megatest-11x-pametove-moduly-ddr
Hardware Článek Megatest: 11x paměťové moduly DDR

Megatest: 11x paměťové moduly DDR | Kapitola 4

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 11. 2002 00:00 54

Seznam kapitol

1. Rychle a zběsile... 2. Konfigurace testu + základní popis modulů 3. No-name a značkové moduly 4. Speciální a exkluzivní moduly
5. Test č1 - agresivní časování 6. Test č. 2 - konzervativní časování 7. Pomocné grafy a závěr

Test modulů pamětí DDR SDRAM: Není tomu tak dávno, kdy občasné "zatuhnutí" počítače bylo docela běžné. Tehdy nikdo příliš nebádal, co kolaps PC zavinilo - byla to paměť? procesor? Windows 3.1? - kdo ví. V této situaci se z konkrétních komponent staly hlavně "kusy a megabajty". Dnes je tomu jinak, ať počítač dělá cokoliv, musí to dělat spolehlivě. Proto se také stále více lidí zajímá o to, co ve svém počítači budou mít. Nechtějí mít jen 256MB paměti, požadují i kvalitu a značku. Je to jako s pneumatikami u auta - pouze jejich správná velikost a silný motor už dnes k razantní jízdě nestačí... tedy pokud nechcete skončit někde na střeše v poli.

Reklama

OCZ PC2700 (rev. 3.1 osazení Winbond)

Výrobky OCZ patří mezi řadu výběrových pamětí. Podobně jako u ostatních nadstandardních řad jiných značek (Corsair XMS, eXtreme DDR...) bývají jak čipy, tak i konstrukce plošného spoje (PCB) podrobeny pečlivému výběru a analýze.

Moduly OCZ se běžně dodávají v několika výkonových třídách: v provedení Basic Series a v provedení "revize x.y". My jsme měli k testování jednostranný modul OCZ PC2700 označený revision 3.1, což by mu mělo umožňovat hladký provoz i pří nastavení CAS=2.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Jistě jste si všimli, že modul má na sobě chladící "kabátek" - ten je v tomto případě hliníkový, povrchově černěný. Mezi plochami "head spreaderu" (rozprostírače tepla) a vlastními čipy jsou vložené dva proužky 1.5mm silné tepelně vodivé pásky, páska je téměř intaktní, nelepivá.

Na vlastním modulu jsou použity čipy Winbond W942508BH-6. 8 čipů je umístěných na jedné straně PCB - jedná se o jednostranný modul. Výrobce zaručuje činnost modulu DDR333 i při nastavení CAS2.

OCZ PC3000

Tento jednostranně osazený modul jsme tentokrát nedemontovali. Zdálo se, jako by předchozímu modulu "z oka vypadl".

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Rychlostně je tento modul poněkud nestandardní. Označení PC3000 (nebo také DDR366, takt 183MHz) je nejenom neoficiální ale při běžných frekvencích prakticky nedosažitelné. Běžně se na tuto frekvenci dostaneme tak, že celou základní desku nastavíme tak, jako by se jednalo o paměť DDR333 a základní frekvencí celého systému (tedy FSB) poté zvedneme o 10% - to je typické pro overclocking.

Basic series naznačuje, že při nominální frekvenci 183MHz je doporučeno nastavení CAS 2.5.

OCZ PC3200 a PC3500

Zde se již jedná o top-end řadu firmy OCZ. Chladiče jsou již měděné, čipy jsou osazovány zvláštním způsobem - "na přeskáčku" z obou stran, 4+4. Jedná se tedy o speciální jednostranné moduly.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

S přítlakem tepelné pásky na čipy to není nijak zlé (jak se občas tvrdí na internetu). Na relativně měkké pásce můžete zřetelně vidět otlačené nápisy z povrchu čipů.

Provedli jsme i test "holého" modulu PC3200 bez chladiče... s prakticky stejnými výsledky. Zdá se tedy, že použití "heat sprederů" je často diktováno estetickými a marketingovými cíli. Na druhou stranu se však při měření zjistilo, že v průběhu dlouhodobého testu pamětí se použité chladiče dokážou překvapivě "roztopit" - na cca 40-45C. Je tedy možné, že se jejich efekt projeví až ve špatných tepelných podmínkách, např. v uzavřené skříni.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Modul PC3200 byl osazen 8mi čipy W942508AH-6. Výrobce zaručuje CAS2 (CL2).

PC3500: Jedná se o typický modul DDR400. Certifikace modulu CAS - 2.5, vzhledem k poněkud nižšímu "timingu" je možné, že se jedná o prakticky stejný modul jak v případě OCZ PC3200.

Corsair XMS (Extreme Memory Speed)

Firma LEVI International byla první, která se rozhodla dovážet tyto exkluzivní a relativně drahé typy pamětí. Řada XMS se dnes chlubí nejrychlejším komerčním modulem pamětí DDR na světě - pamětí DDR500 (PC4000).

Corsair XMS 2700 (CMX512-2700C2)

Tentokráte jsme měli k dispozici moduly 512MB - to je při měření max. rychlosti jistý handicap (modul je oboustranný - u extrémních frekvencí tak bývá rušení vyšší).

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel, nemohu sloužit snímky či popisem čipů. I přes snadno demontovatelnou sponu drží chladiče na modulu jako přilepené - hrozilo jejich zničení (ohnutím). U Corsairu údajně hodně záleží i na výrobní tranži, typ použitých čipů se totiž na modulech čas od času mění.

My jsme testovali řadu XMS2700V1.1 022005, modul je certifikován pro CAS2.

Corsair XMS 3000 (CMX512-3000C2)

Tento modul nesl označení XMS3000v1.1 021913 - i tento modul má certifikaci CAS2.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Corsair používá typicky čipy těchto výrobců - Micron (dnes zřídka), Winbond (to je pravděpodobné) i Samsung (mám informace, že o ty se jedná v poslední době).

Poznámka ke speciálním modulům: obecně platí, že výrobci moduly těchto náročných řad neustále vylepšují a mění. Dnes můžete u výše uvedených značek spíše očekávat nové revize osazené možná dokonce i jinými čipy. Bylo by pošetilé z dnešního testu usuzovat, která značka je absolutně lepší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama