(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!
i Zdroj: PCTuning s využitím Microsoft Designer AI
Zábava Článek (AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda!

(AI)pokalypsa: Než nás AI zničí, aspoň bude sranda! | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 3. 2024 14:00 8

Seznam kapitol

1. Waffen AI 2. Humor černý jako vaše svědomí 3. Co se děje v Bradavicích 4. AI má něco pro každého

Zatímco do sebe buší technooptimisté a technoskeptici, musím konstatovat, že technologická apokalypsa, která na nás přichází, je mnohem větší legrace, než jsem čekal. A to nejenom proto, že AI něco nejde, ale také proto, že ilustruje, jací jsme sami blázni.

Reklama

I když je celkem jisté, že v případě Google Gemini jde o případ celkem nepokryté rasové diskriminace ze strany Googlu, problém s učením umělé inteligence je širší. Problém je v tom, že když trénujete inteligenci, máte před sebou volbu v tom, že ji buď naučíte na nefiltrovaných datech, čímž do nich vnášíte statistický bias (tedy například představu, že běloši víc válčí, protože oni mají tendenci o svých válkách psát a tím vytvářejí v datech dojem, že válčí mnohem víc než ostatní) anebo se rozhodnete tato data korigovat směrem k nějakému svému vlastnímu cíli (například tak, že je upravíte tak, aby z nich nevznikal dojem, že běloši válčí více) – a tím do nich vnášíte svůj vlastní bias. 

Technicky vzato máte před sebou volbu jednoho z těchto dvou biasů. To je to, co si můžete vybrat, buď data řízeně korigujete – anebo je necháte být. Fakt, že vám nějaké znalosti chybí, že prostě nejsou data, automaticky vytváří zkreslení, ohýbá to učení na jednu stranu. Vyberte si!

Mimo to, že nám výsledky ideologicky vycvičit AI trochu připomínají Josefa Švejka, který obětavě ve vozíku a s berlemi vyráží do boje s výkřiky „Na Bělehrad!“, se do vrtání do umělé inteligence pustili i drobní zločinci. Nejsou to ti velcí, co vás chtějí obrat a proto generují stránky s prezidentem Pavlem anebo hercem Prachařem, na kterých z vás tahají data k platebním kartám, ale prostě dělají škodolibé věci, které by asi slušná společnost neunesla. 

Tak například někdo nacvičil AI tak, aby přezpívala populární songy hlasem Adolfa Hitlera – a výsledek je jednoduše k popukání. Tady například máme jeho procítěnou verzi songu Human!

Výborné je taky přezpívané Despacito! Mimochodem, kdybyste tyhle skvosty nemohli najít pod frází „hitler song“, zkuste použít frázi „austrian painter song“. Výsledky jsou prostě epické!

Mě osobně rozsekala jeho verze Hava Nagila, což je klasická židovská píseň „Radujme se“, která vznikla na počátku 20. století a často se zpívá při židovských oslavách. Tohle prostě nemá chybu!

Lidé trudní a přísní pochopitelně pronásledují tyto AI covery, ale mně není jasné, proč: Je to meme, ne nepodobný tisícovkám verzí scény v bunkru z německého filmu Untergang (2004), ve které Bruno Ganz předvedl excelentní výkon v roli hysterického Adolfa Hitlera. Samotný Bruno Ganz (1941–2016) neměl zpočátku z parodií radost, ale nakonec svůj postoj změnil. 

Prostě se ukazuje, že lidstvo má smysl pro humor, často pro velmi sarkastický a černý humor – a s tím prostě nic neuděláme. Spojení černého smyslu pro humor a generativní AI bude podle mě velmi, velmi produktivní a pozoruhodné. Zatím zloduši plýtvají svou energii a výpočetní čas AI farem na generování nahých fotek Taylor Swift a dalších celebrit (tuhle úchylku osobně nechápu), ale až je to omrzí, dojde i na obecné parodie, tím si můžeme být jisti. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama