(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!
i Zdroj: PCTuning s využitím Microsoft Designer AI
Zábava Článek (AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!

(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 3. 2024 14:00 8

Seznam kapitol

1. Waffen AI 2. Humor černý jako vaše svědomí 3. Co se děje v Bradavicích 4. AI má něco pro každého

Zatímco do sebe buší technooptimisté a technoskeptici, musím konstatovat, že technologická apokalypsa, která na nás přichází, je mnohem větší legrace, než jsem čekal. A to nejenom proto, že AI něco nejde, ale také proto, že ilustruje, jací jsme sami blázni.

Reklama

Velké jazykové modely a generativní AI dělá to, co ji sami učíme. A podle toho, jaké ji učíme voloviny, z ní taky lezou voloviny – a způsobem téměř švejkovským nám ukazuje, jací vlastně jsme. Jak pokrytečtí jsme a jak celá politicky korektní kultura stojí a padá s nevyslovenými předpoklady, jakože pozitivní hrdina má být moderně inkluzivní, zatímco záporák má být mladý bílý muž. 

Převelice korektní a nade vše inkluzivní Google utrpěl lehký fail, když jeho snaha cpát moderní představy do své AI vedla k tomu, že jejich Gemini AI začala generovat opravdu divné věci, například nacistické vojáky všech ras a pohlaví. Věc se má tak, že sice do světa vykřikujete, jaká je všude rovnost, že je zcela nesprávné, že v Kingdom Come Deliverance nebyli žádní Afroevropané a Asioevropané, ale hele, jednou strčíš Číňanku do uniformy Waffen SS – a všichni se můžou zbláznit!  

(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!
i Zdroj: Google Gemini AI
(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!
i Zdroj: Google Gemini AI

A to ubohá inteligence udělala jenom to, co dělá Netflix u každého svého projektu: Genderově a rasově obohatila historii, takže vygenerovala černé Otce zakladatele, přidala také jednoho Asiata a rovněž i Indiána, protože přece dává smysl, že multietnickou Ameriku založili multietničtí zakladatelé, no ne? Také jsme dostali černé Vikingy, černého papeže – a aby bylo vše v naprostém pořádku, přibyl i jeden indický – anebo možná Indku, to nejsem schopen říci. 

(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!
i Zdroj: Google Gemini AI

Bylo z toho takové pozdvižení, že to probublalo i do tradičních médií – a když se do vás naváží i takový Time, tak víte, že máte problém. Až takový problém, že i šéf Google Sundar Pichai musel veřejně konstatovat, že tohle se prostě nepovedlo a že se pracuje na nápravě.

Pak se přidal náš vynálezce nejmilovanější, Elon Musk, který současně označil výstupy Gemini jako „rasistické“ a Google za „woke“, což nedává smysl, protože pokud jste woke, tak přece nejste rasističtí, ne? A tím, že generujete velmi diverzifikovanou historii, přece dokazujete, že vlastně žádné rozdíly mezi lidmi nevidíte – nebo ne..?

No – ne. Ukazuje se, že Google udělal svou umělou inteligenci tak, že specificky odmítá zobrazovat bílé lidi. Pokud ho požádáte o černochy, o Asiaty – to není problém. Podle Google ale není správné zobrazovat bílé lidi, protože to není inkluzivní – jo a potom ještě některé kontroverzní události v historii, jako například potlačení protestů na Náměstí nebeského klidu v roce 1989. Tu taky odmítá zobrazovat, protože na prý panují různé názory a je to citlivá věc. Vážně! 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama