jak-na-to-pruvodce-pretaktovanim-procesory-amd
Návody Článek Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD

Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD | Kapitola 3

Petr Válek

Petr Válek

15. 4. 2004 00:00 125

Seznam kapitol

1. AMD a overclocking - časy se mění aneb historie se opakuje 2. Hardware a overclocking - procesory 3. Který si vybrat? 4. Základní desky, čipové sady
5. Způsoby přetaktování 6. Přetaktování - příklad 7. Testy a závěr

Není to tak dlouho, co jste si na našich stránkách mohli přečíst článek na téma "průvodce přetaktováním - Intel Pentium 4". Dnes se k tomuto tématu vrátíme a podíváme se na procesory AMD. Co znamená, když se řekne "zamknutý procesor" a další informace, týkající se overclockingu AMD se dozvíte v tomto článku. Poradíme Vám, jaký procesor je nejvýhodnější koupit, jaké základní desky je možné použít a jak postupovat, abyste z procesoru dostali maximum.

Reklama

Barton, Thorton, Applebred? Doporučit dnes nejlepší procesor na overclocking pro platformu AMD lze jen stěží. Jsou zde tři možnosti a záleží na každém z Vás, které dáte přednost.

Athlon XP 1700+, 1800+... (Thoroughbred B)

Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Velice dlouhou dobu byl OC procesorem číslo 1, hlavním adeptem titulu "the best of overclocking" model AMD Athlon XP s jádrem Thoughbred řady B. Vyráběl se od rychlosti 1700+ po 2700+, přičemž modely 2600+ a 2700+ využívaly frekvenci fsb 166MHz (nižší typy jenom 133MHz). Díky 0,13um výrobní technologii a mírné úpravě architektury se znatelně zvýšily dosahované frekvence a pokleslo tepelné vyzařování. Díky dobré kvalitě této řady jsou frekvenční limity této řady obecně velmi vysoké. Levnějších procesorů se samozřejmě prodalo vždy více než topmodelů ačkoliv jejich potenciál byl často prakticky stejný. Díky plnokrevníkovi (Thoroughbredu) si AMD získalo skutečně hodně "OC" příznivců. I dnes je procesor Athlon Thoroughbred-B stále vynikající volbou, opatřit si jej můžete už pouze se štěstím ve výprodejích nebo na inzerát. Maximální takty dosažené s těmito procesory se pohybují s kvalitním chlazením okolo hranice 3,0GHz při průměrném napětí 1,85-1,9V.

Nejoblíbenější pro výborné OC možnosti byly modely s ratingy 1700+, 1800+,1900+ a 2100+. Ty nej Trouby-B byly vyrobeny v těchto sériích.

AIUAB, AIUCB, AIUGB, AIUHB, JIUCB, JIUGB, JIUHB, KIUHB

Nejlépe taktovatelné vycházely zpočátku řady AIU. Později se však ukázalo, že největší potenciál v sobě nese řada JIUHB a JIUGB. Pokud se podíváte do jakékoli databáze přetaktování procesorů Thoroughbred-B, najdete převahu série JIU. S případnou koupí jednoho z těchto procesorů určitě neprohloupíte. Jen pro zajímavost bych podotkl, že při napětí 1,7V dosahovaly CPU těchto sérií snadno frekvence v průměru nad 2,1GHz, s napětím 1,8V pak nad 2,2GHz. Jednou avšak nijak závratnou nevýhodou je menší cache L2 v porovnání s AMD Athlonem XP s jádrem Barton. Barton také využívá rychlejší fsb, což ho v přímém souboji zvýhodňuje. Rozdíl mezi výkony těchto dvou procesorů se pohybuje v řádu několika procent podle aplikace. Thoroughbredy se vyrábějí i dnes, bohužel však všechny s uzamknutým násobičem.

Klady            Cena, stabilita při vysokých fsb a taktech
Zápory          Přeci jen nižší výkon než Barton

Athlon XP 2500+ (Barton)

Když firma AMD uvedla Athlony XP s jádry Barton, očekávaly se minimálně podobné možnosti přetaktování. Procesor vychází z jádra Thoroughbred-B, byla však zdvojnásobena cache L2 na 512kB. S tím samozřejmě stoupl počet tranzistorů a plocha samotného jádra. Podstatnou změnou je také zvýšení taktu fsb ze 133MHz na 166MHz.

Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory s jádrem Barton díky vetší cache o něco více hřejí. Jejich oblíbenost stoupá přímo úměrně s jejich stále padající cenou (dnes se přibližuje hranici 1Kč / MHz). V současné době se dají pořídit za velice slušný peníz, jejich OC potenciál je také vynikající.
Původní série, vyrobené do 39. týdne minulého roku ještě neměly zamknutý násobič a díky tomu byly schopny pracovat se sníženým násobičem na vyšších fsb.
Na internetových stránkách www.overclockers.com najdete rozsáhlou databázi přetaktování, podle které je v průměru s maximálně dosažitelnými takty jádro Barton o nějaký ten MHz lépe, než jeho předchůdce "Trouba-B".

Mezi zdánlivě nejlepší série patří:

AQZEA, AQZFA a AQUCA

Procesor AMD Athlon XP 2500+ Barton je tedy naším horkým tipem. Rozhodně bychom nedoporučovali kupovat vyšší modely 2600+, 2800+ a vyšší protože při zvedání FSB je vhodné vycházet z nízkého násobiče. Modely nad 2800+ lze doporučit pouze v případě, že narazíte na odemčený kus.

Klady            Poměr cena/výkon, chvalitebná stabilita na vyšších fsb
Zápory          Uzamčený násobič, vetší tepelné vyzařování

Duron 1.6, 1.8GHz (Applebred)

Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Posledním z procesorů, které můžeme jen doporučit je AMD Duron s jádrem Applebred. Zástupce low-endu přijde vhod zejména méně majetným uživatelům. S výchozími takty 1,6GHz a 1,8GHz se lze pohodlně vyšplhat na frekvence nad 2GHz s fsb okolo 200MHz. Výkon Applebredu je pak rázem jinde a šlape na paty svým výkonnějším bratrům.
Procesor vychází s Thoroughbredů-B se zmenšenou cache L2 na 64kB a redukovaným napájecím napětím na 1,5V. Frekvence fsb zůstala zachována.

Série Applebredů, které patří mezi ty nejlepší:

MIXHB, MIUHB

Podle výše zmíněného webu je při průměrném napětí 1,72V dosaženo průměrné frekvence 2238MHz.

Klady            Nízká cena, velice slušný OC potenciál
Zápory          Malá cache L2 a z toho vyplývající nižší výkony

Athlon 64 3200+

Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejvhodnějším procesorem pro OC mezi 64-bitovýmí Athlony se zdá být model 3200+. Obecně vzato nejsou poslední 64-bity od AMD overclockingu nijak zvláště nakloněny. Dá se předpokládat, že většinu z nich přetaktujete pouze o 10-15%. Zkušenosti s těmito procesory jsou zatím velice malé, díky vyšší ceně na své rozšíření teprve čekají. Dalším důležitým kriteriem, které brání rozšíření je nedokonalý či téměř vůbec žádný 64-bit software a OS.

Klady            Podpora 32 a 64-bit aplikaci, Cool´n´Quiet
Zápory          Vyšší cena, chybějící plnohodnotný sw, slabý OC

High-end procesory řady FX, vybavené dvojkanálovým řadičem pamětí nebudeme rozpitvávat záměrně. I když jde o velice podařené modely, mezi běžné uživatele se díky svým vysokým cenám nedostanou minimálně ještě několik měsíců, ne-li let. Proto pokládáme za zbytečné Vás dnes jakkoli zatěžovat touto řadou CPU. Sami s řadou FX máme minimální zkušenosti, takže si raději počkáme, až budou přístupnější. Pak je samozřejmě podrobíme těžkým zkouškám.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama