megatest-11x-pametove-moduly-ddr
Hardware Článek Megatest: 11x paměťové moduly DDR

Megatest: 11x paměťové moduly DDR | Kapitola 7

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 11. 2002 00:00 54

Seznam kapitol

1. Rychle a zběsile... 2. Konfigurace testu + základní popis modulů 3. No-name a značkové moduly 4. Speciální a exkluzivní moduly
5. Test č1 - agresivní časování 6. Test č. 2 - konzervativní časování 7. Pomocné grafy a závěr

Test modulů pamětí DDR SDRAM: Není tomu tak dávno, kdy občasné "zatuhnutí" počítače bylo docela běžné. Tehdy nikdo příliš nebádal, co kolaps PC zavinilo - byla to paměť? procesor? Windows 3.1? - kdo ví. V této situaci se z konkrétních komponent staly hlavně "kusy a megabajty". Dnes je tomu jinak, ať počítač dělá cokoliv, musí to dělat spolehlivě. Proto se také stále více lidí zajímá o to, co ve svém počítači budou mít. Nechtějí mít jen 256MB paměti, požadují i kvalitu a značku. Je to jako s pneumatikami u auta - pouze jejich správná velikost a silný motor už dnes k razantní jízdě nestačí... tedy pokud nechcete skončit někde na střeše v poli.

Reklama

Zajímavým grafem vycházejícím z předchozích hodnot je tzv. "plnění normy" - kolik více je možno z modulu vytáhnout nad certifikovanou frekvenci (timing byl konzervativní, napětí standardní).

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde vidíme, nezávisle na dosažené frekvenci, jak moduly plní dané "sliby". Je jasné, že zde excelují ti, kteří slibují málo (DDR 333 / PC2700), ale jdou vysoko. Modul PC 3500 slibuje že zvládne běžet jako DDR 433 (takt 216MHz), a to je schopen také plnit (což je značně obtížnější).

Jiným grafem je cenová výhodnost (ke dni 1.11.2002):

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Poměrně překvapivé je, že se moduly OCZ dostaly do oblasti výhodného nákupu. Corsairy jsou podle předpokladů (jsou poměrně drahé) méně výhodné, to kupodivu platí i pro no-name modul - samozřejmě, pokud přetaktováváme. Pokud nechceme jít s frekvencí nahoru, nemá cenu zvažovat tento graf.

Poznámka: aktuální ceny záměrně neuvádím, mění se totiž každý týden - vycházel jsem z poměrných cen k ceně neznačkového modulu ke dni 1.11.2002.

Závěr

Celým testem se jak červená nit vine několik podařených modulů. Na prvním místě bych zmínil paměti Kingston PC2700 osazené čipy Infineon. I při agresivním časování se statečně drží na čelních místech. Cena je navíc pouze nemnoho vyšší (jestli vůbec), než v případě ostatních značkových modulů. Pokud nebudete trvat na časování CAS 2 2-2-5, je dobrou volbou i modul osazený SAMSUNGy. Velmi se mi líbila rodina pamětí OCZ. Sám bych do náročné sestavy (pracovní stanice, serveru) zvolil nejspíše modul OCZ PC2700 rev. 3.1.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz


"Silver AWARD pro modul Kingston KVR333 X64C25"
Listopad 2002
"výborný výkon, dobrá cena - co víc dodat..."

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz


"Silver AWARD pro rodinu paměti OCZ"
Listopad 2002
"rodina výkonných paměti za přijatelnou cenu"

Titul Golden AWARD jsme se rozhodli neudělit - není zde totiž jistota, že si koupíte modul vždy ze stejnými parametry.

Trochu nešťastně dopadly Corsairy XMS - zčásti proto, že se jednalo o oboustranné provedení (navíc byly 512MB), zčásti proto, že jsme testovali to nejnáročnější agresivní časování: CAS2 2-2-5 (a ne jak doporučují na stránkách Corsairu: CAS2 3-2-5). Dnes je navíc k dispozici nová řada, včetně modulu DDR500.

Děkujeme firmám, které nám zapůjčily moduly k otestování:

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama