dve-hlavy-vic-vi-athlon-64-x2-4800
Hardware Článek Dvě hlavy víc ví: Athlon 64 X2 4800+

Dvě hlavy víc ví: Athlon 64 X2 4800+ | Kapitola 7

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 7. 2005 00:00 87

Seznam kapitol

1. Vyplatí se dvoujádrový procesor? 2. Dvoujádrové procesory - Cesta AMD 3. AMD Athlon 64 X2 - technická data 4. AMD Athlon 64 X2 v praxi 5. Jak se chová systém vybavený 2x CPU?
6. 2x CPU a chování operačního systému 7. Přetaktování a testy 8. Testovací sestava a syntetické testy 9. Hry, vědecké aplikace a závěr

Kompletní článek: Když před několika lety představitele AMD zmiňovali, že plánují uvedení dvou procesorů v jednom "čipu" brala to většina lidí jako marketingové řeči. Minulý rok však firma AMD šla ještě dále a ohlásila, že návrh takových procesorů byl dokončen a dokonce že se připravují do hromadné výroby. A dnes máme výsledek celého snažení v redakci pctuningu...

Reklama

Přetaktování

K vícejádrovým procesorům se přetaktování příliš nehodí - přece jenom cesta k vysokému výkonu je postavená na jiných základech než na vysokém taktování. Dvě jádra navíc generují více energie než jedno - navíc se negativně vzájemně tepelně ovlivňují. Na druhou stranu, kdybychom taktování nezkusili, čtenáři by nám to neodpustili :-)

Poznámka: obě jádra používají stejný generátor kmitočtu - proto přetaktování ovlivňuje obě jádra současně.

Přetaktování bylo pro nás příjemným překvapením. I když je počáteční frekvence velmi solidních 2.4GHz (nezapomeňte, že pouzdro obsahuje dvě jádra), testovaný procesor bylo možné bez změny napětí přetaktovat na 2.55GHz. Po zvýšení napětí z 1.35V na 1.45V jsme se dostali na maximum 2.6GHz. Stále jsme používali běžný boxovaný chladič AMD. Vzhledem k ceně procesoru jsme nechtěli napětí ani frekvenci dále "hrotit".

Poznámka: limitem obdobného jednojádrového procesoru Athlon 64 4000+ s jádrem San Diego je frekvence kolem 2.8GHz. V tomto světle je dosažená frekvence 2.6GHz vynikajícím výsledkem (nemluvě u tom, že bychom mohli u optimalizovaných aplikací hovořit o virtuální frekvenci blížící se 5GHz).

Dvě hlavy víc ví: Athlon 64 X2 4800+
i Zdroj: PCTuning.cz

k taktování jsme použili oblíbenou utilitu ClockGen

ClockGen je utilita která dokáže měnit frekvenci procesoru přímo z prostředí Windows. Pro čipové sady nForce3 a nForce4 jsou k dispozicí univerzální verze CG-NVNF3 (nForce 3) a CG-NVNF4 (pro nForce4), ostatní si budou muset stáhnout verzi odpovídající jejích základní desce.

Dvě hlavy víc ví: Athlon 64 X2 4800+
i Zdroj: PCTuning.cz

S přetaktovaným procesorem jsme provedli test CPU mark 99:

Dvě hlavy víc ví: Athlon 64 X2 4800+
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama