Internetová tržiště musí zemřít
i Zdroj: PCTuning s využitím Stable diffusion
Internet Článek Internetová tržiště musí zemřít

Internetová tržiště musí zemřít | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 3. 2024 13:00 39

Seznam kapitol

1. Ráj překupníků 2. Každý si chce urvat svoje 3. Centimetr žádná míra 4. Nechej se překvapit

Dropshipment neboli prodej přes internetová tržiště nám předkládali jako téměř revoluční formu e-komerce. Dnes se ale ukazuje, že to je spíš takový bleší bazar plný podivných charakterů, které spíš poškozují jméno platforem, které je zastřešují.

Reklama

To, co zákazníci naopak dělají, je hledání cest k originálním zdrojům zboží, kde by logicky mělo být nejlevnější. V tom jim dropshipment naopak zastírá cestu – a čím víc vrstev se ho účastní, tím je to komplikovanější. Tak čemu tedy ten dropshipment máme?

V podstatě jediný smysl, který vidím, je efektivní sdílení logistiky, tedy stav, kdy tržiště nejenom zprostředkovává transakce, ale skutečně tu logistiku řeší například přes systém smluvních dopravních a skladovacích partnerů. Stále žijeme v zemi, kde bývá docela velké dobrodružství odněkud něco poslat – a to, že máte v blízkosti nějaký box anebo smluvní odběrové místo, kde ideálně můžete taky platit kartou, je jasná výhoda. 

Ale takhle dropshipment každý nedělá, to opravdu ne. Tak například ony náušníky mi přišly normálně poštou – a pod tím, že přišly normálně poštou, myslím to, že jsem je prostě jednoho dne nalezl ve schránce. Naštěstí se tam vešly tak akorát, tedy tak, že se vešly dovnitř a nikdo je nevytáhl – a zároveň byly zabalené tak dobře, že nedoznaly újmy. Byla to docela klika, ale kdyby takhle přišly větší náušníky, tak dobře to dopadnout nemuselo.

Zaplať,  pak se uvidí

Tohle není ten příklad dropshipmentu, který je opravdu výhodný, který nabízí nízké ceny za dopravu a možnost sledování zásilek. V podstatě jenom sedíte a čekáte, jestli to, co jste už zaplatili, vám ten někdo, kdo se schovává za tržištěm, opravdu pošle – a jestli vám to opravdu dojde. Pokud vám to nedojde, bude vás čekat dobrodružství!

V tomhle systému prostě nevidím výhody. Pokud jde o reklamace, je na místě mít klasického obchodního partnera, který vám neuteče a bude řešit vaše problémy včetně oprav a servisu. Pokud jde o ty malé věci, které se chrlí v Číně, přijde mi, že současný model přeprodávačů všechno jenom zdržuje a protahuje – a v podstatě je na nich, jestli vás zkusí něčím podfouknout anebo naopak dělají dobrý servis a z různých možností, které nabízí výrobci v Číně a okolí, vyberou tu nejlepší. To by pak smysl mělo – ale jak poznat, kdo vybírá dobře a kdo přeprodává cokoliv, co mu přijde pod ruku?

Než mít přeprodávací dropshipping, tak mi dává větší smysl jít na to přímo přes firmy, které prodávají výrobky rovnou z Číny. Samozřejmě, můžete se ošklivě napálit. A pak je otázka co s tím, protože každý není jako medvěd Malloy z Brickleberry, který si pro svou pomstu do Číny klidně osobně zaletí!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama