Apple zkouší, co vydrží EU, vývojáři i uživatele. HP ostatně také  #TYDEN 29. ledna
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Apple zkouší, co vydrží EU, vývojáři i uživatele. HP ostatně také #TYDEN 29. ledna

Apple zkouší, co vydrží EU, vývojáři i uživatele. HP ostatně také #TYDEN 29. ledna | Kapitola 4

Daniel Dočekal

Daniel Dočekal

29. 1. 2024 00:00

Seznam kapitol

1. To nejdůležitější, Internet, Webdesign, Hardware 2. AI, software, mobilní aplikace, hry 3. Marketing, komunikace, bezpečnost, soukromí, právo 4. Sociální sítě, startupy, ekonomika, e-knihy, podcasty

eDoklady shodily Identitu občana. Pirátství na vzestupu. Palword jede, možná i k soudům. Lednové propouštění je rekordní.

Reklama

Sociální sítě

Meta plánuje umožnit uživatelům v EU zrušit propojení jejich účtů na Instagramu a Facebooku, jakož i dalších služeb Meta, a to ještě předtím, než v březnu 2024 vstoupí v platnost směrnice EU o ochraně osobních údajů. (The Verge)

BeReal plánuje od 6. února umožnit připojení značek a celebrit a uvádí, že aplikace má nyní 23 milionů DAU, což je nárůst z 20 milionů uživatelů DAU v srpnu 2023. (Tech Crunch)

Město New York vydává doporučení pro veřejné zdraví, v němž oficiálně označuje sociální média za „environmentální toxin“ a viní je z krize duševního zdraví mládeže. (Axios)

Meta zavádí na Facebooku a Instagramu omezení přímých zpráv, aby uživatelé nemohli posílat zprávy teenagerům, kteří je nesledují, a ve výchozím nastavení rozšiřuje rodičovskou kontrolu. (TechCrunch)

X je zaplaveno pornografickými obrázky Taylor Swift generovanými umělou inteligencí. Jeden příspěvek, který byl v provozu 17 hodin, měl více než 45 milionů zobrazení, stovky tisíc lajků a 24 tisíc přesdílení. (The Verge, 404)

  • Deepfakes Taylor Swift jsou varováním (Platformer)

Studie: děti ve věku 4 až 18 let strávily v roce 2023 na TikToku v průměru 112 minut denně, což je meziročně o 107 minut více a o 60 % více než na YouTube. 20 % z nich vyzkoušelo ChatGPT. (TechCrunch)


Startupy a ekonomika

Uber ukončuje provoz služby Drizly, kterou před třemi lety koupil za 1,1 miliardy dolarů. Rozhodnutí je vysvětlováno netradiční strukturou společnosti Drizly, která přímo neřídí pracovníky doručovatelů, a potenciálními problémy s kybernetickou bezpečností, včetně hackerského útoku v roce 2020, který odhalil údaje 2,5 milionu zákazníků, což vedlo k nařízení FTC. (Axios)

Rozhovor s kryptoskeptikem Jamesem Blockem, jehož zatracující kritika Signature Bank v jeho newsletteru Dirty Bubble Media se stala nejlepším short callem roku 2023. (Bloomberg)

Canva v roce 2023 překročila 2 miliardy dolarů ročních tržeb. Blíží prodeji akcií za více než 1,5 miliardy dolarů při ocenění ~26 miliard dolarů, což je přibližně stejně jako v předchozím kole. (Bloomberg)

Business Insider UK stal jednou z největších značek obchodního zpravodajství v zemi podle sledovanosti. Redakce rozrostla ze 7 novinářů v roce 2014 na současných 70. (Press Gazette)

Terraform Labs, jejímž spoluzakladatelem je Do Kwon, žádá v USA o ochranu před bankrotem podle kapitoly 11 a uvádí aktiva a závazky ve výši 100 až 500 milionů dolarů. (Bloomberg)

Sony zaslala společnosti Zee Entertainment výpověď smlouvy o fúzi své indické mediální jednotky a společnosti Zee v hodnotě 10 miliard dolarů a jako důvod uvádí nesplněné podmínky. (Reuters, TechCrunch)

Moonshot X Lab společnosti Alphabet se restrukturalizuje, aby bylo snazší vyčlenit projekty jako startupy; podle zdrojů jednotka propouští desítky zaměstnanců. (Bloomberg)

Riot Games, vlastněná společností Tencent, plánuje propustit 530 zaměstnanců po celém světě, což představuje přibližně 11 % zaměstnanců, a uvádí, že počet zaměstnanců společnosti Riot se za posledních několik let „více než zdvojnásobil“. (Bloomberg)

Boomeři a spotřebitelé generace X v USA nakupovali v roce 2023 častěji a utráceli na Temu více než generace Z. Boomeři nakupovali dvakrát více než generace Z. (Bloomberg)

eBay plánuje v nadcházejících měsících zrušit ~1 000 pracovních míst na plný úvazek, tj. ~9 % svých zaměstnanců, a snížit počet smluv v rámci své „alternativní pracovní síly“. (CNBC)

Salesforce plánuje propustit ~700 zaměstnanců, tedy ~1 % svých zaměstnanců, poté, co v lednu 2023 snížila počet svých zaměstnanců o 10 %. Společnost má 1 000 volných pracovních míst (WSJ)

V lednu bylo propuštěno přibližně 23 670 pracovníků z 85 technologických společností, což je nejvíce od března 2023, kdy bylo propuštěno ~38 000 lidí. (CNBC)


E-knihy a podcasty

Apple v beta verzi iOS 17.4 přidává do aplikace Podcasty podporu přepisů a uvádí, že přepisy se budou generovat automaticky po zveřejnění epizody. (9to5Mac)

Apple v beta verzi iOS 17.4 přidává do aplikace Podcasty podporu přepisů
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple v beta verzi iOS 17.4 přidává do aplikace Podcasty podporu přepisů

#TYDEN je e-mailing, který vychází v neděli večer. Ve webové podobě vychází v pondělí ráno na PCTuning.cz. jednotlivé „zprávičky“ se průběžně objevují na Twitteru @rychlofky, Mastodonu @rychlofky@mastodonczech.cz, Threads @rychlofky a Bluesky @tyden.bsky.social. Od srpna 2022 i občasný podcast (i na Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama