jak-na-to-pruvodce-pretaktovanim-procesory-amd
Návody Článek Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD

Jak na to: průvodce přetaktováním - procesory AMD | Kapitola 2

Petr Válek

Petr Válek

15. 4. 2004 00:00 125

Seznam kapitol

1. AMD a overclocking - časy se mění aneb historie se opakuje 2. Hardware a overclocking - procesory 3. Který si vybrat? 4. Základní desky, čipové sady
5. Způsoby přetaktování 6. Přetaktování - příklad 7. Testy a závěr

Není to tak dlouho, co jste si na našich stránkách mohli přečíst článek na téma "průvodce přetaktováním - Intel Pentium 4". Dnes se k tomuto tématu vrátíme a podíváme se na procesory AMD. Co znamená, když se řekne "zamknutý procesor" a další informace, týkající se overclockingu AMD se dozvíte v tomto článku. Poradíme Vám, jaký procesor je nejvýhodnější koupit, jaké základní desky je možné použít a jak postupovat, abyste z procesoru dostali maximum.

Reklama

Základem každého PC, který by měl umožňovat přetaktování, jsou kvalitní komponenty. Kromě procesoru, jsou to především základní deska a paměti. Velice důležitým kritériem je pak chlazení. Nejdříve se ale musíme porozhlédnout, jaké procesory jsou z hlediska případného OC nejlepší koupí dneška.

Přehled procesorů AMD

Aby jste se v záplavě všech těch Thoroughbredů, Applebredů, Bartonů, Thunderbirdů a dalších neztratili, zde najdete přehlednou tabulku procesorů AMD jak z minulosti tak i ze současnosti. Jedná se o zkrácenou verzi seznamu takřka všech procesorů, které kdy byly vyrobeny. Jde o dokument staršího data, přesto může dobře posloužit. Kompletní přehled můžete stahovat zde.

Overclocking a... výroba CPU

Firma AMD nevyrábí každý procesor s rozdílnou frekvencí zvlášť. Vyrábí se pouze jeden druh jádra s daným kódovým jménem (Thoroughbred, Barton, Thorton...). Každý kousek je však unikát, některý se "povede" více a některý méně. Podle některých kritérii (nejdůležitější, ne však rozhodující jsou finální testy) dostane procesor určitý frekvenční "cejch". I když výrobce vyrobí kvalitní procesory které odpovídají np. rychlosti Athlonu 3200+, stále potřebuje velké množství pomalejších a levných procesorů (portfolio se sestavuje tak, aby bylo možné oslovit všechny příjmové skupiny). Proto zcela běžně se část procesorů nastaví jako nižší typy. Rychlé procesory jsou pochopitelně vybírané z nelepších šarží, může se však stát, že koupíte pomalejší typ, ze stejným frekvenčním potenciálem!

Co tím chci říct? Pokud soused má Athlona XP 3200+ a vy si koupíte Athlona XP 2500+, je možné že máte úplně totožné procesory, s tím rozdílem, že soused má lépe přetestovaný a výrobcem certifikovaný kousek. Je tedy více než pravděpodobné, že pokud máte se sousedem stejné jádro procesoru, budete schopni svůj procesor možná provozovat na stejné frekvenci jako váš soused.

A pokud si vaše sousedka koupí nový Duron 1,8 GHz s jádrem Applebred, může teoreticky mít stejný procesor jako vy, jen s tím rozdílem, že výrobce vypnul tomuto procesoru část paměti cache.

Přetaktovavací potenciál

Zde nabízím malou tabulku procesorů AMD, které mají přes svůj rozdílný název stejný základ a mají podobné přetaktovací schopnosti (první Durony však zdaleka nedosahovaly takového přetaktovacího potenciálu jako jejich dospělé protějšky Athlony).

High-end/Mainstream Server Low-end Výrobní tech. Max. frekvence
Athlon (Thunderbird)  

Duron (Spitfire)

180 nm 1,4 GHz
Athlon XP (Palomino) Athlon MP (Palomino) Duron (Morgan) 180 nm 1,8 GHz
Athlon XP 2200+
 (Thoroubred A)
    130 nm 1,8 GHz
Athlon XP (Thoroubred B)
Athlon XP (Thorton)
Athlon XP (Barton)
Athlon MP (Thoroubred B)
Athlon MP (Barton)
Duron (Applebred) 130 nm 2,2 GHz
Athlon 64 (ClawHammer) Athlon FX/Opteron (SledgeHammer)   130 nm SOI 2,6 GHz

Jak jste si mohli všimnout, tak maximální frekvence závisí především na výrobní technologii a vnitřní architektuře. Thoroubred A představuje mezistupeň, první pokus AMD s 130 nm výrobní technologií, který se příliš nepovedl (frekvenční možnosti stejné jako 180 nm Palomino).

K7, K8 - o co se tady jedná?

V případě AMD musíme brát v potaz dva různé postupy overclockingu, protože AMD má dnes dvě odlišné řady procesorů, které se koncepčně liší - K7 (rodina AMD Athlon a Duron) a K8 (rodina Athlon 64, FX, Opteron).

Overclocking procesorů architektury K7

Procesory: AMD Athlon (jádro Thunderbird, Palomino, Thorton, Barton) a AMD Duron (jádro Spitfire, Morgan, Applebred).

Frekvence těchto procesorů je určená, jak už bylo zmíněno, prostým součinem frekvence fsb a multiplikátoru. Na výkon mají vliv i paměti, v neposlední řadě hodně závisí na čipsetu jak umí s danými moduly paměti pracovat (frekvence, single a dual channel).

FSB je výchozí frekvencí celého systému - současné základní desky umožňují tuto frekvenci po malých krocích zvyšovat (nejnovější čipsety, np. nForce 2 Ultra 400 dovolují zvýšit frekvenci až přes 400 MHz DDR). Při zvyšování FSB je nutné brát zřetel na odvozené frekvence - zejména na frekvenci pamětí. Navíc je tady limit který už nezvládne žádný procesor - praxe ukázala, že většina systémů platformy Socket A nezvládá frekvenci FSB nad 240MHz.

Některé čipsety (nForce 2) dokáží zvedat frekvenci FSB a takty PCI a AGP držet při tom v normě (zmíněný "AGP/PCI lock") - finální frekvence pak závisí na pamětech (žádný "Memory Lock" neexistuje). Zde je také možné experimentovat - buď se změní dělící poměr mezi frekvencí fsb a pamětí (například nastavením paměti na DDR333) nebo si pořídíte paměti, které vydrží ty nejvyšší takty.

Overclocking procesorů K8

Procesory: AMD Athlon 64 (ClawHammer) a AMD Athlon FX / Opteron (SledgeHammer)

Nové Athlony 64 představují trochu jiný přístup k přetaktování procesorů. Nové procesory nelze taktovat pomocí multiplikátoru (zatím není znám způsob jak jej otevřít). Jedinou možností je zvedání frekvence interního generátoru taktu.
Základní frekvence je 200 MHz (ta je násobena 4x na frekvenci sběrnice HyperTransport - 800 MHz). Výsledná pracovní frekvence procesoru je, podobně jako u architektury K7, součinem frekvence generátoru (zjednodušeně bychom mohli říci FSB) a násobiče. Velkým rozdílem oproti řadě K7 je přímé propojení paměti s jádrem procesoru (tzv. řadič paměti je integrován v procesoru) a zcela rozdílná sběrnice procesoru - HyperTransport.

U čipsetů nForce 3 lze s frekvencí interních "hodin" libovolně hýbat. Neomezuje vás zhola nic (AGP/PCI frekvence jsou nezávislé na fsb) a teoreticky můžete nastavit libovolnou frekvenci procesoru. Omezením je pouze koncepce procesoru - která není dosud přetaktování nijak příznivá. V praxi je přetaktování překračující 10- 15% spíše výjimkou než pravidlem...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama