jak-na-to-pruvodce-pretaktovanim-procesory-amd
Návody Článek Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD

Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD | Kapitola 4

Petr Válek

Petr Válek

15. 4. 2004 00:00 125

Seznam kapitol

1. AMD a overclocking - časy se mění aneb historie se opakuje 2. Hardware a overclocking - procesory 3. Který si vybrat? 4. Základní desky, čipové sady
5. Způsoby přetaktování 6. Přetaktování - příklad 7. Testy a závěr

Není to tak dlouho, co jste si na našich stránkách mohli přečíst článek na téma "průvodce přetaktováním - Intel Pentium 4". Dnes se k tomuto tématu vrátíme a podíváme se na procesory AMD. Co znamená, když se řekne "zamknutý procesor" a další informace, týkající se overclockingu AMD se dozvíte v tomto článku. Poradíme Vám, jaký procesor je nejvýhodnější koupit, jaké základní desky je možné použít a jak postupovat, abyste z procesoru dostali maximum.

Reklama

Výběr základních desek je není jednoduchý a vybrat si tu správnou je často otázkou několika pokusů a omylů. Pokud chcete mít kvalitní podvozek, takový který umožní rozličná nastavení a komplexní OC, musíte zapomenout na všechny neznačkové výrobce. Určitě nejeden overclocker po koupi základní desky od "neznačkové" firmy přes počáteční úsporu nějaké částky zaplakal hned po prvním nahlédnutí do BIOSu. Je pravdou, že cena může být pro velikou část z Vás alfou a omegou nákupu, pokud ale chcete a uvažujete o solidním přetaktování, je opravdu lépe měsíc či dva přišetřit a investovat do základní desky renomované firmy.

Jaké základní vlastnosti by měla "OC friendly" deska obsahovat a jak vybírat?

Mezi dnes nejčastěji používané čipsety pro AMD patří především VIA se svými KT600 a staršími KT400, KT400A. Nedávno byl uveden také "nForce2 killer", čipset KT880. Sami jsme zvědavi jak si nový čipset povede, prví zprávy hovoří o tom, že se nejspíše stane opravdovým šampiónem.

Firma nVidia si se svým čipsetem nForce2 záhy po jeho uvedení získala pozornost a sympatie uživatelů - hlavně pro jeho vybavení a možnosti ladění. Uživatelé však velice rychle vystřízlivěli, protože se objevily některé problémy a nedostatky (problémy se stabilitou, praskání zvukového kodeku...). Čipset nForce 2 se tedy propracoval několika revizemi (1.0, 1.2) až k revizi 2.0, která dokáže už pracovat s vysokými fsb bez problémů, ovladače se také polepšily a celkově vzato udělala krok dále.

Ze všech jmenovaných čipsetů přicházejí v úvahu především čipset firmy nVidia nForce2 Ultra 400 a VIA KT880 či KT600. Tyto čipsety podporují vše na co si vzpomenete a co by jste mohli potřebovat nejen k OC, ale také k tomu aby Vám základní desky jistou dobu vydržely bez nutnosti upgrade.

Když se řekne Dual-channel

Za velikou výhodu čipsetu nForce2 a KT880 se považuje integrace nezávislých paměťových řadičů, které při osazení pamětí v párech (režim souběžné práce paměti se nazývá Dual-channel) dokáží teoreticky znásobit šířku pásma a přenést datový tok až 6,4Gb/s při použití pamětí DDR400.

Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD
i Zdroj: PCTuning.cz


Sloty pro paměti na základní desce s čipsetem nForce2.

Na obrázku vidíte tři sloty pro paměti na základní desce s čipsetem nForce 2. V případě, že chcete využívat osazení Dual-channel, je nutné osadit slot 1 + slot 3. Pokud osadíte paměti jinak, bude pracovat řadič v režimu single channel.

Většina základních desek vás upozorní, jestli je režim Dual-channelu aktivní: po zapnutí PC by se měla na monitoru objevit hláška "DDR Dual Channel Enabled".

Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: Pokud však osadíte paměti jako single-channel, nebude úbytek výkonu tak drastický jako například u čipsetů Intelu.

nForce 2 Ultra

Nic není zcela dokonalé a prvním dokonalým čipsetem nebude ani nForce 2. Ze záporných vlastností je nutné zmínit ne příliš velkou "snášenlivost" při mixování různých typů pamětí, objevovaly se také problémy při asynchronním nastavením pamětí (nestabilita) a občasné "psí kusy" zvukového kodeku hlavně pokud máte přetaktováno. Bližší informace o deskách s tímto čipsetem najdete v recenzích: Abit NF7-S a Asus A7N8X.

KT600

VIA a její KT600 si také velice brzy po uvedení získala oblibu uživatelů hlavně pro její železnou stabilitu a v neposlední řadě také možnostmi ladění, nízkou cenu a dobré vybavení. Sice jí chybí AGP/PCI lock, obsahuje však děličku 1/6, která se aktivuje při fsb vyšším jak 200MHz. Práce s paměťovým řadičem se také velice zlepšila díky technologii FastStream64. VIA u svých čipsetů používala asynchronní přístup do paměti, jenž měl za určitých okolností způsobovat nestabilitu a právě FastStream64 tento problém vyřešil.

Možností ladění jsou samozřejmě závislé především na výrobci desky, VIA však pro ně a pro uživatele připravila čipset, jehož možnosti jsou nadstandardní. Vybavení je také velice dobré, od kvalitního 6-ti kanálového kodeku, implementaci SATA RAID do Southbridge až po Gb LAN a dalších.

Ze záporů lze zmínit snad jen chybějící AGP/PCI lock a občasná nekompatibilita s pamětmi. Pokud chcete bližší informace o desce s tímto čipsetem, doporučuji Vám recenzi desky Asus A7V600.

KT880

Čipová sada KT880 je dvoukanálovou verzi čipsetu KT600. Dosud není příliš rozšířená - je však jasné, že nebude ustupovat KT600, spíše naopak.

Druhá liga: KT400, KT333...

Mezi další oblíbené čipsety pro platformu AMD patří:

  • VIA KT400 -neoficiální podpora DDR400, fsb do 166MHz
  • VIA KT400A -oficiální podpora DDR400, fsb do 166MHz

Čipsety KT400 jsou stále používané, je však třeba říci, že s procesory pracujícími na 166MHz fsb jim při přetaktování už dochází dech. Stále se hodí na přetaktování takových procesorů jako je XP 1700+ s jádrem Thoroughbred. Novější Athlony XP 2500+ a vyšší jim spíše nesedí.

Výrobci

Vybrat si tu pravou je stejně zapeklité jako s ženou. Někde je něco navíc, jinde bylo zase ubráno. Obecně bych pro OC doporučoval vybírat mezi těmito značkami:

ASUS,  ABIT, EPOX, MSI, SOLTEK

Mezi touto šesticí firem lze většinou najít desku přesně podle vašich představ. V případě každé firmy doporučuji před případnou koupí důkladně prozkoumat diskusní fóra a recenze.
Mezi zdaleka nejoblíbenější typy desek patří Asus A7V600, Asus A7N8X, Abit NF7-S nebo NF7, Abit AN7, Abit KV7, Epox 8RDA3+ a 8RDA3i, Epox 8KRAI, MSI K7N2, MSI KT6, Soltek SL-KT600 nebo Soltek SL-75FRN.

Všechny základní desky, které jsme Vám zde uvedli vypsali nabízejí dostatečné, některé až špičkové možnosti nastavení od změn multiplikátoru, fsb, napětí na CPU, RAM, AGP nebo čipsetu.

U nás se příliš nesetkáme s výrobci jako je DFI, Albatron a další, přesto i u jiných výrobců najdete mnohdy kvalitní a dobře vybavené základní desky. Výrobkům firem PCchips, Matsonic, ECS a jim podobným se vyhněte obloukem, pokud to s overclockingem myslíte vážně. Nechci nijak hanit kvalitu těchto desek, zmiňuji se o nich jen z toho důvodu, že většinou chybí mnohá nastavení potřebná k plnohodnotnému přetaktování. Samozřejmě i u desek těchto výrobců je možné částečně přetaktovat, obvykle se však jedná pouze o možnost zvednout fsb. Toto ale nelze považovat za plnohodnotné přetaktování. 

Paměťové moduly

Kvalitní paměťové moduly mnohdy znamenají základní kámen k úspěšnému OC. V případě desek s nForce 2 toto platí dvojnásob. Použití rozdílných pamětí se pokud možno vyvarujte, dá se totiž předpokládat, že Vám nepoběží v single osazení a už vůbec ne v Dual chanelu. Stejně tak to může dopadnout s OEM pamětmi. Samozřejmě můžete mít štěstí, ale nesázel bych na to.
Čipset KT600 již není tak náchylný k použití rozdílných modulů, i zde však platí, že stejné moduly poběží spolehlivěji.

Mezi nejspolehlivější značky patří jednoznačně firmy Corsair (řada XMS), Kingston (řada HyperX), u nás velice oblíbená OCZ (řada Performance), ještě mohu zmínit Samsungy, A-Data si v poslední době získala také jisté sympatie. Pokud vlastníte nebo si chcete pořídit nForce2, skvělou koupí bude zajisté balení pamětí v páru, jak je prodává například Kingston nebo OCZ.

Frekvence, na které by paměti měly pracovat je limitována finančními možnostmi každého z Vás. Jako nutné minimum musí běžet RAM alespoň s 400MHz DDR.
Pokud máte značkové paměti totoho typu, nejlépe CL2, při úpravě časování na CL 2,5 případně CL3 a částečném zvýšení napájení RAM dokážete dostat frekvenci pamětí na 410-420MHz, procesor tedy bude pracovat s fsb 205-210MHz. Paměti OCZ Dual Performance  dokázaly při zvýšení napětí na 2,9V pracovat s procesorem XP 1700+ Thoroughbred, který jsem používal v minulosti na nastavení auto synchronně s fsb 220MHz na frekvenci 440MHz. Časování bylo nastaveno na CL2,5-4-4-8. Šlo ale spíše o vyjímku, kterou se nedaří v současné době s Athlonem XP 2500+ Barton dosáhnout.

Pro neomezený OC pak nebude na škodu investovat do rychlejších modulů, např 433MHz DDR nebo i 450 či 466MHz DDR.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama