msi-k8n-neo3-pcie-pro-socket-754-aneb-idealni-podvozek-pro-sempron
Hardware Článek MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron | Kapitola 7

Charles

Charles

7. 4. 2005 00:00 43

Seznam kapitol

1. Čipová sada nForce4 - 4x, slot AGR 2. MSI K8N Neo3 3. MSI K8N Neo3 - BIOS 4. Přetaktování, Softwarová výbava
5. Rozvržení testů, Testy procesoru 6. Grafické testy 7. Paměťový subsystém a diskový řadič 8. Závěr

Měli jsme tu již pro desktopové procesory AMD základní desky postavené na čipových sadách s podporou sběrnice PCIe od výrobců nVidia, VIA a ATi. Nyní se podíváme na "obojživelnou" základní desku s čipovou sadou nForce4 - 4x přinášející pro socket 754 sběrnici PCIe, na které naleznete tedy PCIe 16x stejně jako slot fyzicky odpovídající AGP. Je ovšem jasné, že zde bude nějaký zádrhel, jelikož jde principem o rozdílné sběrnice a nForce 4 v žádné své verzi sběrnici AGP nepodporuje. Pojďme se na tohoto obojživelníka podívat podrobněji. V testech najdete i porovnání dvou Athlonů 64 se stejným ratingem, ale jinými jádry.

Reklama

Barevné odlišení je následující:

  • fialová = Athlon 3500+ (Winchester, 512KB L2 cache, 2200 MHz, socket 393)
  • tmavě zelená = Athlon 3200+ (Winchester, 512KB L2 cache, 2000 MHz, socket 939)
  • světle zelená = Athlon 3200+ (ClawHammer, 1024KB L2 cache, 2000 MHz, socket 754)
  • žlutá = stejné jako světle zelená s rozdílem ve využití slotu AGR (narozdíl od PCIe)

Je celkem zajímavým faktem, že díky integraci paměťového řadiče do jádra procesorů rodiny K8 (tedy Athlonů 64 například) je výkon paměťového subsystému mimo jiné silně závislý i na výsledné frekvenci procesoru. Dříve když byl paměťový řadič integrován v čipové sadě (NorthBridge), tak byla paměťová propustnost dána a výsledná frekvence procesoru neměla na ni vliv - šlo o dvě samostatné složky, které neměly úzkou spojitost jako v případě architektury Athlonů 64. Zde je sice paměťová propustnost též dána (řeč je stále o nepřetaktovaném stavu - tedy 200MHz FSB a identické frekvenci pamětí - například 400 MHz), ale jde o to na kolik procent bude efektivně využívána. A míra této efektivity má úzkou spojitost právě s výslednou frekvencí procesoru.

Pro ilustraci: Kdybyste měli jednu základní desku s dvěma paměťovými moduly a například dva procesory identické architektury jen s rozdílnou výslednou frekvencí (například Winchester 3000+ a Winchester 3500+), tak při jejich záměně byste zaznamenali v syntetických benchmarcích (v praktických testech nejsou rozdíly natolik znatelné) rozdíl ve výkonu paměťového subsystému, přestože jediné co by se změnilo, by byla výsledná frekvence procesoru (nemluvím stále o přetaktování - vše standardní hodnoty).

Ostatně to ilustrují i následující grafy (jen frekvenční rozdíl byl poměrně malý, přesto si můžete zmiňovaného faktu jasně všimnout - v případě základní desky MSI K8N Neo4, jelikož právě zde se měnila čistě jen výsledná frekvence CPU). Nezapomeňte ale, že v této souvislosti je řeč čistě o výsledcích u základní desky MSI K8N Neo4, jelikož v případě MSI K8N Neo3 jde o něco zcela jiného - ta spolupracuje se socketem 754, kterému náleží procesory s jednokanálovým řadičem pamětí narozdíl od socketu 939, kde je řadič již dvoukanálový. A to má samozřejmě mnohem zásadnější vliv na výkon paměťového subsystému.

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

V případě testů diskových rozhraní musím zmínit menší změny. Zejména jde o to, že jsme v naší testovací sestavě měnili pevný disk a přidali jeden s rozhraním Serial ATA a nativní podporou NCQ. V případě rozhraní ATA tak došlo k upgradu z modelu Seagate Barracuda 7200.7 (40GB, ATA100, 7200rpm, 2MB cache) na Maxtor DiamondMax Plus 9 (120GB, ATA133, 7200rpm, 8MB cache) a v případě rozhraní SATA jsme do testů zařadili Seagate Barracuda 7200.8 (250GB, SATA 150, 7200rpm, 8MB cache, NCQ).

Díky tomu nemám k dispozici výsledky těchto disků na jiných čipových sadách (diskových řadičích), proto vám nemůžu přinést srovnání výkonu ve spolupráci s jinými diskovými řadiči. Nicméně už se pomalu dostávám k jádru věci a to, že nemá smysl porovnávat výkon pevných disků mezi více deskami, pakliže jsou založené na stejné čipové sadě. Proto zde uvádím výsledky naměřené na nForce 4 a jakmile přijde na řadu základní deska založená na jiné čipové sadě, nebo bude obsahovat přídavný diskový řadič, tak posléze její výsledky zahrnu do srovnání s těmi dosaženými na nForce 4. Proto následují prozatím jen konkrétní hodnoty bez porovnání s čímkoli.

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama