dve-hlavy-vic-vi-athlon-64-x2-4800
Hardware Článek Dvě hlavy víc ví: Athlon 64 X2 4800+

Dvě hlavy víc ví: Athlon 64 X2 4800+ | Kapitola 6

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

4. 7. 2005 00:00 87

Seznam kapitol

1. Vyplatí se dvoujádrový procesor? 2. Dvoujádrové procesory - Cesta AMD 3. AMD Athlon 64 X2 - technická data 4. AMD Athlon 64 X2 v praxi 5. Jak se chová systém vybavený 2x CPU?
6. 2x CPU a chování operačního systému 7. Přetaktování a testy 8. Testovací sestava a syntetické testy 9. Hry, vědecké aplikace a závěr

Kompletní článek: Když před několika lety představitele AMD zmiňovali, že plánují uvedení dvou procesorů v jednom "čipu" brala to většina lidí jako marketingové řeči. Minulý rok však firma AMD šla ještě dále a ohlásila, že návrh takových procesorů byl dokončen a dokonce že se připravují do hromadné výroby. A dnes máme výsledek celého snažení v redakci pctuningu...

Reklama
V tomto okamžiku musím zmínit jak dva procesory pomáhají v situacích, kdy odezva jednoprocesorového stroje není dostatečně hbitá. Určitě se Vám stalo, kdy vinou spuštěného (nebo zacykleného) programu byl celý operační systém nepříjemně pomalý. Občas se mi to stává na mém notebooku a v těchto okamžicích mohu vyskočit z kůže - cenné sekundy čekám na překreslení okna nebo přepnutí aplikace.

To se u víceprocesorových systémů prakticky nestává - vždy je k dispozici výkon druhého procesoru (zatímco první "počítá" zacyklený program) a odezva systému je prakticky blesková.

Dualcore a Windows XP

Standardní instalace Windows XP umožňuje přejít na víceprocesorový systém poměrně snadno - je to možné dokonce bez kompletní reinstalace operačního systému. Po výměně procesoru za dvoujádrový si systém vyžádá několik souborů, následuje jeden restart a voilá - máme SMP (Symmetrical Multi-Processing) systém.

Pro ověření existence dvou procesorů stačí vyvolat (například stiskem kláves Shift + Control + Escape) tzv. Task Manager (česky: Správce úloh) kde musí být vidět dvě procesorová jádra.

Dvě hlavy víc ví: Athlon 64 X2 4800+
i Zdroj: PCTuning.cz

Poznámka: už dříve přišla firma Intel s nápadem na tzv. Hyperthreading (HT) - zpracování více programových vláken jediným procesorovým jádrem. Nápad byl vynikající a Windows viděly dva virtuální procesory - problém byl s tím, že zpracování dvou vláken souběžně často vylučovala vzájemné sdílení některých programových jednotek procesoru. Zjednodušeně můžeme říci, že Hyperthreading je něco jako 1.25 procesoru. Nové dvoujádrové procesory Intelu - Pentia D řady 800 - jsou již vybavené dvěmi samostatnými procesory bez Hyper threadingu.

Lze jedno jádro vypnout? Nikoliv...

Je možné jeden interní procesor vypnout? Nikoliv - v BIOSu žádnou takovou položku nenajdete. Je však možné operační systém přinutit (jak Linux, tak i Windows), k tomu, aby danou aplikaci zapracovávalo pouze jedno procesorové jádro...

U daného procesoru jen nastavíte spřažení (ve Správci úloh):

Dvě hlavy víc ví: Athlon 64 X2 4800+
i Zdroj: PCTuning.cz


Tímto způsobem jsme mohli rychle simulovat různé situace - včetně virtuálního vypnutí jednoho procesorového jádra.

V praxi se o tyto záležitostí nemusíme starat a můžeme ponechat automatické spřažení procesorů. O optimální využití se pak stará tzv. plánovač (tzv. scheduler) operačního systému.

A Linux?

Linux už dávno s více procesory (včetně 64bitových) nemá žádný problém. Upravená Linuxová jádra dokonce dovolují tzv. masivní SMP (Massive Symmetrical Multiprocessing) - kdy jsou provozované výpočetní clustery obsahující dokonce stovky procesorů.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama