Článek MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron | Kapitola 8

Charles

Charles

7. 4. 2005 00:00 43

Seznam kapitol

1. Čipová sada nForce4 - 4x, slot AGR 2. MSI K8N Neo3 3. MSI K8N Neo3 - BIOS 4. Přetaktování, Softwarová výbava
5. Rozvržení testů, Testy procesoru 6. Grafické testy 7. Paměťový subsystém a diskový řadič 8. Závěr

Měli jsme tu již pro desktopové procesory AMD základní desky postavené na čipových sadách s podporou sběrnice PCIe od výrobců nVidia, VIA a ATi. Nyní se podíváme na "obojživelnou" základní desku s čipovou sadou nForce4 - 4x přinášející pro socket 754 sběrnici PCIe, na které naleznete tedy PCIe 16x stejně jako slot fyzicky odpovídající AGP. Je ovšem jasné, že zde bude nějaký zádrhel, jelikož jde principem o rozdílné sběrnice a nForce 4 v žádné své verzi sběrnici AGP nepodporuje. Pojďme se na tohoto obojživelníka podívat podrobněji. V testech najdete i porovnání dvou Athlonů 64 se stejným ratingem, ale jinými jádry.

Reklama

Při závěrečném hodnocení této základní desky je důležité, z jakého úhlu pohledu se na ni díváte. Pokud by byla řeč o zcela nové sestavě, tak v takovém případě podotýkám, že o této desce lze uvažovat pouze tehdy, pokud by byla důležitým kritériem co nejnižší cena - v takovém případě by tato deska mohla najít uplatnění v levnějších sestavách v kombinaci s některým níže taktovaným procesorem Sempron (vysoko taktované modely se již cenově nevyplatí). Avšak kupovat tuto desku do nové sestavy společně s procesorem Athlon 64 (pro socket 754) se při dnešní situaci nevyplatí (viz první kapitola, kde jsem porovnával cenovou stránku věci v případě Athlonu 64 pro socket 754 a pro socket 939).

Jestli máte již nyní starší sestavu s procesorem Athlon 64 pro socket 754 a nejste spokojeni se svou grafickou kartou pro AGP, tak představuje tato základní deska ideální formu upgradu, pokud by pro vás výměna procesoru za model pro socket 939 představovala finanční problém. V případě, že by vám upgrade procesoru nevadil (například byste sehnali kupce na váš stávající model), investujte rozhodně do řešení na bázi socketu 939 (ne z hlediska navýšení výkonu - rozdíl mezi single/dual channel není v reálu tolik znatelný, jak by se mohlo na první pohled zdát - ale z hlediska podpory budoucích procesorů, jelikož socket 939 tu s námi ještě nějakou tu dobu bude).

Pakliže máte výkonnou grafickou kartu pro AGP a po prvním shlédnutí této desky jste zajásali, jelikož jste si řekli, že ji nebudete muset hned měnit a stále vám ještě nějakou dobu poslouží i v této desce, přičemž by zde byla možnost v budoucnu upgradovat na novější kartu díky sběrnici PCIe, pak vaše nadšení bohužel bude muset velice brzy opadnout, jelikož pokud by vám vaše grafická karta v tomto AGR slotu (který se navenek fyzicky tváří jako AGP) bez problémů fungovala, rozhodně by došlo k razantnímu propadu výkonu. Ovšem slot AGR představuje plus v případě, že pořízení grafické karty pro PCIe v brzké době plánujete, ale ne hned společně se základní deskou, případně procesorem. AGR lze tedy v podstatě kladně hodnotit jako dočasné řešení, abyste nebyli bez grafické karty, než si pořídíte novou pro PCIe. Jiné uplatnění však nemá.

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

Díky čipové sadě z rodiny nForce4 je tato základní deska bezproblémovým řešením a jediný rozdíl oproti základní verzi nForce4 v podobě garantované rychlosti sběrnice HyperTransport na frekvenci 800 MHz (s čímž je spojená i podpora procesoru - respektive socketu 754) nepředstavuje žádný omezující faktor. Na výkon jako takový to v podstatě nemá vliv. Vybavení této desky je spíše podprůměrné, nic zvláštního zde nenajdete, jen naprosto základní funkce (audio, LAN). To už samo o sobě předurčuje tuto desku pro použití v levnějších sestavách, tedy s procesorem Sempron. Pokud bych měl tuto desku doporučit nebo ne.... jak jsem již zmínil, závisí to na úhlu pohledu.

MSI K8N Neo3 (nVidia nForce4 - 4x)
Klady Zápory

+ Čipová sada přinášející PCIe pro sc754

- Rozmístění konektorů

+ V případě nouze možné použít AGP kartu

- Hlučný chladič chipsetu

+ Tlačítko pro vymazání CMOS paměti

- Zajišťovací západka u slotu PCIe 16x

+ Pokročilý tuning paměťového subsystému

+ Ideální podvozek pro Sempron

 
Doporučená koncová cena MSI K8N Neo3: 2600,- bez DPH (Levi)

Základní desky MSI zapůjčila firma Levi, které tímto děkujeme

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama