megatest-11x-pametove-moduly-ddr
Hardware Článek Megatest: 11x paměťové moduly DDR

Megatest: 11x paměťové moduly DDR | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

28. 11. 2002 00:00 54

Seznam kapitol

1. Rychle a zběsile... 2. Konfigurace testu + základní popis modulů 3. No-name a značkové moduly 4. Speciální a exkluzivní moduly
5. Test č1 - agresivní časování 6. Test č. 2 - konzervativní časování 7. Pomocné grafy a závěr

Test modulů pamětí DDR SDRAM: Není tomu tak dávno, kdy občasné "zatuhnutí" počítače bylo docela běžné. Tehdy nikdo příliš nebádal, co kolaps PC zavinilo - byla to paměť? procesor? Windows 3.1? - kdo ví. V této situaci se z konkrétních komponent staly hlavně "kusy a megabajty". Dnes je tomu jinak, ať počítač dělá cokoliv, musí to dělat spolehlivě. Proto se také stále více lidí zajímá o to, co ve svém počítači budou mít. Nechtějí mít jen 256MB paměti, požadují i kvalitu a značku. Je to jako s pneumatikami u auta - pouze jejich správná velikost a silný motor už dnes k razantní jízdě nestačí... tedy pokud nechcete skončit někde na střeše v poli.

Reklama

Dosáhnout některých rychlostí by nebylo možné, kdybychom neměli "odemčené" Pentium 4. Snížili jsme násobitel procesoru a pohodlně zvedali takt sběrnice. Testovacím ložem byla základní deska ASUS P4PE s vynikající čipovou sadou i845PE.

Paměti jsme měřili ve dvou kombinacích, s agresivním a konzervativním "timingem" - to vše navíc při standardním (2.5V) a zvednutém napětí (2.9V).

  • Agresivní timing (Ultra) obnášel konkrétně nastavení: CAS 2 + 2 (Trp), 2 (Trcd), 5 (Tras)
  • Konzervativní timing (Normal / Medium) obnášel: CAS 2.5 + 3 (Trp), 3 (Trcd), 7 (Tras)

Jiné kombinace jsme netestovali - je jich prostě příliš mnoho. Ostatní parametry byly stejné:

  • Burst Length: 8
  • Queue Depth: 4 level
  • Command Rate: 1T
  • Fast R-W Turn Around: Enabled

Poznámka 1: V praxi se můžeme setkat s tím, že se vybrané kombinace parametrů časování SDRAMů schovávají pod pojmy Normal, Fast, Turbo či Ultra.

Last minute: Po několika konzultacích, dodatečných měřeních a studiu materiálů na internetu vyplynulo následující doporučené nastavení.

CAS 2.5(2)  3(3) - 3(2) - 6(5) / CAS, Trp, Trcd, Tras
od 2.5 3-3-6 (CAS, Trp, Trcd, Tras) až po 2 3-2-5

Mnohé moduly mají často problém s nastavením Trp na hodnotu "2". Po nastavení na hodnotu "3" často dojde ke stabilizaci celého paměťového subsystému.

Které paměti jsou značkové?

Testu se účastnilo 11 modulů, přičemž jsme zde měli pokrytý rozsah od no-name až po drahé exkluzivní moduly postavené na vybraných čipech předních výrobců. Pokud se na tuto situaci podíváme blíže zjistíme, že mohou vzniknout tyto kombinace:

  • modul i čipy jsou neznačkové,
  • modul je neznačkový, čipy jsou však značkové (za značkové se považují čipy firem jako: Samsung, Infineon, Winbond, Micron, Kingmax, Nanya, Hynix),
  • modul i čipy jsou značkové - zde mohou nastat varianty, že výrobci použijí své vlastní čipy, nebo čipy jiného výrobce (v poslední době např. "módní" Winbondy).

Výrobky prodávané pod označením OCZ, Xtreme DDR či Corsair XMS patří mezi výběrové moduly. Zde byste měli mít zaručené především parametry, jaké čipy však budou použity je již jiná (v každém případě by se mělo jednat o výběrové čipy). V dalším sledu pak následují značkové moduly od firem Crucial, Corsair, Kingston, Kingmax, TwinMOS, Nanya, Winbond či Samsung.

Megatest: 11x paměťové moduly DDR
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama